Forskning: - Økologisk jordbruk ikke mer miljøvennlig

Økologisk jordbruk er ikke mer miljøvennlig enn det konvensjonelle jordbruket, slår en ny svensk forskningsrapport fast.

Publisert:

ØKOLOGISK: I seks av ni matproduksjoner er økologisk jordbruk verken mer eller mindre miljøvennlig enn konvensjonelt, kommer det fram i rapporten fra svenske Livsmedelverket. Foto: SCANPIX

NTB

I seks av ni matproduksjoner er økologisk jordbruk verken mer eller mindre miljøvennlig enn konvensjonelt, heter det i rapporten fra Livsmedelverket, det svenske motstykket til Mattilsynet, ifølge Nationen.

Dette gjelder frukt og bær, melk, storfekjøtt, svinekjøtt, egg og jordbruksvekster.

I produksjonen av kyllingkjøtt og grønnsaker kommer konvensjonelt ut som mer miljøvennlig. Kun fisk og skalldyr produseres mer miljøvennlig med den økologiske metoden.

Les også:

Les også

Anders (16) tar seg av flere tusen kalkuner

— Blir brukt feil

— Rapporten kommer ikke overraskende på meg, men den vil nok overraske mange andre, sier seniorforsker Arne Grønlund i NIBIO.

Han mener økologibegrepet blir brukt feil.

— I jordbruket blir det brukt om prosessen og metoden for å produsere mat etter bestemte retningslinjer. Det høres vakkert og naturlig ut for uutdannede mennesker. Det er lett å få inntrykk av at dette er bedre for miljøet, men det er ikke tilfelle, sier han.

Les også:

— Mindre gift

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener økologisk jordbruk er nødvendig.

— Matjorda skal produsere mat i all tid framover. Giftstoffer kan lagres i organismer, og siden i maten, sier hun.

Øko-bonde Jostein Trøite, styreleder i Oikos - Økologisk Norge, sier at han etter omleggingen fikk redusert bruken av giftstoffer.

— Jeg har minst like god produksjon i dag som da jeg produserte konvensjonelt, sier han.

Publisert: