Fullsatt kirke tok farvel med Kaci Kullmann Five

Hun ble en pioner i både politikk og samfunnsliv. Mandag tok en fullsatt Lommedalen kirke farvel med Kaci Kullmann Five. 

Publisert Publisert

FULLSATT: Kaci Kullmann Five ble bisatt i Lommedalen kirke mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Høyres første kvinnelige partileder, tidligere statsråd og lederen av Nobelkomiteen, Karin Cecilie «Kaci» Kullmann Five, døde søndag 19. februar, 65 år gammel.

I Lommedalen kirke var den enkle, hvite kisten omkranset av et vell av blomster og kranser, fra blant annet kongehuset, regjeringen, Stortinget, Nobelkomiteen og en rekke organisasjoner som den avholdte tidligere Høyre-lederen hadde samarbeidet med.

Les også

En begavet politiker er borte

– Øredøvende stillhet

Til tonene av Sergej Rachmaninovs mollstemte pianokonsert nr. 2 startet gravferdsseremonien mandag, ledet av prest og tidligere generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Aage Müller-Nilssen.

I sin minnetale understreket stortingspresident Olemic Thommesen at Kaci Kullmann Five hadde betydd mye for veldig mange.

– Hun forlot oss så altfor tidlig. Men vi skriver hennes navn inn i historien med stolthet, sa han.

Statsminister Erna Solberg (H) mintes Kaci Kullmann Five som ryddig, real og ordentlig og med et brennende engasjement.

Kaci Kullmann Five ble bisatt i Lommedalen kirke mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Det blir en øredøvende stillhet og tomhet når et så energisk menneske forsvinner fra oss, sa Solberg.

Hun understreker at Kaci Kullmann Five banet vei for en ny generasjon i Høyre og tror hun vil bli husket lenge.

– Vi har en ny generasjon politikere som fortsetter i hennes spor, sier Solberg til NTB.

I sin minnetale fortalte fungerendeleder av Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen at Five deltok på sitt siste møte i komiteen bare tre dager før hun døde.

– Det sier mye om hva slags stoff hun var laget av. Hennes kall var å ta saker som hun trodde på, sa Reiss-Andersen.

Kaci Kullmann Five satt i alt 14 år i komiteen. Men hennes første tale i Oslo rådhus som komiteens leder, da den tunisiske kvartetten vant Nobelpriseni 2015, skulle også bli hennes siste. På fjorårets utdeling var hun for syk til å kunne delta.

– Hennes siste ord til oss var «farvel, mine venner», sa Reiss-Andersen.

Les også

Kaci Kullmann Five (65) er død

TIL STEDE: Statsminister Erna Solberg (H) og hennes mann Sindre Finnes ankommer bisettelsen til Kaci Kullmann Five i Lommedalen kirke mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Mistet et medmenneske

Blant de nærmere 500 som deltok i bisettelsen, var partifellene og regjeringsmedlemmene Jan Tore Sanner, Vidar Helgesen, Ine Eriksen Søreide og Torbjørn Røe Isaksen. Også Høyre-nestor Kåre Willoch var på plass. Til NTB sier Willoch at han først og fremst vil minnes Kaci Kullmann Five som et varmt og godt menneske og en fremragende politiker.

– Vi samarbeidet mye, og det var alltid veldig oppløftende. Vi har mistet et medmenneske med stor innsikt, sier han.

Fra samarbeidspartiet Frp deltok finansminister Siv Jensen og tidligere partileder Carl I. Hagen.

– Jeg husker godt da Kaci stilte i møte i finanskomiteen på 1980-tallet med sin lille datter. Hun var den første som gjorde noe slikt. Det er vanskelig å finne noen som vil si noe negativt om Kaci, sier Hagen til NTB.

Les også

Kaci Kullmann Five var Høyres kvinnepionér

Høyres første

Banebrytende, samvittighetsfull og vennlig er ord som ofte blir brukt omKaci Kullmann Five. Hun ble Høyres første kvinnelige partileder i 1991, men kunngjorde to år senere at hun ville gi seg, noe hun gjorde året etter. Deretter ble det mange år i næringslivet og en rekke styreoppdrag, før hun kom inn i Nobelkomiteen i 2003.

I 2014 ble Kullmann Five diagnostisert med brystkreft. Etter cellegift, operasjon og stråling var hun ferdigbehandlet i desember samme år. Året etter overtok hun som leder for Nobelkomiteen.

Publisert