Nå kan du se Champions League i Ultra HD

Viasat lanserer Norges første 4K-kanal, men ikke for alle.

FØRST UT: Manchester City mot Borussia Mönchengladbach er først kamp ut i Ultra HD-kvalitet på Viasats nye UHD-kanal. Her fra Citys kvalifiseringskamp mot Steaua Bucharest
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det handler om å komme tettest mulig på fotballheltene, føle stemningen på stadion og spenningen på gressmatta.

Nå lanserer Viasat Nordens første Ultra HD-kanal, som blant annet skal sende UEFA Champions League-kamper i Ultra HD, eller 4K-kvalitet. Bilder med fire ganger så høy bildeoppløsning som full-HD-signaler.

Først ut på den nye Ultra-HD-kanalen er årets første UEFA Champions League-kamp mellom Manchester City og Borussia Mönchengladbach

Skjønt det er foreløpig kun Viasats parabolkunder som får nyte godt av de superoppløste TV-bildene. Det hjelper med andre ord ikke om du abonnerer på Viasat Sport på andre plattformer.

— Dette er fordi Viasat er den eneste TV-distributøren i Norge som tilbyr en UHD-dekoderboks. Kunder som har Sportspakken og som har kjøpt UHD boks hos oss vil ha tilgang, forklarer pressekontakt i Viasat, Lene Forfang Paterson.

KORTLESER: Viasat-kunder kan også kjøpe en kortleser, som gjør at man kan få tilgang til UHD-innhold kun ved å benytte et kort rett i TV-apparatet.

Er du parabolkunde hos Viasat er det verdt å merke seg at du ikke må ha UHD-dekoderen for å se den nye kanalen på UHD-TV-en din. Visat tilbyr nemlig en løsning der programkortet puttes rett i TV-en ved hjelp av en såkalt CA-modul, vel og merke hvis TV-en din støtter det.Er det greit?

Les også

Canal Digital krever nettleie fra kunder som sier opp TV-avtalen

Flere kjøper UHD-TV-er

FIREDOBLING: Dobbelt så mange bildepunkter både horisontalt og vertikalt betyr at du kan halvere seeravstanden uten at pikslene blir mer synlige sammenlignet med enn full-HD-skjerm.

Tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen for første halvår i år, viser at hver femte TV som ble solgt var en UHD-modell, opp fra 13 prosent i samme periode i 2015. Statistikken viser også at TV-salget økte med syv prosent i volum og tolv prosent i verdi sammenlignet med første halvår i fjor.Så kan man selvsagt spørre seg om man ser forskjell på Ultra HD og vanlig HD. Her vil faktorer som skjermstørrelse og seeravstand naturlig nok spille inn. Det er nemlig slik at menneskeøyet har sine begrensinger når det kommer til oppløsning og evnen til å skille to bildepunkter fra hverandre.

Les også

Norsk suksess med skjermbrille

Ser du forskjell?

En av dem som har advart mot de nye super-TV-ene, er professor Andrew Perkis ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU. Han mener økt fargedybde og flere bilder per sekund har mer å si for den opplevde bildekvaliteten enn Ultra HD.

4K-oppløsning på skjermer under 60 tommer har lite for seg da det i praksis vil være umulig å se forskjell på normal seeravstand.

BEGGE DELER: Samsungs UHD-dekoder støtter også HDR. FOTO: Viasat

Viasat sender i dag ikke innhold i HDR (High Dynamic Range), det vil si økt kontrastomfang og mer detaljer i både mørke og lyse deler av bildet. Et løft i bildekvaliteten mange trolig vil oppleve som større enn økt oppløsning fra Full-HD til Ultra-HD.Den Samsung-produserte UHD-dekoderen til Viasat er nemlig HDR-klar, så da er det bare å håpe at Viasat også skrur på HDR-bryteren. PS! Ikke alle UHD-TV-er støtter HDR.

PS! Ikke glem at totalopplevelsen er avhengig av lydkvaliteten. Vi har god erfaring med de nye Sonos Play:5 som TV-høyttalere. Her er det mer enn nok trøkk for de fleste, selv i bassregisteret. Sjekk vår test:

Les også

Sonos Play: 5 setter ny standard

Les også

Nå blir det ny lydstandard på alle norske TV-kanaler

Les også

Nå kan du sjekke Netflix-hastigheten din

Teknologimagasinet:

Publisert: