Syv ting du mister når du oppgraderer til Windows 10

Si farvel til Windows Media Center.

riks000889028.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Windows 10 nærmerseg med stormskritt, og denne gangen har Microsoft virkelig gått inn for at alle skal oppgradere. Det nye operativsystemet blir tross alt gratis for alle Windows 7— og 8-brukere, selv for de som har en piratkopiert versjon.

Det oppgraderte operativsystemet er tilgjengelig fra og med29. juli, og er helt gratis å oppgradere til det første året. Ikke verst for verdens største operativsystem, som lover hundrevis av nye funksjoner.

Men, selv om det vil dukke opp en rekke spennende nyheter, betyr det også døden for noen kjente og kjære funksjoner. NettstedetNeowinhar finlest spesifikasjonslistene til Microsofts nye operativsystem, og funnet frem hvilke funksjoner du vil miste når du oppgrader.

Her er tingene Windows 7-brukere (og i noen tilfeller Windows 8-brukere) vil miste når Windows 10 rulles ut:

1. Mediesenteret forsvinner

Windows Media Center har vært med i Microsofts operativsystem i en evighet, og er i dag å finne i en rekke versjoner av Windows. I Windows 10 tar det imidlertid slutt. Både Windows 7— og Windows 8-brukere vil være nødt til å finne seg et alternativ til medieprogrammet, noe forhåpentligvis de aller fleste allerede har gjort.

2. DVD-film-støtten forsvinner

Du leste rett — i juli i år forsvinner den innebygde DVD-film-støtten i Windows. Det høres kanskje litt mer dramatisk ut enn det er, ettersom det finnes drøssevis av gratis alternativer der ute. VLCfor eksempel.

Merk at du fortsatt vil kunne lese av vanlige DVD-plater til for eksempel spill, bilder eller lagring.

3. Windows-gadgets forsvinner

Helt siden Windows Vista har du hatt muligheten til å ha ulike mini-programmer på skrivebordet, kalt «Gadgets». Disse forsvinner i Windows 10. Ifølge Neowin kan det hende Microsoft etterhvert vil tillate brukere å «feste» ulike interaktive fliser på skrivebordet, men det er i så fall en funksjon som vil komme etter hvert. Fram til da er du enten nødt til å forsone deg med at mini-programmene er borte, eller prøve ut et tredjepartsalternativ.

4. Solitaire, Minesveiper og Hjerter forsvinner

Kabal-spillet har vært en del av Windows helt siden 1990, som en måte å venne brukere til et grafisk grensesnitt med mus. Brukere lærte for eksempel essensielle muse-funksjoner som å «dra og slippe» – slik man gjør når man skal flytte filer.

I 2015 er det slutt på moroa. Solitaire, Minesveiper og Hjerter, de tre spillene som har vært med lengst, er ikke lenger inkludert i operativsystemet. Men frykt ikke — du kan fortsatt laste dem ned gratis, i ny drakt, fra Microsofts applikasjonsbutikk.

5. Diskettstasjonen din vil slutte å fungere

Okay, dette er det kanskje ikke så mange som vil miste nattesøvn over. For å kunne bruke disketter i Windows 10 er du nødt til å laste ned en separat oppdatering — enten fra Microsoft eller fra diskettstasjon-produsenten.

I mellomtiden er du nødt til å finne noe annet lagringsmedium du kan lagre dine 1,44 megabyte store filer på.

6.Windows Live Essential-programmene forsvinner

Husker du Live Essentials? Disse «essensielle» programmene fra Microsoft inkluderte blant annet Windows Live Messenger, også kjent som MSN, og var noe omtrent alle hadde på maskinene sine for ti år siden. I Windows 10 forsvinner imidlertid programstøtten. Ikke at det gjør så veldig mye, ettersom Messenger ble smeltet sammen med Skype i 2013. OneDrive-delen av Live Essentials vil forøvrig bli erstattet av innboks-versjonen av One Drive i Windows 10. ## 7. Mange mister muligheten til å stoppe oppdateringer

Alle som oppgraderer til Windows 10 Home, basisutgaven av det nye operativsystemet, vil ikke lenger kunne bestemme hva de skal oppdatere.

I tidligere utgaver av Windows har man kunnet velge hvilke deler man vil oppdatere, eller stoppe automatiske oppdateringer helt og holdent. Denne muligheten vil forsvinne for mange i Windows 10, og bare de med Windows 10 Enterprise eller Windows 10 Pro vil kunne avslå oppdateringer.

Selv om du mister 7 ting, får du mye nytt: Syv ting du bør vite om Windows 10 »

Publisert: