– Jeg hadde forventet dette utfallet, men jeg er likevel skuffet

Statsadvokaten har henlagt etterforskningen av Turøy-ulykken og konkluderer med intet straffbart forhold bevist. 13 personer mistet livet i helikopterstyrten.

Publisert Publisert

SKUFFET: Anny Britt Telle mistet mannen Lyder Martin i Turøy-ulykken. Foto: Tor Høvik (Arkiv)

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tolv menn og én kvinne omkom da et Super Puma-helikopter styrtet da rotoren løsnet ved Turøy på Sotra 29. april 2016.

Politiet har etterforsket saken for å finne ut om det ble begått straffbare forhold i forkant av ulykken. Saken er nå henlagt som intet straffbart forhold bevist.

– Vi mener at årsaken til ulykken er funnet. Men vi kan ikke se at noen enkeltpersoner kan holdes ansvarlig for dette, selv hvor tragisk utfallet av ulykken ble, sier statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen til BT.

Det var TV 2 som meldte om henleggelsen først.

ROTOREN: 13 mennesker mistet livet da rotoren løsnet på et Super Puma-helikopter i april 2016. FOTO: RUNE NIELSEN (ARKIV)

Har etterforsket driftspersonell

I juli kom Havarikommisjonen med sin endelige rapport om ulykken. Her ble det rettet sterk kritikk både mot helikopterprodusenten Airbus og Det europeiske flysikkerhetsbyrået (EASA).

I rapporten konkluderte de, som de har gjort tidligere, med at et tretthetsbrudd i et tannhjul i girboksen var årsaken til ulykken på Turøy 29. april 2016.

Rapporten ga grunnlag for videre etterforskning, og politiet har foretatt egne undersøkelser opp mot personene som har driftet og vedlikeholdt helikopteret.

Har undersøkt økonomiske årsaker

– Årsaken som er påvist av Havarikommisjonen ga særlig grunn til å undersøke bruddet i rotoren nærmere, og det har politiet gjort. Men man kan ikke finne belegg for at det har skjedd noe straffbart som førte til at dette brøt sammen, sier statsadvokaten.

Politiets etterforskning har i hovedsak bestått av avhør av vitner til ulykken, tidligere passasjerer og ansatte i CHC Helikopter Service.

Selskapets økonomi er også undersøkt med tanke på om økonomi har påvirket service og vedlikehold. Det er ikke funnet noen slik sammenheng, står det i en pressemelding fra Vest politidistrikt.

DE OMKOMNE: Øverste rad (fra v.): Lyder Martin Telle, Michele Vimercati, Espen Samuelsen, Ole Magnar Kvamme, Kjetil Wathne, Arild Fossedal og Behnam Ahmadi. Nederste: Tommas Helland, Olav Bastiansen, Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther, Odd Geir Turøy, Otto Mikal Vasstveit og Iain Stuart. Foto: Scanpix

Skuffet over utfallet

Anny Britt Telle mistet mannen sin, Lyder Martin, i Turøy-ulykken. Hun ble gjort kjent med henleggelsen for kort tid siden.

– Jeg ble veldig lei meg. Jeg hadde håpet at noen skulle bli stilt til ansvar for dette, sier Telle til BT.

Hun er glad saken er grundig etterforsket.

– Jeg hadde forventet dette utfallet, men jeg er likevel skuffet, sier Telle.

Hun understreker at hun har stor tillit til at Havarikommisjonen og politiet har gjort en grundig jobb.

– Jeg har full respekt for arbeidet som er gjort av alle parter. Saken er grundig gjennomgått, og de har ikke funnet noe straffbart. Det forholder vi oss til, sier Telle.

TANNHJUL: Feilen som førte til at helikopteret styrtet, var ikkje tidligere kjent, opplyste avdelingsdirektør Kåre Halvorsen (til v.) under pressekonferansen på Hotel Clarion Flesland i juli i år. Her med undersøkelsesleder Tor Nøstegård. Foto: Ørjan Deisz

Tøff ventetid

Svein Kjetil Svendsen fra Advokatfirmaet Elden er bistandsadvokat for de etterlatte etter ulykken. Han sier ventetiden har vært vanskelig for de etterlatte, men at de er glad straffedelen av saken er avsluttet.

– Det har vært tøft for dem å være i en slik prosess, sier Svendsen.

Bistandsadvokaten opplever at de etterlatte ønsket at saken ble skikkelig etterforsket, selv om det tok lang tid.

– Det viktigste for dem var at dette ble grundig behandlet slik at de kan slå seg til ro med det resultatet som nå er kommet frem, sier bistandsadvokaten.

Publisert