Ikea tilbyr ekte bryllup på nett

— Bare vært trist om vielser skulle bli en digital seremoni, sier ekspert på sosiale medier.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den svenske møbelgiganten Ikeas siste PR-stunt handler om giftermål. Og nei, det er ikke snakk om å åpne møbelvarehusene for vielser, men et såkalt «Bryllup online».

Ifølge Ikea er deres tjeneste Bryllup online akkurat som et vanlig bryllup med et brudepar, en vigselmann, forlovere og gjester.

IKEAbryllupp.JPG

Den store forskjellen er at brudeparet kan livestrømme bryllupet på nett og dermed invitere med gjester uavhengig av hvor de måtte befinne seg i verden. «Et bryllup som hverken er dyrt eller komplisert», som Ikea selv beskriver det.På spørsmål om hvorfor Ikea har laget tjenesten, og om dette handler om noe annet enn markedsføring, svarer PR— og presseansvarlig hos Ikea Sverige, Anna Pilkrona Godden, følgende:

— Tjenesten er tatt frem med tanke på giftesugne mennesker med slekt og venner langt borte. Vi vil feire kjærligheten og inspirere til nye måter å gifte seg på, men også med vårt sortiment gi ideer til andre store og små fester.

Romantisk?

Muligens både en rimelig og praktisk måte å gifte seg på, men neppe særlig romantisk?

IKEATRIPPEL.JPG

En titt på tjenesten som foreløpig er spesielt tilrettelagt for svenske brukere, viser at man blant annet kan velge mellom fire vielsesmiljøer, deriblant et slotts— og et sirkusbryllup. Selvsagt godt møblert og pyntet med ting du finner i Ikea-katalogen.Brudeparet kan også velge mellom fire forskjellige steder hvor den virtuelle festen skal finne sted. Alt mens reklame for nye vinglass og annet dukker opp på skjermen fra tid til annen.

For at ekteskapet skal være juridisk bindende behøver brudeparet, vigselsmannen og to vitner befinne seg i samme rom. De andre gjestene kan befinne seg hvor de vil så lenge de har tilgang til en nettilkoblet PC med webkamera og mikrofon.

For å sikre at gjestene har PC-utstyret som skal til, har Ikea laget en egen utstyrskontroll.

Les også:

Les også

Jennifer Lopez er årsaken til Googles bildesøk

Har ikke tro på online-bryllup

Kommunikasjonsrådgiver og ekspert på sosiale medier, Hans-Petter Nygård-Hansen, tror ikke online-bryllup blir noen trend.

— Jeg er rett nok en svoren digital-tilhenger, men for meg er bryllup noe nært og personlig, og jeg kunne følgelig aldri tenkt meg et online-bryllup. Det hadde bare vært trist om vielser skulle gå fra å være noe analogt til å bli en digital seremoni.

Han håper snarere dette er et antistunt fra Ikea hvor man ønsker å vekke unge mennesker til å tenke over at ikke alt må skje online her i livet.

— Det hadde i det minste vært smartere for å bygge omdømme, og vi ser også analoge motbølger blant yngre som er mer opptatt av det private, sier Nygård-Hansen.

Bryllupet kan bli overvåket

Spesielt privat kan ikke Ikeas online bryllup beskyldes for å være. Selv om Ikea bedyrer at de ikke vil spre lenker, er bryllupene på tjenesten som baserer seg på Facebook-innlogging tilgjengelige for alle.

Det vil si, Ikea Sverige som har utviklet tjenesten, opplyser til oss at tjenesten i utgangspunktet er laget slik at man som bruker aktivt må velge om andre enn inviterte gjester skal få tilgang.

Sirkus er ett av fire temaer vielsen kan finne sted. FOTO: Skjermdump

Personer som måtte ramle innom kan uansett ikke forstyrre ettersom de hverken vil synes eller kan kommunisere med selve vielsen og bryllupsfesten.Mottar Ikea varlser, vil de gå inn å overvåke bryllupet for å sikre at de gjennomføres i tråd med loven og ikke på annen måte er upassende. Hvis så skjer vil Ikea stenge av bryllupet. Det stilles dessuten krav til «et visst etisk nivå» på det som skjer på bryllup online.

Eller som Ikea selv skriver:

«Med litt sunn fornuft kan du gjøre nesten hva du vil. Det du først og fremst bør tenke på er at bryllupet er offentlig, at det skjer live, og at det kan være andre mennesker enn dine venner som av nysgjerrighet titter på deres bryllup.»

Ikea åpner også for at tjenesten kan brukes til andre festligheter. Man må altså ikke ha konkrete gifteplaner for å benytte Bryllup online.

Facebook-innlogging

Ikeabryllupfacebook.JPG

Det finnes ni såkalte hovedplasser på Bryllup online. To til brudeparet, én for vigselsmannen (som bare er med under vielsen), to for forlovere og fire plasser til øvrige venner.Ingen av disse ni behøver Facebook. Men om du vil invitere flere gjester trenger de en Facebook-konto for å kunne delta.

Dvs. uten en Facebook-konto vil de fortsatt kunne se og høre som skjer, men ikke kunne interagere med brudeparet og de andre gjestene.

Ikea Norge opplyser at de foreløpig ikke har noen planer om å lansere og legge til rette for Bryllup online-tjenesten i Norge.

Hos Ikea Sverige ser man likevel ingen grunn til at tjenesten ikke kan brukes så lenge man har oppfylt de juridiske kravene i landet man skal gifte seg.

Så langt skal 200 brukere ha logget seg inn, men Ikea er ikke kjent med hvorvidt noen faktisk har giftet på Bryllup online.

Følg oss på Twitter og Meerkat: @GeirAmundsenog@RIKSdigital

Publisert: