Vi har funnet det aller beste kompaktkameraet du kan kjøpe

Alle er gode, men hvilket er best?

DE BESTE: Sortert fra størst til minst, fra venstre: Canon G9 X, Sony RX100 IV, Canon G7 X Mark II, Canon G5 X, Panasonic Lumix LX100 og Fujifilm X100T.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Mobilkameraene blir stadig bedre, men er du opptatt av best mulig bildekvalitet er det et godt kamera som gjelder. Ikke minst de såkalte entusiastkompaktene, kompaktkameraer som byr på høy bildekvalitet i en lommevennlig størrelse.

Dette er kameraer med mer avanserte funksjoner og bedre spesifikasjoner enn det som har vært vanlig i kompaktkameraklassen. Det største fortrinnet er store bildebrikker som kan være fra fire til over ti ganger større enn i et «vanlig» kompaktkamera.

I kombinasjon med mer lyssterk optikk gjør dette at disse kameraene tar bilder med lite bildestøy, og når mange av dem i tillegg er utstyrt med gode bildestabiliseringsfunksjoner, egner de seg mye bedre under vanskelige lysforhold enn sine billigere småsøsken.

Den kompakte størrelsen gjør de også lettere å ta med og faktisk bruke, enn større systemkameraer som har en lei tendens til å bli liggende hjemme.

Styrker og svakheter

Tek.no har sett nærmere på seks av de mest populære og spennende entusiastkompaktene på markedet.

Kameraene har ikke overraskende sine ulike styrker og svakheter. Størrelsen på både selve kameraene og bildebrikkene varierer, noen har zoom mens andre ikke, det samme gjelder elektronisk søker og berøringsskjerm.

Mer om du ulike kameraenes tekniske spesifikasjoner og priser kan du se i tabellen under.

Og her kan du se testbilder og lese mer om:

Hele testen leser du hos Tek.no

Testens beste kamera: Sony RX100 IV

Pris: Ca. 10.900 kroner

Sony RX100 IV er foran konkurrentene på de fleste punkter. Det er kompakt, har en lyssterk optikk og er et lite og nett kamera å ta med på reiser.

Med den innebygde sprett-opp-søkeren får vi på mange måter det beste fra alle modellene i én pakke, i tillegg til at USB-ladingen gjør det til et veldig fint kamera å ta med på reiser. Men prisen er høy, og den har ikke berøringsskjerm. Les hele testen av Sony RX100 IV.

Sony RX100 IV er etter vår mening det beste kompaktkameraet på markedet; men er det kanskje litt bedre enn nødvendig? Foto: Kristoffer Møllevik

Mest for pengene: CANON POWERSHOT G7 X Mark II

Pris: Ca. 6800 kroner

Dette kameraet mangler noen av de mest avanserte mulighetene til testvinneren, men har en bildebrikke og optikk som er nesten like god. God betjening og rask skuddtakt i RAW trekker opp.

Videomulighetene er gode med svært god bildestabilisering og en berøringsskjerm som gjør det enkelt å endre fokuspunkt. 4K og sakte film får du derimot ikke. Alt-i-alt er dette et knallbra kjøp! Les hele testen av G7 X Mark II .

Canon G7 X Mark II har tilnærmet like god bildekvalitet som testvinneren, og vil nok dekke dekke de flestes behov til en mye lavere pris. Foto: Kristoffer Møllevik

Best bildekvalitet: FUJIFILM X100T

Pris Ca. 10.800 kroner

Er du på jakt etter et rent stillbildekamera, er det X100T du skal kjøpe. Du får ikke zoom og ikke berøringsskjerm, men bildekvaliteten er best av alle i testen. Bare sjekk disse ISO-resultatene!

Selv om betjeningen av kameraet kan se litt gammeldags utenpå, har det svært gode muligheter til å tilpasse de andre knappene, slik at det er ikke noe problem å sette det opp slik du vil ha det selv. Les mer i testen av X100T.

Den beste bildekvaliteten får du med X100T, men da må du leve med at kameraet mangler zoom. Foto: Kristoffer Møllevik

Hvorfor Panasonic Lumix LX100 og de to andre Canon-kameraene ikke når opp, kan du lese alt om hos Tek.no.

Mediehuset Tek.no er eid av TU Media.

Etter hundrevis av bilder har vi funnet det aller beste mobilkameraet

Bose har fått en toppmodell: Dette er trådløse QuietComfort 35

Vi har aldri testet en bedre TV enn denne

Publisert: