– Det er den verste flommen vi har hatt

Eieren av Liodden Camping må bruke kano for å komme seg rundt på området. Fredag ble flomfaren hevet til rødt nivå flere steder på Østlandet.

Publisert:

KANO: Frode Salvesen på Liodden Camping. Foto: Hans O. Torgersen

  • May Synnøve Rogne
  • Harald Stolt-Nielsen
  • Ragnhild Sofie Selstø
  • NTB

– Vi var føre var, og fikk flyttet det meste av campingbiler og -vogner. Men alle hyttene er oversvømt med 30 cm dypt vann, sier eier av Liodden Camping, Frode Salvesen til Aftenposten.

Liodden Camping ligger langs Hallingdalselva, like ved Nesbyen i Buskerud. Campingplassen er dekket av vann, og Salvesen måtte bruke kano for å komme seg rundt på området i dag.

Veien som går fra riksvei 7 over til campingplassen er også stengt på grunn av oversvømmelsene.

– Det er den verste flommen vi har hatt her oppe. Vi har måtte avvise alle gjester og mister trolig et par hundre tusen i inntekter, anslår Salvesen.

Evakuering i flere fylker

Flere personer er evakuert fra husene sine i Akershus, Buskerud og Hedmark på grunn av flom. Vannet stiger raskere enn tidligere forutsatt i Glomma, melder NVE.

Det stiger raskere enn tidligere forutsett i både mindre felt og hovedvassdraget, melder varsom.no

– Det er meldt lite nedbør i varslingsområdet for de kommende dagene, men det er utrygt for byger både fredag og lørdag, sier vakthavende hydrolog på flomvarslingen, Elise Trondsen.

Det ble fredag varslet om flomfare på rødt nivå i Glomma ned til Elverum. Fra lørdag er det ventet at flommen vil gå helt ned til starten av Vorma.

RØDT: Jan Roger Pedersen kommer seg ikke inn i campingvognen sin, som er oversvømt av vann fra Hallingdalselva like ved. Fredag ble flomfaren hevet til rødt nivå flere steder på Østlandet. Foto: Hans O. Torgersen

Bilde viser utviklingen

Frank Niva kunne torsdag sitte i hagen i Elverum med vann opp til føttene. Fredag hadde vannstanden økt så mye at det ikke lenger kan sitte.

– Vannstanden har økt med tre meter, forteller Niva, og legger til at bildene er tatt klokken halv to begge dager.

(dra pilene frem og tilbake for å se før/etter bilde)

Ber folk holde seg borte

Flomtoppen er ventet i helgen. Rødt nivå gjelder lokalt for mindre elver som drenerer områder med snø. For Glomma og Gudbrandsdalslågen holdes nivået på oransje.

«Glomma og Gudbrandsdalslågen har oransje nivåer, fra høyfjellet og helt ned til Øyeren. I Drammensvassdraget er det Krøderen og Sperillen på oransje nivå, det samme er også i elvene i øvre Telemark og hele i Driva,» skriver de.

– Vi minner om at videre utvikling av flommen og jordskredfaren er svært følsom for endringer i nedbør- og temperaturprognosene. Vi fraråder publikum om å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring, sier vakthavende hydrolog på flomvarslingen i NVE, Elise Trondsen.

Store vannmengder i Hønefoss fredag formiddag Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Store vannmengder i Hønefoss fredag Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Vannet stiger i Glomma. Her ved Fetsund. Foto: Olav Olsen

40 millimeter nedbør

Varsom.no anbefaler å følge med på varsler og ber folk sikre verdier som biler og campingvogner som står i nærheten av elver og bekker.

– Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, særlig for elver som drenerer områder med snø. Dette vil også gjelde de store vassdragene, heter det i varselet.

Torsdag ble det meldt om over 40 millimeter nedbør i Hordaland og Rogaland, og det var ventet at det kraftige regnværet i vest ville bevege seg østover torsdag og fredag.

NVE advarer særlig om vannstanden i mindre elver og bekker.

–Dette er en alvorlig situasjon, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen i NVE til NRK.

Torsdag forberedte mange privatpersoner og bedrifter seg på økt vannstand de neste dagene. Ved Trysilelva ble blant annet en flomvoll ved Moelven Industrier utbedret.

Publisert: