17.500 vaksinedoser til Bergen

Rundt 350.000 nye vaksinedoser kom torsdag til Norge. Utkjøringen starter fredag, og tidlig neste uke vil norske kommuner ha mottatt 750.000 doser i alt.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Det er nok til å vaksinere 75 prosent av alt helsepersonell og 75 prosent av personer i risikogruppene. Våre undersøkelser viser at behovet er dekket fordi bare 75 prosent av dem det gjelder har sagt de ønsker å ta vaksinen, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Han understreker imidlertid at helsemyndighetene vil arbeide aktivt for at mer enn 75 prosent av helsepersonellet og folk i risikogruppene vil velge å ta vaksinen.

— I ukene fremover vil kommunene jevnlig bli tilført mer vaksine. Da skal familiene til personer som av en eller annen grunn ikke kan ta vaksinen, bli prioritert, sier Larsen.

Fredag får Oslo 35.500 nye doser og Bergen 17.500. Landets øvrige kommuner får enten fredag eller i begynnelsen av neste uke nye doser i et antall som står i forhold til folkemengden.

Les også

I dag går Bergen tom for vaksine

Samme virus

Under en pressekonferanse torsdag avviste overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet at viruset som herjer i Norge er annerledes enn virus som sirkulerer i andre land.

Han har ingen forklaring på hvorfor dødeligheten har vært så høy i Norge, men sier det mest sannsynlige er at pandemien er kommet lenger i Norge og England enn for eksempel i Sverige.

Les også: Kvinne i 60-årene døde i dag

Helsedirektoratet anslår antall personer som har hatt eller har svineinfluensa til 175.000, men avviser ikke at tallet kan være langt høyere. Uansett befinner tallet seg mellom 90.000 og 350.000.

— Det viser at svineinfluensaen for de aller fleste er en mild sykdom som ikke gir noen varige virkninger, sier Iversen og Larsen.

Les også

Hvorfor dør så mange av svineinfluensa?

Husk smittevern

Under pressekonferansen ba de to om at folk i tillegg til å være opptatt av vaksinering, også konsentrerer seg om de smittevernråd som er gitt. Begge var klare på at god håndhygiene, god hostehygiene og en «bli hjemme»-holdning straks symptomene melder seg, er de viktigste faktorene i smittevernarbeidet.

Larsen viste også til at bruk av Tamiflu for å dempe symptomene fortsatt er en god idé. Han mente fastlegene var for tilbakeholdne med å gi folk denne medisinen etter at vaksinen var kommet.

Overlege Iversen sier at det tar fra en til tre uker før virkningen av vaksinen er fullstendig. Folk som angripes av viruset utvikler imidlertid sykdommen i løpet av en til tre dager. Det er ikke farlig å ta vaksine selv om en allerede har virus i kroppen.

De som blir smittet vil ikke bringe sykdommen videre før den har brutt ut etter tre dager. Det er derfor ikke forbundet med smittefare for risikogruppene å stå i kø for å få vaksine.

— De som er smittefarlige, vil som regel være for dårlige til å stå i vaksinekø, mener de to legene.

Skal du vaksinere deg? Bruk kommentarfeltet.

Publisert: