Nye regler forbyr dyr roaming i EU og Norge

Fra 2017 kan du ringe, sende tekstmeldinger og surfe i vei når du er på ferie, uten at regningen løper løpsk. Forbrukerrådet håper mobilselskapene kutter prisene med en gang.

ta696696.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er en ny avtale mellom EU-parlamentet og EU-formannskapet som sørger for at de såkalte roamingavgiftene vil bli forbudt fra 2017, opplyser det danske nyhetsbyrået Ritzau.

I tillegg er det vedtatt en rekke andre regler som påvirker forbrukernes rettigheter på nett.

Gjennom EØS-avtalen vil de samme reglene gjelde for Norge. Avtalen skal godkjennes av EUs regjeringer til høsten.

— Vi har ikke sett den endelige teksten ennå, men vi stiller oss positivt til vedtaket. EU sender et klart og tydelig signal om at det må bli slutt på dyre samtaler og surfing i utlandet. Det er fortsatt en stund før reglene er implementert, så vi håper mobilselskapene tar dette på alvor og allerede nå tilbyr bedre priser og avtaler , sier Finn Lützow-Holm Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, til NTB.

Les denne saken:

Les også

Triksene du bør kunne hvis du skal bruke mobil i utlandet

Melkeku

Roaming betyr at teleselskapene sørger for at kundene har nettverk og internett også når de er utenfor rekkevidden til teleselskapenes eget nettverk.

Dette har selskapene tatt seg klekkelig betalt for, noe som førte til at forbrukerorganisasjoner i seks EU-land startet en kampanje mot urimelige priser og avgifter på reise.

Det er ingen grunn til at det skal koste så mye som det gjør, og dette har de tjent veldig, veldig mye penger på

Myrstad påpeker at datanedlasting og telefonbruk i utlandet har vært en melkeku for tjenesteleverandører i en årrekke:

— Det er ingen grunn til at det skal koste så mye som det gjør, og dette har de tjent veldig, veldig mye penger på. Vi håper på en mer edruelig prispolitikk og at folk kan reise utenlands og bruke nettbrett og mobil uten å få en monsterregning i posten etterpå.

Mer om temaet:

Les også

Tre av fire kroner du bruker på mobilbruk i utlandet går til de norske operatørene

Ett skritt nærmere et roamingfritt Europa

Evig sommertilbud

Denne sommeren har en rekke operatører tilbudt ulike sommerpakker.

— Disse tilbudene vil ta slutt, men selskapene har nå en fin anledning til å gi forbrukerne et bedre tilbud og tilpasse seg den virkeligheten som kommer, sier Myrstad.

VIL FÅ SLUTT PÅ ROAMING. Det har lenge vært kjent at EUs kommisær for IT og telekom, Neelie Kroes, har ønsket å fjerne roaming i EU-området gradvis frem til 2016.

Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor Norge mener de allerede har gått langt ved at de automatisk gir sine kunder en makspris per dag for datasurfing i hele verden:— Vi vil fortsette å forbedre våre roamingpriser i hele verden i årene fremover.

Han sier det ikke er mulig å uttale seg om avtaleforslaget uten å kjenne detaljene i det:

— På generelt grunnlag er det slik at roaming har en kostnad for operatørene, og dette har medført at tidligere forsøk på å fjerne roamingpriser helt har strandet, sier Meling.

Må få tjene penger

IKT Norge, landets største bransjeorganisasjon for teleselskaper, er mellomfornøyd med de nye reglene og Forbrukerrådets oppfordring:

— Det er ingen tvil om at mange leverandører har tatt litt vel hardt i med prisingen. Men det er viktig å vite at dette er kommersielle selskaper som har som oppgave å tjene penger, og det er reelle kostnader ved å tilrettelegge for roaming, sier direktør for internett og nye medier, Torgeir Waterhouse.

Han frykter at teleselskapene kan havne i en situasjon hvor det vil koste dem penger at kundene reiser ut av Norge:

— Vi mener at det er viktig å finne rett balanse her. Mobiloperatører må som alle andre selvsagt få dekket kostnadene sine. Mange tror at det er gratis å tilby nettverk, men det handler om en infrastruktur som skal driftes, vedlikeholdes og videreutvikles. (©NTB)

Interessert i å finne det beste produktet? Sjekk våre mange tester:

Les også

Vi har testet seks nettbrett

Les også

Ikeas trådløse lading er genial

Les også

Vi har testet iste

Les også

Stor test av ørepropper til løpeturen

Les også

Stor test av glutenfrie brød og rundstykker

Les også

Dette er de beste mobilbankene

Les også

24 solkremer får stryk av Forbrukerrådet

Les også

Disse barnesetene er best i test

Les også

Vi har testet Audi Q7 mot Volvo XC90

Les også

Billigdekk overrasker i test

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

Publisert: