24-åring bak Blå-skyting sier han handlet spontant

24-åringen som er siktet for drapsforsøk etter å ha skutt fire personer ved utestedet Blå i Oslo, sier at han skjøt spontant – men ikke for å drepe. 

Publisert: Publisert:

Politiet utenfor utestedet Blå, der fire personer ble skutt natt til søndag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Blå ligger i et gammelt industrilokale helt nede ved Akerselva. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Politiet har satte inn store ressurser etter skytingen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

NTB

Den 24 år gamle mannen har forklart at han avfyrte skuddene fordi han ikke fikk komme inn på utestedet natt til søndag. Han erkjenner straffskyld for grov kroppskrenkelse, men ikke for drapsforsøk.

– Han har holdt i et våpen. Han har skutt med våpenet. Og så har han hatt en slik vinkling på våpenet at det ikke er egnet til å kunne medføre at noen mister livet, sier forsvarer Tor Even Gjendem.

Ingen av personene som ble skutt er alvorlig skadd.

– Han skjøt fordi han var sint eller misfornøyd med situasjonen og gjorde en spontanhandling som han er veldig skamfull over, etter å ha blitt bortvist fra området.

–Hendelse i forkant

I en pressemelding natt til søndag opplyste politiet at foranledningen til hendelsen så ut til å være at gjerningsmannen ble bedt om å forlate utestedet. Sjef for alvorlig kriminalitet i Oslo, Grete Lien Metlid, bekrefter at de etterforsker en hendelse kort tid før skuddene ble avfyrt.

– Vi kommer tilbake til hendelsen, men vil avhøre den pågrepne samt flere vitner. Vi har ikke noen opplysninger som tyder på at det var en annen relasjon mellom gjerningsmannen og de skadde enn at det var en hendelse kort tid i forkant, sier hun til NTB.

Den siktede blir fremstilt for fengsling tidligst mandag eller tirsdag, opplyser Metlid.

24-åringen er tidligere straffedømt for blant annet grov vold, ran, narkotikabesittelse, vold mot politiet og en rekke trusler mot både politifolk og sivile, ifølge VG. I 2013 ble mannen dømt for ulovlig kjøp og bruk av våpen, skriver avisa. Mannen skjøt ifølge dommen ut av et vindu i en bygård på Frogner som vendte ut mot veien. Ingen ble skadd i hendelsen.

I 2013 ble han også dømt for en knivstikking utenfor Blitz-huset i Oslo. Da ropte han og en kamerat ifølge dommen «sieg heil» og ukvemsord mot blitzerne, før det oppsto et slagsmål.

Beslagla våpen

Mannen ble pågrepet på vei bort fra utestedet og politiet beslagla et våpen. Foreløpig har ikke politiet noen opplysninger om hvorfor 24-åringen hadde et våpen.

– Vi vet enda ikke hvor våpenet kommer fra, men det er en sentral del av etterforskningen, sier Metlid.

Hun bekrefter samtidig at det ikke er snakk om kritiske eller veldig alvorlige skader for verken de to dørvaktene, den ansatte eller gjesten ved Blå som ble truffet av skuddene.

I tillegg til disse forteller hun at politiet også har vært i kontakt med to kvinner som har fått lettere skader av rikosjetter.

Opptil åtte skudd

De første meldingene gikk ut på at skytingen skjedde inne på Blå. Senere ble det bekreftet at episoden skjedde utendørs, i mellomgangen mellom Blå og Ingensteds. Det er usikkert hvor mange skudd som ble avfyrt.

Politiet kom raskt til stedet ettersom de befant seg i nærheten i forbindelse med en trusselsak da meldingene om skuddene kom.

Politiet la ut den første meldingen om skytingen på Twitter klokken 2.30 natt til søndag.

Hiphop-opptreden

Konsert- og skjenkestedet i Brenneriveien åpnet i 1998 og ligger i et gammelt industrilokale, tvers over elven i den nedre delen av Grünerløkka.

Lørdag kveld spilte den amerikanske hipp-hop-artisten Kool G Rap på Blå. Det var hans første opptreden i Norge noensinne. Konserten var en del av arrangementet Club Juicy, med DJ-ene Chris Stallion og Patski Love.

Utestedet opplyser via sine Facebook-sider søndag at de holder stengt i to dager på grunn av episoden.

«I dag er en tung dag for oss på Blå. Våre tanker og medfølelse går i dag til de involvert», opplyser utestedet.

Publisert: