- Jeg var vitne til en spesiell hendelse i verdenshistorien

Steinar Frøyshov filmet politiets problematiske båttur til Utøya. Se den til nå upubliserte videoen på ni minutter.

  • Aftenposten.
  • Øyvind Tveter
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Det er midt i fellesferien, og Steinar Frøyshov (63) og kona er på hytta på Storøya og hygger seg. Plutselig får de en telefonoppringning fra datteren som forteller at det har gått av en bombe i regjeringskvartalet i Oslo.

— Vi satte oss ned foran fjernsynsapparatet og begynte å se nyhetssendingen. Kort tid etterpå kom de første meldingene om at det skulle foregå skyting på Utøya, sier Steinar Frøyshov.

Løp ut

Minutter senere hører ekteparet sirener fra veien. Frøyshov tar med seg kameraet og løper ut.

— Jeg så at det var bevegelse rundt flytebroen til Storøya. Det kom flere politibiler, og en stor gruppe med politimenn løp ned mot en rød båt.

Frøyshov befinner seg da 500 meter fra kaien. Han tar fem kompaktkameraet og begynner å filme.

— Jeg bestemmer meg for å holde fokus på båten. Det går ti politifolk om bord i farkosten. Og etter en liten stund begynner de å kjøre utover vannet.

Politiet har senere tatt selvkritikk for at de ikke valgte korteste veien til Utøya hvor 69 mennesker ble drept. Men på denne tiden er Frøyshov ikke klar over omfanget av den tragiske hendelsen.

— Siden vi ligger på andre siden av Storøya, så hadde vi ikke hørt hverken skudd eller rop fra Utøya.

Kompaktkamera

Frøyshov velger likevel å følge båten med politifolkene minutt for minutt med kameraet.

— Jeg vet faktisk ikke hvorfor jeg fortsatte å filme. Jeg pleier ikke å filme spesielt mye, og jeg hadde jo bare et vanlig kompaktkamera. I ettertid er det rart å tenke på at jeg filmet hele hendelsen.

Minutter senere stopper båten med politimennene. De har da kun kommet seg 500 meter fra land, og det gjenstår over tre kilometer før de når Utøya.

— Båten gikk saktere og saktere. Og til slutt stoppet den helt opp. De var da rett utenfor hytta vår.

— Hva tenkte du da?

— Jeg tenkte ikke noe spesielt over hva som skjedde. Jeg registrerte at det var mange om bord i båten og at den lå lavt i vannet, men jeg var ellers kun opptatt av å få med meg hva som skjedde.

Forstår at det dreier seg om en katastrofe

Frøyshov forteller at det går svært kort tid før en annen sivil båt dukker opp.

— Så vidt jeg kan se så går ni menn om bord i denne båten, og de forsvinner raskt fra stedet. Jeg filmer så lenge jeg har fri sikt.

Etter hvert ankommer det flere og flere sykebiler til kaianlegget, og et helikopter lander på Storøya.

— Det var uhyggelig. Jeg begynte sakte å forstå at det dreide seg om en større katastrofe.

- Vitne til en hendelse i verdenshistorien

I timene som kommer får Steinar Frøyshov vite at det har foregått en massakre på Utøya, og at et stort antall mennesker er drept.

— Det er en spesiell situasjon som har oppstått og som ingen forventet ville skje. De prøvde alle å gjøre så godt de kunne. I etterpåklokskapen er det mange tanker som dukker opp, det er en spesiell hendelse i verdenshistorien jeg har vært vitne til i Tyrifjorden.

Frøyshov forteller at det har vært vanskelig å være vitne til politibåtens ferd.

— Jeg bare må registrere at jeg har vært vitne til noe veldig tragisk som har skjedd i Norge. At vi i Holebygda kom midt oppe i denne situasjonen, og at vi fortsatt vil være berørt av.

Se den ni minutter lange, til nå upubliserte videoen, som viser politiets ferd mot Utøya.

Publisert: