Influensa A påvist i Norge

  • Svineinfluensaen kommer hittil også, sier Haukeland
  • Bt.no
  • >jan Oklum
  • Adressa.no<br
  • Kristoffer Furberg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Det er påvist et influensa A-tilfelle ved St. Olavs hospital. Det er uklart om det er av samme type som har spredt seg i Mexico, ifølge NRK.

— Det dreier seg om en kvinne i slutten av 20-årene som kom hjem fra Mexico for en uke siden og fikk symptomer etter et par dager, sier administrerende direktør Gunnar Bovim ved St. Olavs hospital til adressa.no.

Som før lokalt - Foreløpig endrer ikke dette de tilfellet noe i forhold til våre lokale beredskapsplaner, sier smittevrneoverlege Øystein Søbtsad til bt.no.

Han og kollega på Haukeland Universitetssykehus, smittverneoverlege Per Espen Akselsen sier de ikke er overrasket over at det første tilfelle av influensa av type er påvist i Norge.

— Vi vet at svineinfluensaen vil komme også hit til landet. Spørsmålet er bare når det skjer, sier Akselsen.

Han understreker at det ene tilfellet som er rapportert ikke endrer den generelle beredskapssituasjonen i Norge.

Innlandssmitte - Det er først når det blir påvist at smitten brer seg fra person til person i Norge vi får en ny beredskapsituasjon. Både Bergen kommune og Helse Bergen har denne uken aktivisert sine berdeskapsgrupper.

Snittevernoverlegen i Bergen har fått en del henvendelser fra fastlegene som har hatt spørsmål om hvordan de skal forholde seg overfor pasienter med influensa-symptomer.

Akselsen bekrefter at de har utført en del influensatester den siste uken. Men inntil nå har ingen av disse testene vært postive.

- Kun et tidsspørsmål Det ble tatt blodprøve av kvinnen torsdag. Prøven ble sendt til St. Olavs Hospital.

Bovim forteller at kvinnen ikke er innlagt ved sykehuset, og at hun ikke har alvorlige plager.

— Det er påvist at dette er et influensa A-tilfelle, men om det er snakk om svineinfluensa, vet vi ikke ennå. Kvinnen har kun lette symptomer, og befinner seg hjemme, sier han.

Direktøren kan ikke si noe om sannsynligheten for at det er snakk om svineinfluensa, men sier det er sannsynlig, og bare et tidsspørsmål før dette blir påvist i Norge.

Prøvene er sendt til Oslo og vil bli analysert av Folkehelseinstituttet søndag.

Nivå seks?

Verdens helseorganisasjon (WHO) strever fortsatt med å få klarhet i hvor aggressivt det nye H1N1-viruset er. I Mexico leter smittejegerne med lys og lykte etter virusets opphav.

– Alvorsgraden er fortsatt ikke helt fastslått, sier Mike Ryan, direktør for global beredskap i WHO.

WHO-eksperter er nå i Mexico for å prøve å finne kilden til virusutbruddet, spore dets utvikling og få klarhet i nøyaktig hvor mange mennesker som er rammet av sykdommen.

– Om vi tenker tilbake på sars og andre epidemier, ser vi at det i denne fasen er svært vanskelig å beregne alvorsgraden nøyaktig, sier Ryan.

Han slår fast at det hittil ikke er grunnlag for å si at viruset er i vedvarende spredning i lokalsamfunn i andre regioner enn Nord-Amerika. Det er derfor ikke grunnlag for å heve beredskapen til nivå 6, det øverste nivået.

– På nåværende tidspunkt vil jeg fortsatt si at det er overhengende fare for en pandemi. Vi må være forberedt på at nivå 6 vil bli nådd, men vi håper at det ikke blir nådd, sier Ryan.

Når nivå 6 er nådd, betyr det at pandemien er et faktum, det vil si at et nytt og dødelig influensavirus er i ferd med å spre seg i flere regioner.

Gode nyheter

Stadig flere land melder om utbrudd av H1N1-smitte. Men nedjusterte dødstall fra Mexico er etterlengtede, gode nyheter for en nervøs verden.

I alt 15 land melder om smitte og i alt 615 tilfeller av den nye influensaen, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Lørdag ble H1N1-viruset, også kalt svineinfluensa, for første gang påvist i Italia. Men den smittede mannen, som har vært på besøk i Mexico, skal allerede være frisk igjen, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

– Pasienten er kurert og har ingen flere symptomer på H1N1-viruset, sier Antonio Delvino, talsperson for helsemyndighetene i Toscana. Mannens familie får forebyggende behandling.

Fredag ble det første tilfellet i Danmark kjent, og danske myndigheter satte lørdag i gang en omfattende aksjon for å finne tre personer som antas å være i smittefare. De tre tok fly fra New York sammen med en smittet kvinne, melder Ritzau.

Les også: Sykdommen bytter navn i Norge

Nedjusterer Samtidig nedjusterer myndighetene i Mexico anslagene over hvor mange som har mistet livet som følge av H1N1-viruset. Helsemyndighetene anslo tidligere i uka at 176 mennesker var døde som følge av influensaen.

Nå nedjusteres tallet på døde til 101, etter at laboratorieprøver har vist at de øvrige likevel ikke var smittet av viruset, opplyser helseminister José Ángel Córdova.

Ifølge Córdova er det hittil bekreftet at 16 mennesker har mistet livet som følge av H1N1-viruset, mens testene ennå ikke er klare når det gjelder 85 døde som antas å ha vært smittet.

Nedjusteringen er oppmuntrende, men det er for tidlig å si om smitteutbruddet er under kontroll, advarer helseministeren.

– Inntil videre er det uforutsigbart, sier han.

Milde Nesten alle smittetilfellene utenfor Mexico har vært milde, men det bekymrer at det kommer stadig flere meldinger om at personer som ikke har vært i Mexico, blir smittet.

Både en sykepleier og en medpasient er blitt smittet av en tysk turist hjemvendt fra Mexico på en klinikk i Bayern, melder DPA. Antallet bekreftede tilfeller av H1N1-viruset i Tyskland er økt til seks, og ytterligere 30 tilfeller blir undersøkt.

FOTO: REUTERS

Også i Storbritannia meldes det om to tilfeller av smitte hos personer som ikke har vært i Mexico.

Over 430 amerikanske skoler er stengt på grunn av mistanke om utbrudd av såkalt svineinfluensa. Rundt 245.000 elever holdes hjemme, og tallet øker, ifølge nyhetsbyrået AP.

Sørkoreanske myndigheter opplyste lørdag at en kvinne som har vært i Mexico, er smittet. Det første smittetilfellet i Asia ble kjent i Hongkong fredag, og myndighetene jobber nå på spreng med å hindre smittespredning.

Hotellet der den smittede mannen hadde oppholdt seg, er stengt. Om lag 300 gjester og ansatte er satt i karantene, bevoktet av politimenn iført munnbind.

Publisert: