- Skal tilhøre høyreekstremt miljø

32-åringen som er pågrepet på Utøya, skal tilhøre et høyreekstremt miljø og skal ha registrert to våpen i sitt navn, ifølge TV 2.

DEBATTANT: En ordsky generert av alle innleggene Anders Behring Breivik skrev på document.no.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Natt til lørdag gikk politiet inn i leiligheten som Anders Behring Breivik disponerer på Skøyen i Oslo.

Han ble pågrepet etter massakrene i Oslo og på Utøya. Flere medier, blant annet VG og TV 2, siterer politikilder på at det er Breivik som er tatt.

— Naboene har akkurat fått slippe inn igjen i huset, melder BTs Christian Nicolaisen klokken 01.21. Han var da utenfor siktedes leilighet. Politiet på stedet ønsker ikke å uttale seg.

- Ble høyreekstrem

Anders Behring Breivik skal ha kalt seg nasjonalistisk. En barndomsvenn av Breivik opplyser til VG Nett at han skal ha blitt høyreekstrem i slutten av 20-årene.

Han skal ha postet en rekke kontroversielle meninger på Facebook, men denne profilen er i dag slettet.

På nettstedet document.no har Breivik vært en ivrig debattant. I natt publiserte document.no alle innleggene Breivik har skrevet. De viser at han er svært opptatt av at Norge trenger en avis som tar avstand fra multikulturalisme.

Innleggene viser noe av tankesettet til Breivik. 31. oktober 2010 skisserte han for eksempel en firepunktsplan for hvordan de «kulturkonservative og anti-Marxistiske liberale» skal bekjempe det han kaller hatideologien multikulturalisme:

«Stoltenberg jugend»

«1. Få på plass en kulturkonservativ avis med nasjonal distribusjon (som vil bli den eneste avisen som kommer til å støtte FrP om 4 år). [...]

2. Utvikle et alternativ til de voldelige ekstreme norske marxistiske organisasjonene Blitz/SOS Rasisme/Rød Ungdom. Dette kan f eksempel gjøres ved støtte til utvikling av SIOE (Stop the Islamisation of Europe, journ.anm.). Konservative tør i dag ikke flagge sine synspunkter på gaten da de vet at ekstreme Marxister klubber dem ned. Vi kan ikke akseptere at Arbeiderpartiet subsidierer disse voldelige «Stoltenberg jugend» som systematisk terroriserer politiske konservative.

3. Jobbe for å få kontroll over 10-15 NGOs (kulturmarxistene kontrollerer i dag 10-15 mens vi kun har 2-3).

4. Initiere et samarbeid med de konservative kreftene innenfor den norske kirke.»

Kunstgjødseltilgang

Breivik står oppført som daglig leder av et enkeltmannsforetak som dyrker «grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster». Det spekuleres i om han gjennom denne bedriften fikk tilgang til kunstgjødsel som kan brukes til å lage bomber.

Breivik hadde nær null i ligningsinntekt i 2008, 2009 og 2010. En ligningsformue på 364.000 kroner i 2008 var redusert til 72.500 kroner to år senere. Behring Breivik har avtjent førstegangstjeneste i Forsvaret og var medlem av Oslo pistolklubb.

Vi kan ikke akseptere at Arbeiderpartiet subsidierer disse voldelige «Stoltenberg jugend» som systematisk terroriserer politiske konservative.

Breivik i debattinnlegg

Han hadde flere våpen lovlig registrert i sitt navn, blant annet automatvåpen. Utover dette er han ukjent for politiet.

Ifølge VG Nett opprettet han for seks dager siden en konto på nettsamfunnet Twitter, der han la ut et sitat av den britiske filosofen og sosialliberalisten John Stuart Mill.

«One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests» - en person med en overbevisning er like sterk som 100.000 som bare har interesser, lød sitatet.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Sprengstoff funnet

To minutter for bombeangrepet mot regjeringskvartalet skal vitne ha sett en mistenkelig mann i politiuniform.

Sent fredag kveld var 17 personer bekreftet omkommet etter de to terroraksjonene — syv av bomben i regjeringskvartalet og ti på Utøya. Politiet venter at dødstallene vil stige.

Politiet opplyser også at det er funnet udetonert sprengstoff på Utøya.

Fungerende politimester Sveinung Sponheim ville på en pressekonferanse ved 23.15-tiden fredag ikke si noe om hvilken type sprengstoff det skal være snakk om.

Men angriperen brukte automatvåpen, ifølge Sponheim.

— Vi jobber for å sikre spor, sa han.

PST samarbeider nå med Oslo politidistrikt i etterforskningen av begge hendelsene.

Publisert:
PÅGREPET: Her er den siktede 32-åringen Anders Behring Breivik. Bildet er hentet fra hans Facebook-profil.
KOLONNE: Ambulansene gikk fredag kveld i skytteltrafikk fra denne basen ved Utøya mot Ullevål sykehus. Minst ti personer er drept og enda flere skadet.