Bevis, tvil og troverdighet

Jan Helge Andersens forklaring er aktoratets sterkeste kort i ankesaken. Forklaringen er også det eneste beviset aktoratet har mot Viggo Kristiansen.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 21 år gammel

Viggo Kristiansen ble i Kristiansand byrett dømt til 21 års fengsel og ti års sikring. Han nektet skyld, og anket dommen etter kort betenkningstid. Jan Helge Andersen (20) fikk 17 års fengsel.

Påtalemyndigheten mente Andersen også burde få lovens strengeste straff, og anket derfor dommen. I seks uker skal Agder lagmannsrett høre om de grufulle detaljene fra Baneheia kvelden 19. mai 2000.

Forklaring

I Kristiansand byrett forklarte Andersen seg detaljert om hvordan de to småjentene ble lokket bort fra turstien i Baneheia, voldtatt og drept. Andersen la hovedansvaret for drapene på bestekameraten Viggo Kristiansen, men erkjente at det var han som drepte Stine Sofie Sørstrønen.

Samtidig mener påtalemyndigheten at Andersen har større skyld enn det han erkjenner selv. Dette klarte ikke Dahl å overbevise retten om i Kristiansand.

Rolle som vitne

Jan Helge Andersen har erklært seg skyldig i, og er dømt for drapet på den ene jenten. Det er derfor bare straffeutmålingen som kan bli endret fra dommen i byretten. Dette blir det opp til dommerne å avgjøre, da juryen kun tar stilling til skyldspørsmålet.

I forhold til juryen blir Andersens rolle kun å regne som et vitne i saken mot den tidligere bestekameraten Viggo Kristiansen.

Og Kristiansen nekter altså all skyld. Hans håp er at forsvarerne, Tore H. Pettersen og Svein Arne Hagen, klarer å så tilstrekkelig tvil hos juryen til at de ikke blir overbevist om at han var i Baneheia den grufulle drapskvelden.

Alibi

Utskrifter fra Kristiansens mobiltelefon viser at han sendte og mottok meldinger like før og like etter drapene han er tiltalt for, ble begått.

Forsvarer Tore H. Pettersen hevdet i byretten at dette ga Kristiansen et alibi for drapstidspunktet. Årsaken var at eksperter fra Telenor mente meldingene ikke kunne være sendt fra drapsstedet. I løpet av rettsforhandlingene i Arendal vil andre eksperter sannsynligvis hevde det motsatte.

Førstelagmann Asbjørn Nes Hansen skal administrere rettsforhandlingene.

Ved sin side vil han ha lagdommer Åse Berg og lagdommer Erik Holth. Kristiansens forsvarer, Tore H. Pettersen, har med seg en medforsvarer, advokat Svein Arne Hagen. Ben Fegran forsvarer Jan Helge Andersen.

Publisert:
KLARGJØRES: Politibetjent Kjell Reinfjord ved Arendal politidistrikt rigger opp sperringene inne i rettssal 1 i Arendal tinghus foran ankesaken etter barnedrapene i Baneheia.