Krekar kan utleveres til Italia

Oslo tingrett gir Politiets sikkerhetstjeneste medhold i at mulla Krekar og en 42 år gammel iraker kan utleveres til Italia.

NTB

Rettens avgjørelse falt onsdag, men Krekars advokat Brynjar Meling varslet umiddelbart at kjennelsen blir anket.

– Tingretten har tatt feil før og kommer til å ta feil igjen. Denne avgjørelsen vil bli anket til lagmannsretten, sier han til VG.

Meling har anklaget Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for passivt å lene seg på de italienske anklagene om at mullaen og irakeren, som er bosatt i Drammen, skal inngå i et internasjonalt terrornettverk kalt Rawti Shax.

PSTs politiadvokat Signe Kathrine Aalling sa i sin prosedyre i Oslo tingrett at selv om sikkerhetstjenesten ikke sitter på hele det italienske etterforskningsmaterialet, så mener de at materialet oppfyller vilkårene for utlevering av de to.

Natt til 12. november i fjor ble Krekar pågrepet, i likhet med en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder Rawti Shax og krever ham utlevert.

Oslo tingrett startet 9. juni behandlingen av utleveringsbegjæringen.

Utfordret av dommeren

Både Meling og 42-åringens forsvarer, Solveig Høgtun, har vært sterkt kritiske til at PST har nektet å utlevere flere av bevisene de sitter på. Begge krever at en eventuell rettssak mot de to må føres i Norge.

Også tingrettsdommer Jannicke Johannesen utfordret i retten PST på hvorfor de ikke kan straffeforfølges i Norge. I tingretten henviste hun til at utleveringsinstituttet bygger på at utleveringen skal skje til det landet hvor den straffbare handlingen har skjedd.

Aalling svarte med å si at det ikke er åpenbart om den straffbare handlingen har blitt begått i Norge eller Italia, så lenge cellen tar form i Italia etter ordre fra Norge. Samtidig hevdet hun at det juridisk ikke er noe i veien for at en rettssak kunne gått i Norge.

– Men nå er det nå en gang slik at det var italienerne som startet denne etterforskningen og som har bygget opp bevisene som skal lede til tiltale. Da er det helt naturlig at de samler de siktede og gjennomfører saken i Italia, mente politiadvokaten.

Viste til Høyesterett

Advokat Brynjar Meling har understreket at norske myndigheter har et ansvar for en selvstendig vurdering.

– PST prøver å få dette til å fremstå som en hvilken som helst utleveringssak, men det er det ikke. Både historikken og saken er for spesiell til at man alene kan lene seg på begjæringen fra den anmodende stat, sa Krekars forsvarer da saken ble behandlet i retten.