Et av de beste kamerakjøpene

Med Canon 6D får du veldig mye for pengene.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Passer for:

  • Brukere som trenger kombinasjonen liten størrelse og best mulig bildekvalitet.
  • Brukere som ønsker mest mulig verdi for pengene
  • Brukere som tar mye bilder under lave lysforhold
  • Brukere som ønsker å oppgradere til fullformat

Passer ikke for:

  • Brukere som driver med sportsfotografering
  • Brukere som trenger det absolutt beste

Hele testen leser du hos Akam.no

Konklusjon

Når fotonettstedet Akam.no tester et kamera tas det gjerne i betraktning hvem kameraet er tiltenkt, og ikke minst hva slags bruk det er beregnet på:

For oss i Akam framstår Canon EOS 6D som et kamera du kan bruke til nesten alt, og det er tiltenkt både den prisbevisste profesjonelle fotografen, samtidig som vi tror mange vil stifte sitt første bekjentskap med fullformatverdenen via dette kameraet.

canon_eos_6d20420of2015-KxMSzNLHny.jpg

Hva får du egentlig når du kjøper 6D? Du får et billig, kompakt fullformatkamera som har svært god bildekvalitet. Det har veldig god byggekvalitet, svært god batterikapasitet og har en god betjening og ergonomi.

Det kan fokusere på motiver som er svært lite opplyst, og kameraet har flere funksjoner som vi trodde Canon ikke ville inkludere, for å gjøre 5D Mark III mer attraktiv.

På grunn av opptakshastigheten vegrer vi oss for å anbefale Canon EOS 6D til sport— og actionfotografering. Det er ikke dermed sagt at du kommer til å slite hvis du prøver deg på denne kombinasjonen, men heller det at forholdene ikke er optimale.

Det 6D derimot gjør veldig godt i våre øyne, er fotografering under lave lysforhold, både med tanke på god ISO-ytelse, men også autofokussystemet, som skal gjøre 6D til verdens første speilreflekskamera som kan låse fokus i -EV3, som i noe mer forståelig terminologi er den samme lysmengden som vi får når motiver er opplyst av fullmåne.

Få direkte konkurrenter

Canon EOS 6D har på den ene siden få direkte konkurrenter, men samtidig finnes det mange kameraer både opp og ned i pris som kan frarøve 6D for fine salgstall.

Det er bare Nikon D600 som er innenfor samme prisklasse og som er et fullformatkamera, men både billigere og dyrere kameraer kjemper om å trekke prisbevisste fotografer til sine prisklasser. Dette kan være både en fordel og en ulempe for 6D.

EOS206D20anbefaling20artikkel-3ovI2ErknH.jpg

Å være ett av to kameraer i et relativt nytt segment kan gjøre det spennende og attraktivt for potensielle kjøpere, men samtidig kan det ta litt tid å få hobbyfotografene til å bruke litt mer penger, og få de profesjonelle til å godta litt mindre funksjoner for en billigere penge.Vi tror likevel at både 6D og D600 vil bli store suksesser. 6D er et altfor bra kamera til å bli glemt av kjøperne, og vi i Akam har ingen motforestillinger mot å gi dette kameraet vår anbefaling.

Kort sagt:

+God byggekvalitet

+Relativt kompakt

+Noen brukerdefinerbare knapper

+Utmerket detaljgjengivelse

+Fint støynivå på høy ISO

+God fargegjengivelse

+God utnyttelse av AdobeRGB

+Et av de beste autofokussystemene i lite lys

+God skjerm

+Utholdende batteri

-Ikke 100% dekning på søkeren

-Relevante innstillinger mangler i søkeren

-Ikke fullt så bra videomodus som 5D Mark III

-Dynamikkomfang imponerer ikke

Tekniske data:

Innebygget blits: Nei

Tilbehørssko: Ja, hotshoe

Lagring: SD/SDHC/SDXC

Størrelse: 144,5 x 110,5 x 71,2 mm

Vekt: 680 gram uten batteri & minnekort,

770 gram med

Søker: Ja

Skjerm: 3 tommer (7,6 cm), 1 040 000 subpiksler

Batteri: Lithium-Ion LP-E6, 1800 mAh

Batterikapasitet: 1090 bilder/lading (CIPA)

Lysmåling: Evaluerende, partiell, punkt og senterveid

Eksponeringsmodi: PSAM

Lengste lukkertid: 30 sek + BULB

Korteste lukkertid: 1/4000 sek

Opptakshastighet: 4,5 bilder/sek

Video: 1920 x 1080 25/30p

Videoformat: H.264

Mikrofon: Innebygget, stereo

GPS: Ja

Wi-Fi: Ja

Oppløsning: 20,2 megapiksler

Bildestørrelse: 5472 x 3648 piksler

Brikketype: CMOS

Brikkestørrelse: Fullformat (855 mm²)

ISO: 50 — 102 400

RAW-støtte: Ja

Pris: Ca. 15.000 kroner

Alternativer

De to merkelappene "billig" og "fullformatskamera" er to ord som tradisjonelt ikke har blitt brukt i samme setning. Nikon D600 og Canon EOS 6D er i ferd med å forandre dette. LIkevel er det ikke så alt for mange konkurrenter, så vi må gå noe opp og ned både i pris og spesifikasjoner.

  • Nikon D600 : Dette er den største konkurrenten til Canon EOS 6D. Spesifikasjonsmessig ligner disse kameraene veldig, og det kan være vanskelig å skille dem, selv om vår 6D har noe bedre detaljgjengivelse enn hva som er tilfelle med D600. Til D600s fordel er den for øyeblikket litt rimeligere. D600 har også 24,3 megapiksler, mot 6Ds 20,2. * Canon 5D Mark II : Er en god del større enn 6D, og er ikke lenger i produksjon. Riktignok finnes den veldig billig på bruktmarkedet, og om du bare skal ta bilder i studio, er 5D Mark II fortsatt et veldig godt valg. Større oppløsning enn 6D.
  • Canon 5D Mark III : Hvis 6D ikke byr på nok og penger ikke er noe problem, kan 5D Mark III være et godt valg. I underkant av ti tusen kroner ekstra må du betale i skrivende stund for oppgraderingen, men er du Canonist på din hals og trenger det lille ekstra i hastighet eller andre funksjoner, er 5D Mark III verdt å snuse på. Er en god del større enn 6D.
  • Sony A77 : Et kompakt og svært godt systemkamera som i skrivende stund koster rundt 7999 kroner uten optikk, men med en god innebygget elektronisk søker. For det Canon EOS 6D koster får du i tillegg mulighet til å kjøpe litt kvalitetsglass. Dette er ikke et fullformatskamera.
  • Sony RX1 : Hvis nett størrelse på kamerahuset er absolutt viktigst for deg, og du i tillegg er kompromissløs på bildekvalitet, vil Sony CyberShot DSC-RX1 være et passende alternativ. Skal du ha et mindre fullformatskamera enn 6D og D600, er det faktisk eneste veien å gå. Men prisen, den skal vi ikke anbefale. Rundt ti tusen kroner ekstra vil dette koste deg - men for de veldig få vil dette være det riktige alternativet.
6Dsammenligning-1NPFxLDtdF.jpg
Publisert: