Samling rundt det felles norske

I en stuvende full moské i Oslo møtte kronprins Haakon tirsdag kveld nordmenn med svært variert bakgrunn for sammen å minnes og sørge over de døde på Utøya og i Regjeringskvartalet.

MINNESTUND: Utenriksminister Jonas Gahr Støre var sammen med kronprins Haakon og biskop Ole Kristian Kvarme til stede under en minnestund for terrorofrene i moskeen til World Islamic Mission i Oslo. SCANPIX

FULLSATT: En fullsatt moské hos Islamic World Mission i Oslo tirsdag kveld. Menigheten holdt åpent hus for alle for å minnes de døde etter terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet. Kronprins Haakon og utenriksminister Jonas Gahr Støre var blant de inviterte. Foto: Erlend Aas/Scanpix.

Kronprinsen kom til moskeen World Islamic Mission sammen med blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), barne— og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) og Oslos biskop Ole Kristian Kvarme. Også ordfører Fabian Stang (H) var til stede.

De ble tatt varmt imot av imam Najeeb Naz.

Hente styrke sammen

— I dag kan et helt folk, på tvers av alle de skillelinjer et moderne samfunn har: geografi, generasjon, politikk, religion - komme sammen. Ikke for å hente alle svar, men for å hente styrke, sa Støre, som siterte trøstende ord fra Koranen foran den svært sammensatte forsamlingen.

Størekom direkte fra Ullevål sykehus.

— Dermøtte jeg overlevende, hardt sårede, ungdom som er preget for livet ogfortvilte foreldre som ikke vil se sine kjære igjen. Vi må stå sammen lenge. Vikommer til å trenge hverandre lenge, sa han.

Støreforteller om en av de overlevende han møtte dagen før.

— Jegmøtte en gutt fra Arendal som hadde svømt for livet. Jeg fortalte jeg skulle imoskeen i dag. Da sa han: «De av oss som svømte fra Utøya, vi svømte ikke franoen gud. Vi svømte for livet». Det var muslimer, kristne, ateister ogfolk av annen tro. Etterpå kommer de sammen for å samles om det viktigste:livet, fellesskapet og den fremtiden de har sammen, sier han.

— Morderenvar hvit, kristen for alt jeg vet, litt yngre enn meg og eller ganske lik i detytre. Ingen av dere har stemplet meg som en mulig morder. Om en muslim noengang gjør noe som ikke kan aksepteres, lover jeg å aldri stemple dere, saFabian Stang til forsamlingen.

Også biskop Ole ChristianKvarme henviste til de feilaktige antagelsene fra mange om hvem som stod bakeksplosjonen.

— Dabomben smalt ville mange rette pekefinger. Men det var et anslag fra en av vårenorske nordmenn. Vårt svar de siste dagene og i kveld, er at vi står sammen isorgen og at vi ønsker å leve sammen.

Den vakkert utsmykkede moskeen i Åkerbergveien i Oslo ligger på andre siden av gata for sentralarresten i hovedstaden og Oslo fengsel. Det var dit Anders Behring Breivik ble kjørt etter fengslingsmøtet mandag.

Om han fremdeles satt på bak murene under den flerkulturelle sørgestunden er ikke kjent. Politiet ville tirsdag ikke svare på hvor 32-åringen sitter fengslet.

Utenkelig virkelighet

-76 liv gikk bort i denne tragiske handlingen. Kyniske drap på unge mennesker med framtiden foran seg. Det utenkelige ble virkelighet. Disse livene har ikke gått tapt forgjeves. Et allerede godt og harmonisk norsk samfunn skal vi gjøre enda bedre, sa imamen sin åpningsappell til de mange frammøtte.

Støre trakk fram at det norske samfunnet er i konstant forandring og at det ikke er mulig å stanse utviklingen, men at alle i Norge må samles om det vi har felles og ikke forskjellene. Han trakk nettopp fram det Breivik var imot: Demokratiet, rettsstaten og de internasjonale avtalene Norge er en del av for å sikre disse grunnleggende institusjonene.

— Jeg finner en stor styrke i at vi samles i våre felles hus. Dette er ikke mitt gudshus, men jeg føler meg hjemme her. Det kan også det store flertallet gjøre når de er hjemme hos meg, sa Støre.