Venstre-veteraner advarer mot Frp

Trine Skei Grandes forgjengere Lars Sponheim og Odd Einar Dørum skal ha bedt Venstre-lederen om ikke å gå inn i regjering sammen med Frp. Flere i partiet uttrykker stor usikkerhet rundt prosjektet.

Publisert:

FRP-NEI: Venstre-leder Trine Skei Grande må trosse rådene fra sine forgjengere Odd Einar Dørum og Lars Sponheim (bildet) hvis hun eventuelt vil anbefale sitt eget landsstyre å gå inn i en regjering sammen med Frp. Foto: JAN M. LILLEBØ

Robert Gjerde

Partihøvdingene Odd Einar Dørum og Lars Sponheim er sterkt imot at Venstre går i regjering sammen med Frp. Det har de gitt klart uttrykk for direkte til Trine Skei Grande. Det får Aftenposten bekreftet fra flere kilder.

«Alle» synes å mene at Venstre har lyst til å gå inn i en firepartiregjering, bare de får innfridd noen av sine hjertesaker. Og at Trine Skei Grande har en mye enklere oppgave enn KrF-leder Knut Arild Hareide med å «selge inn» en eventuell deltagelse i en firepartiregjering i eget parti og landsstyre.

Da må hun i så fall trosse klare råd fra de to siste Venstre-lederne før henne.

Sponheim og Dørum er ekspartiledere som, i motsetning til enkelte andre eksledere, blir lyttet til i eget parti.

Taus Dørum

Dørum ønsker ikke å kommentere Aftenpostens opplysninger om hans tydelige råd.

- Aftenposten har tidligere skrevet at jeg har snakket med Trine. Det jeg sier til Trine, forblir mellom meg og Trine. Hun har min fulle tillit til det hun nå skal gjøre, sier Dørum.

Skei Grande ønsket ikke å kommentere saken i går på sin første fridag etter en lang uke med sonderinger. Det lyktes ikke å få kontakt med Sponheim i går.

Stor usikkerhet

Guri Melby, i Venstres sentralstyre, mener kommentatorer som antar at Venstre glatt går inn i en firepartiregjering, tar feil.

- Dørum og Sponheim representerer et syn på dette som deles av mange i Venstre, selv om partiet har endret seg en del siden de var i ledelsen, sier Melby, og peker på mange nye medlemmer og nye tillitsvalgte de siste årene, særlig fra storbyene.

- Det er stor usikkerhet, ikke bare i KrF, men også i Venstre om hva partiet bør gjøre. Jeg føler selv på den usikkerheten, sier Melby.

Ikke behov for brev

Hun mener den store usikkerheten som også finnes i Venstre, og ikke bare i KrF, er underkommunisert i offentligheten.

- I KrF kommer de ulike meningene frem i mediene, fordi det sendes brev, som også går til redaksjonene. Det er så stor tillit til Trines håndtering og vurdering av den aktuelle situasjonen at det ikke er behov for å sende brev i Venstre.

Abid Q. Raja, også sentralstyremedlem, bekrefter usikkerheten i Venstre rundt et regjeringssamarbeid med Frp.

- Det er betydelig skepsis, også i Venstre, men vi må aldri la «allergien» mot andre avgjøre, bare politikken.

Manglende opprydning

Sentralstyremedlem og Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn var den første i Venstre som snakket høyt om at det var mulig å sitte i regjering med Frp.

- Vi skal selvfølgelig lytte til alle medlemmene, særlig de som har lang erfaring i partiet. Men det er politikken og gjennomslaget som avgjør.

Hans Antonsen, sentralstyremedlem og ordfører, sier det ikke er uten grunn at Venstre i to år har sagt at det er lite sannsynlig at Venstre og Frp kan sitte i samme regjering.

- Språkbruken til enkelte i Frp, og den manglende opprydningen i det, viser at det er en betydelig avstand mellom Frp og Venstre. Det er noe av grunnen til at dette er vanskelig.

Publisert: