Slik mener ekspertene du skal snakke med barn som er redde for nyheter

Snakk med barna hvis de er engstelige.

NORGE OG VERDEN: Etter terrorangrepet i 2011 har det vært mer synlig politi i Oslos gater, som her fra 17. mai i år. Mange barn fra Syria bor i flyktningeleirer i Jordan.
  • Aftenposten Junior
  • Terje Krogsrud Fjeld
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Aftenposten Junior har snakket med mange barn som sier at de av og til blir redde av nyhetene. Men trenger du egentlig å være redd? Og hva kan du gjøre hvis du blir engstelig?

Utenriksministeren

— Er det ekstra urolig i verden nå?

brende.JPG

— Ja, men det skjer veldig mye bra også. Dette kommer ikke like ofte i avisene. Men det er mange kriser i verden. Konflikter gjør at mange blir drevet på flukt og trenger hjelp. - Hva gjør verdenslederne for å løse problemene?

— Vi snakker sammen. Klimaendringer og krig må løses gjennom samarbeid. Men det holder ikke bare med prat. Vi må også finne gode måter å hjelpe på.

- Hva gjør Norge?

— Norge jobber blant annet mye mot land som bruker barnesoldater. Vi tilbyr hjelp, slik at barna i disse landene kan få gå på skole i stedet. De voksne virker bekymret for Russland.

- Kan Russland angripe Norge?

— Nei. Dessuten er vi, og de fleste landene i Europa, medlem av Nato. Det betyr at hvis noen angriper oss, vil resten av Nato-landene hjelpe oss.

Les også:

Les også

10 spørsmål og svar om seksuelle overgrep

Hjelpearbeideren

— Du møter mange barn som er på flukt. Er de redde for det samme som oss?

ryeng.JPG

– De er usikre på fremtiden, og mange vet ikke om de kan reise hjem igjen noen gang. Mange er redde for ting norske barn ikke synes er skummelt. Det kan være en dør som smeller igjen, eller lyden av et helikopter. Disse lydene forbinder mange barn med krig. — Hva gjør dere for barna?

— Vi gir dem mat, vann, legehjelp og skolegang. Men det aller viktigste er å gjøre livet deres så normalt som mulig. I nyhetene hører vi om terrororganisasjoner.

- Kan disse komme til Norge?

— De kan spre seg i de landene de er i nå. Der er det veldig dårlig sikkerhet, og få som passer på. De kan ikke spre seg til Norge, fordi vi har mye større sikkerhet, og kontroll på ting som skjer.

- Hva er det mest positive som skjer i verden i dag?

— At flere får gå på skole.

Kriseforskeren

- Hvorfor er vi redde?

schulz.JPG

— Alle er redde for noe, særlig for ting vi vet lite om. Derfor lønner det seg å lære litt om det man er redd for. Da finner man ut at det ikke finnes spøkelser, og at Jorden ikke går under. Men det er faktisk lurt å være litt redd, for redsel beskytter oss. Det gjør at vi skjerper oss litt. - Hva skal jeg gjøre når jeg er redd eller bekymret?

— Snakk med en voksen. Fortell og still masse spørsmål. Hvis du er mørkeredd, skru på lyset, eller ta en titt under sengen før du legger deg. Det hjelper.

- De voksne er ikke like ofte redde som barn?

— Nei. Når voksne ser nyheter, vet de at alle de fæle nyhetene ganske sikkert ikke vil ramme dem. Når barn ser de samme skumle nyhetene, kan de misforstå og bli engstelige. Hvis du ser voksennyheter, la en voksen forklare hva som skjer. Men egentlig bør du kutte ut voksennyhetene og lese nyheter som er laget for deg. Da lærer du mer og forstår hva som skjer.

Voldsforskeren

- Kan barn bli drept av fremmede?

— Nei, det skjer nesten aldri. Dessuten blir det drept veldig få mennesker i Norge. Drap skjer som oftest i miljøer med mye rus.

- Kan man bli kidnappet på skoleveien?

bjornebekk.JPG

— Nei. Sannheten er at dette skjer noen veldig få steder og ryktene sprer seg. Da tror alle som ser en hvit kassebil ved en skole, at det samme skal skje der. - I fjor sommer kom det terrortrusler mot Norge. Hvor farlig er det?

— Norge er et veldig trygt land. Men det er viktig at vi er forberedt på at det kan skje noe. Da blir Norge enda tryggere. Nå passer ekstra mange på at det skal være trygt.

- Hva er det mest positive i Norge i dag?

— Det er veldig lite kriminalitet i Norge. Det kommer det til å være i fremtiden også. Vi har ikke hatt så lite kriminalitet på 50 år.

Les også:

Les også

Ett av to barn hjelper ikke til hjemme

Les også

Du er den som former barnets personlighet

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

Publisert: