Diskuterte reiseruter og våpenpriser med IS-venn

Den tiltalte 28-åringen erkjente i retten at han hadde vært ved fronten, visste mye om våpen, men at han var i Syria for å drive veldedighet.

SYRIA 2013: Politiet la frem dette bildet i retten, som viser den tiltalte 30-åringen (t.v.) sammen med barndomskameraten Bastian Vasquez (ytterst t.h.) som har en sentral rolle i IS. Nummer tre fra venstre er en nordmann som ble drept i Syria i 2013. POLITIET

Olga Stokke

Aktoratet grillet 28-åringen om hans våpen-diskusjon på chat med norske Bastian Vasquez som er i Den islamske staten (IS). De skal ha chattet kort tid før 28-åringen ble pågrepet i Norge i fjor.

I tillegg var innkjøp av kalashnikover og reiseruter tema mellom de to. Ifølge tiltalte var det Kosovo han tenkte seg til.

Tiltalte benekter medlemsskap i IS, men forteller at han var med i en annen gruppe, Ahrar al-sham, som var i krig med IS.

Les også

«Hater de vantro, har lyst til å drepe alle, fra liten til stor, gå inn i en barnehage»

Aktor syntes det var rart at han hadde kontakt med fienden. — En annen forklaring er at dere var i samme gruppe. sa aktor.

— At PST knytter meg til IS er fullstendig feil, sa 28-åringen fra Bærum i sin forklaring for Oslo tingrett onsdag.

Erklærte seg ikke skyldig

To brødre på 25 og 28 år med albansk bakgrunn fra Bærum og en 30-åring med somalisk bakgrunn bosatt i Oslo, er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d (se faktaboks).

De tre har erklærte seg ikke skyldig.

28-åringen ble også konfrontert med at har forklart seg annerledes for retten enn i avhør. I avhør har han forklart at han ikke har vært i Syria.

— Det var for å slippe unna. Jeg freaka ut, det var den første forsvarsmekanismen, det var det jeg kom på, sa han.

Detaljert fortalte Bærums-mannen med bachelorutdannelse, at det var tilfeldig at han reiste til Syria i 2012. Han dro ikke for å krige.

Han sa også at hans avdøde bror, Egzon Avdyli, dro for å drive veldedighet. Broren var talsperson i Profetens Ummah.

28-åringen svarte aktor at han ikke visste mer om Profetens Ummah enn det aktor gjorde, og sa at Profetens Ummah er medieskapt.

Ikke intensjon om å angripe Norge

Han slo fast at ingen av dem som reiser fra Norge, har noen intensjon om å komme tilbake og begå angrep i Norge.

Han forklarte at han drev humanitært arbeid, delte ut medisiner og mat, hjalp folk. Etter hvert ville han hjem, men han følte seg fanget i situasjonen, slik at han ikke kunne returnere til Norge.

— Moren min var ikke så happy for dette. Hun sa (på telefonen) «kom tilbake, kom tilbake».

Han dro til Egypt i 2012, så til Libanon for å se hvordan muslimer praktiserer fastemåneden ramadan. Men han var også opprørt over forholdene for sivilbefolkningen i Syria. Han, en vanlig gutt fra Bærum, som var opptatt av skole, venner, jobb i utelivet, ble «praktiserende muslim» i 2011. Han ville gjøre noe, bidra med veldedighet, for å hjelpe det syriske folket.

Tar avstand fra IS

28-åringen sa at han tar avstand fra ideologien til Al-Qaida, dessuten fra IS og Jabhat al-Nusra, og de virkemidlene de bruker.

Men påtalemyndigheten mener de tre tiltalte dro til Syria for å bli fremmedkrigere. Politet fryktet at de ville utføre en terroraksjon, etter at avlytting hadde avslørt at de ville drepe alle vantro, og gå inn i en barnehage.

I Syria ble 28-åringen med i organisasjonen Ahrar-al-Sham. Han fortalte at en dag kom sjefen hans og sa at han skulle til fronten.

— Det var bare å bite tennene sammen.

— Jeg var der ved fronten, men det var for å beskytte sivilbefolkningen.

— Jeg har skutt, men ikke på noen. Jeg har skutt på blink.

- Lykkerus

Han forklarte at formålet med reisen var ramadan, språkreise og veldedighet.

I grenseområdene til Syria og i Syria fikk han se drepte, lemlestede flyktninger, krig og bombing.

— Når det du gjør er for Gud og Gud alene, får du en lykkerus. Denne lykken hadde jeg lyst til å beholde.

Derfor dro han til Syria - for å drive humanitært arbeid.

Tilspisset

På formiddagen onsdag ble stemningen mellom aktor og den tiltalte 30-åringen tilspisset etter aktors gjentatte spørsmål om IS, mailer og tolkningen av jihad.

Aktor leste opp mail som den tiltalte 30-årige familiefaren sendte til kona få dager før han avla ed til IS i 2013. Han forteller at det er utrygt, at det ikke er rett tid for familien å komme.

-Vil at XX(datteren) skal vokse opp i land av jihad. Kanskje Allah er barmhjertig med oss, og gir deg og XX (datteren) shadada (martyrdom) her, så forener det alle oss i jannah (paradiset).

Aktor: - Du vil at datteren din skal vokse opp i land av jihad?

-Mange forstår ikke hva jihad betyr, jihad å streve.

Forsvareren til 30-åringen, advokat Fredrik Schøne Brodwall, stilte tiltalte spørsmål for å rydde opp i misforståelser i denne malen.

- Ønsker du et langt og godt liv på jorden for datteren din?

— Selvfølgelig. Alle vil jo ha et god liv så lenge man er på jorden.

Tiltalte sa at mange muslimer ser på dette livet, ikke som det ultimate, men en kort tid før de skal over i paradiset, (jannah).

Aktor borret i den tiltalte 30-åringens syn på IS, og organisasjonens straffemetoder som offentlige halshiugginger.

- Men hva synes du om å brenne en soldat levende?

— Man kan si at jeg ikke deler syn med dem (IS) lenger, sa han.

Men aktor mener at den tiltalte 30-åringen har vanskelig for å frigjøre seg helt fra IS, selv om han forteller retten at han ikke lenger støtter IS.

- IS brant en jordansk solat levende?

Han svarte at han satt isolert i fengsel.

— Jeg ble lei av å se på terror, terror. Jeg brukte hellter tiden på noe fornuftig, trene, lese. Jeg trenger heller ikke som vanlig muslim å svare for det andre gjør.

- Men hva synes om å brenne en soldat levende ?

— Man skal ikke brenne folk levende.

På sin forsvarers spørsmål om hvordan han opplevde samfunnets syn på at han dro til Syria, svarte han:

— Det gikk fra at vi var helter, og hjalp folk, det var tommelen opp. I det ene øyeblikket gjør vi en god jobb. Verdenssamfunnet mener vi gjør en god jobb. I det andre øyeblikket er vi terrorister.

Aktoratet mener de tiltalte dro til Syria for å bli fremmedkrigere.

På første dag i terrorsaken - tirsdag -viste aktor frem beslaglagte bilderav to av de terrortiltalte tungt bevæpnet i Syria. Aktor Jan Glent sa også at avlytting avslører at en tiltalt hadde sagt at han "hater de vantro, har lyst til å drepe alle, fra liten til stor, mann, gå inn i en barnehage, mann."

Aktor viste frem bilder av to av de tiltalte i Syria, bevæpnet, sammen med Bastian Vasquez som har en sentral rolle i IS. Aktor Glent sa at de tiltalte hadde kjøpt utstyr som var tiltenkt lillebroren til de to brødrene, Egzon Avdyli, som kjempet med IS. Egzon Avdyli ble i april 2014 drept i Syria,