Mobiloperatører nektes å ringe gamle kunder

Et nytt forbud gir telefonselskaper begrenset mulighet til å vinne tilbake kunder som har flyttet nummeret sitt til en konkurrerende tilbyder.

Publisert:

Nye regler gjør at du ikke lenger skal få masete telefoner fra en operatør du nettopp har forlatt. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix Foto: Jan Haas / picture alliance

Ntb

Forbudet mot såkalt winback ved nummerportering ble innført av Samferdselsdepartementet i forrige uke. Det gjelder fra flyttingen av nummeret er bestilt til 14 dager etter at flyttingen er gjennomført, opplyser Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Tidligere har telefonoperatører kunnet bruke informasjonen om telefonnummeret til å kontakte kunder de har mistet og forsøke å vinne dem tilbake. Denne informasjonsbruken er ikke lenger tillatt, og Nkom ønsker endringen velkommen.

Les også

Nå kan Telenor-kunder med Iphone ringe uten mobildekning

– Favoriserer de største

«Praksisen med winback innebærer etter Nkoms oppfatning en favorisering av etablerte tilbydere med sterke posisjoner i markedet. Ved winback tilbys ofte kunden ekstraordinære fordeler. En slik form for konkurranse i det skjulte er etter Nkoms vurdering i mindre grad egnet til å realisere formålet om bærekraftig konkurranse enn konkurranse som skjer åpent og transparent», skriver Nkom.

En undersøkelse gjennomført i 2014 viste at omtrent halvparten av landene i Europa hadde innført et forbud mot «winback»

Publisert: