Bilradio mindre populær enn antatt

Under tredjedel av radiolyttingen i Norge foregår på fire hjul, viser ny undersøkelse. Myndighetene anslår at slukkingen av FM-nettet vil ramme 8 millioner mottagere.

Denne bilen er ikke som de fleste andre norske biler: Bare 17 prosent av dem kan ta imot DAB-signaler, viser undersøkelsene. FOTO: Foto: NTB Scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det er TNS Gallup som står bak den nye undersøkelsen av norske lyttervaner. 1000 nordmenn er blitt spurt om hvor de hører på radio, og hvor lenge, på oppdrag fra Digitalradio Norge.

Dette selskapet samordner digitaliseringen av radiotilbudet, inkludert innføringen av DAB-formatet.

- En del lavere

Ifølge de nye tallene hører vi på radio i bil i 22,8 minutter hver dag, i gjennomsnitt. Utenfor bilen går 77,2 minutter med til daglig radiolytting, samlet sett. Ifølge TNS Gallup har lignende tall ikke vært offentliggjort i Norge tidligere.

- Andelen radiolytting i bil er mindre enn man kanskje har trodd.

Uformelle anslag gikk ut på at halvparten av lyttingen finner sted der. Det virkelig tallet er altså en del lavere, når publikum selv oppgir hvor de hører på radio. Samtidig viser undersøkelsen at billytting er viktig, fastslår Ole Jørgen Torvmark, daglig leder for Digitalradio Norge.

- Bekrefter posisjonen

Tor Eide i NRKs analyseavdeling kjenner ikke undersøkelsen godt nok til at han ønsker kommentere den. Forskeren viser til at lyttertallene jo må sees i sammenheng med hvor lenge vi nordmenn befinner oss i en bil hver dag.

Den helt ferske tidsbruksundersøkelsen til Transportøkonomisk Institutt viser at norske bilførere daglig sitter 36 minutter bak rattet. Gjennomsnittlig er hver og én av oss bilpassasjer i syv minutter.

- Vår undersøkelse bekrefter radioens posisjon i bilen. Tallene for billytting i Norge er omtrent på samme nivå som i utlandet, fremholder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.

2017 eller 2019?

Senere i vår skal Regjeringen behandle spørsmålet om slukking av FM-nettet: Blir radiobølgene skrudd av i 2017 eller 2019, til fordel for rene DAB-signaler?

Nettopp lytting i bil er et sentralt tema i den forbindelse: Digitalradio Norges egne undersøkelser viser at bare 17 prosent av befolkningen har DAB-mottak i bilen.

I en ny rapport, om «slukkevilkår for digital radiotilgang», kommer Medietilsynet med oppdaterte anslag over antall mottagere som blir berørt av at FM-nettet legges ned:

16 millioner

Den statlige instansen anslår at det i Norge finnes 8 millioner FM-mottagere. Ifølge tidligere tall fra stiftelsen EE-bransjen er det solgt over 16 millioner FM-radioer her i landet.

Fortsatt er Norge det eneste landet i verden som har satt en endelig slukkedato for FM-nettet.

Les også: Bileiere vet ikke om radioen slutter å fungere

Les også:Den store DAB-hodepinen

Publisert: