Denne prevensjonen kan være riktig for deg nå

Visste du dette? — Det første året etter en fødsel er det den dummeste tiden å ikke gå på noe, ifølge gynekolog.

Typen prevensjon som er riktig for deg, kan endre seg gjennom ulike perioder i livet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Er du ikke klar for familieforøkelse, finnes det mange prevensjonsalternativer.

Typen prevensjon som er riktig for deg, kan endre seg gjennom ulike perioder i livet. Det er forskjell på om du nettopp har født, om du ammer, om du har tenkt å bli gravid igjen snart, eller om du har fått de barna du ønsker deg. Her er en guide.

Etter fødselen

Har du nettopp født, er det kanskje ikke sex og prevensjon som opptar deg mest. Selv om historien gjentatte ganger har vist at amming ikke alltid beskytter mot ny graviditet, er det mange som fremdeles tror på dette.

— Mange tenker at prevensjon er noe de trenger å tenke på først når menstruasjonen er tilbake igjen. Men det kommer en eggløsning først! Og i barseltiden er ofte ikke syklusen regelmessig uansett. Så jeg vil si at barseltiden og det første året etter en fødsel, er det den dummeste tiden å ikke gå på noe – dersom en ikke ønsker å bli gravid igjen fort, sier gynekolog Tone Lunde.

Hun er spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Aleris i Stavanger.

P-piller uten østrogen

Lunde sier at mange bruker p-piller uten østrogener etter fødselen. P-pille uten østrogen er, i motsetning til tradisjonell minipille, like sikker som vanlig p-pille. Du trenger heller ikke være så nøye med tidspunktet du tar pillen.

— Du skal ikke bruke østrogenholdig prevensjon når du ammer fordi det påvirker produksjonen av brystmelk. Når du har født er du også mer utsatt for å få blodpropp, og bør derfor vente noen uker med østrogener - uavhengig om du ammer eller ei, sier Lunde.

Les også:

Sex - annerledes etter fødselen?

Forvent at sexlivet er labert i småbarnsfasen

Når to blir tre

Spiral

Mange synes også spiral er et bra alternativ. Det kan være gunstig å sette inn spiralen på seksukerskontrollen. Det finnes to grupper spiraler: kobberspiral og hormonspiral.

— Kobberspiralen har mistet mye av markedet etter at hormonspiralen kom, men den blir fortsatt brukt. Kobberspiralen er en fysisk sperre for å kunne bli gravid, og du har syklus som normalt. Kobberspiralen kan øke menstruasjonsmengden, så hvis du har hatt kraftige blødninger før, er det kanskje ikke førstevalget. Men dersom du har lette menstruasjonsblødninger, er dette et helt fint alternativ, sier Lunde.

Mer populær er altså hormonspiralen. Denne medfører at slimhinnen inne i livmoren blir tynn, og på denne måten reduseres blødningsmengden. Nå finnes det også to typer hormonspiraler på markedet. Heller ikke hormonspiralene inneholder østrogen.

— Minihormonspiralen er ganske ny, og inneholder mindre hormoner enn den vanlige hormonspiralen. Den varer tre år i stedet for fem år, sier Lunde.

Skepsis til hormoner

Lunde opplever ofte at kvinner er skeptiske til å tilføre kroppen hormoner.

— De sier gjerne at de reagerer så mye på p-piller, at de ikke ønsker hormonspiralen. Men hormonspiralen virker mer lokalt i livmoren, og gir derfor ikke samme bivirkningene som p-piller. Hormonspiralen kan derfor være et godt alternativ nettopp for de kvinnene som får bivirkninger av tradisjonelle p-piller, sier hun.

Bruker du hormonspiralen, sier Lunde at du må regne med at det kan gå tre-fire måneder for å stabilisere blødningene. Etter den første tiden reduseres blødningsmengden betydelig, og det er mange som ikke har blødninger i det hele tatt.

- Men er det bra for kroppen å ikke ha blødninger i det hele tatt?

— Det er mange som lurer på det, men det er ikke uheldig for kroppen. Med hormonspiralen blir slimhinnen i livmoren så tynn, at det ikke er noe som trenger å støtes ut. Fordi slimhinnen blir så tynn, blir du heller ikke gravid. Hormonspiralen blir faktisk brukt også som behandling dersom det er celleforandringer i livmorslimhinnen, så den er ikke farlig, svarer Lunde.

Les også:

Skal vi ha barn nummer tre?

Gravid fire ganger - med prevensjon

Hormonspiralen kan tas ut når som helst.

— Her er det kanskje mest et økonomisk spørsmål. Hormonspiralen koster nemlig rundt 1200 kroner, så hvis du har tenkt å prøve å bli gravid igjen kort tid etterpå, er det kanskje mye penger å bruke, sier Lunde.

Tenker du å bli gravid, går det vanligvis bare én syklus før kroppen er i rute igjen.

— Også etter at kvinnene er ferdige med ammingen, er det mange som ikke ønsker ekstra tilførsel av østrogener. Det kan være tilfeller av blodpropp i familien, sykdommer eller lignende. Det er derfor flere som fortsetter med p-piller uten østrogen også etter at de har sluttet å amme. De liker at de er blødningsfrie, sier Lunde.

- Hormonpreparater ufortjent skyld for mye

- Får noen psykiske bivirkninger av hormonpreparater etter fødselen?

— Etter fødsel er det meldt om flere bivirkninger med hormonspiral. Men jeg tror det vel så mye skyldes barseltiden, og at en er litt mer følsom i tiden etter at en har født. Hormonspiralen har nok kanskje ufortjent fått skylden for ganske mye. Det samme gjelder minipillen, sier Lunde.

Kondom

Mange velger også å bruke kondom den første tiden etter en fødsel. Det er en god prevensjon som er den eneste som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

— Når en ammer blir slimhinnene i skjeden tynne, og det kan være sårt og tørt ved samleie. Glidekrem er da et godt hjelpemiddel, sier Lunde.

- Hva med å «hoppe av i svingen»?

— Dette er først og fremst noe som blir brukt av kvinner som har veldig god kontroll på syklusen sin. Metoden brukes også av par som ikke synes det gjør så mye om de blir gravide. Dette er den mest usikre metoden å bruke. Jeg pleier å si at folk ikke bruker prevensjon hvis dette er måten de beskytter seg på. Det er sædceller til stede også før utløsning. Og sædcellene kan leve lenge, sier Lunde.

Mange velger å bruke kondom den første tiden etter en fødsel. Det er en god prevensjon som er den eneste som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Etter ammeperioden er det mange som velger å bruke p-piller.

P-stav

— P-stav blir spesielt brukt av mange unge. Den settes inn rett under huden på innsiden av overarmen. Det kan være lurt å prøve p-piller uten østrogen først, for å se om de småblør. Gjør de det, er sjansen stor for at de kan få en del blødningsforstyrrelser på p-staven og bør vurdere noe annet, sier Lunde.

Hun forteller at p-staven kan være en perfekt prevensjon for mange, som for eksempel personer som glemmer å ta tabletter, jobber mye eller jobber skift. Det er et sikkert prevensjonsmiddel.

P-sprøyte

— P-sprøyten er enkel. Du får en sprøyte hver tredje måned, så er du beskyttet. Stort sett er kvinnene blødningsfrie. Men dette er ikke et prevensjonsmiddel en anbefaler å bruke over flere år, på grunn av økt fare for beinskjørhet, sier Lunde.

Etter prevensjonsstopp kan det ta tid før du er tilbake i syklus.

P-piller

Etter ammeperioden er det mange som velger å bruke p-piller. Disse er kombinasjonspiller som inneholder både gestagen og østrogen. Det er blant de sikreste prevensjonsmetodene, men det forutsettes at de tas regelmessig.

- Noen er skeptiske til p-piller på grunn av faren for blodpropp.

— Det er sant at en er mer utsatt for å få blodpropp ved bruk av p-piller. Men er du frisk, normalvektig, ikke-røyker, er risikoen veldig lav. Det er større fare for utvikling av blodpropp hvis du blir uønsket gravid og må ta abort, sier Lunde.

Noen tenker at kroppen kan ha godt av en pause, men det er bare tull å tenke slik, ifølge gynekologen.

— Du er mest utsatt for å få bivirkninger, da spesielt blodpropp, i oppstartsperioden. Det er derfor bedre ås tå på p-pillene, i stedet for å gå av og på igjen, sier Lunde.

Første syklus etter p-pilleslutt er det økt sjanse for flerlinger, ellers kan det også ta litt tid før kroppen er tilbake til vanlig syklus etter en slutter med pillene.

P-plaster og p-ring

Stadig flere bruker p-plaster og p-ring, ifølge gynekologen.

— Med et p-plaster får du jevn hormontilførsel hele tiden. Det er mange som ikke får bivirkninger av dette. Det er enkelt å bruke, og du skifter én gang i uken. Du kan både trene og bade med plasteret, for det sitter godt fast. Ulempen er at du ikke kan sette plasteret der du vil. Noen ville kanskje skjult det under trusekanten, men det anbefales ikke.

Lunde sier p-plasteret kan være et godt alternativ for kvinner som ikke kan bruke p-piller.

— I dag er det også en del som har tatt slankeoperasjon som bruker denne typen prevensjon. Etter en gastric bypass har man en kortere tarm som gjør en mer disponibel for diaré, og man har ikke et like godt opptak fra tarmen som tidligere, sier hun.

Ifølge Lunde er p-ring en veldig enkel og god prevensjon.

— Det er en liten blank gummiring som er et par millimeter tykk. Den stenger ikke, men bare ligger i skjeden og avgir hormoner. Den er enklere å sette inn enn en tampong, og hverken kvinnen selv eller partneren kjenner at den er der. Virkningen er den samme som ved p-piller, men her slipper en faren for å glemme, sier Lunde.

Du bør ikke bruke p-ring eller p-plaster når du ammer. (Inneholder østrogen)

Sterilisering:

— Det er ganske sjelden at kvinner steriliserer seg, og det er mye enklere for menn. De trenger kun en liten operasjon med lokalbedøvelse. For kvinner er det en kikkhullsoperasjon med full narkose, sier Lunde.

- Noen kvinner steriliserer seg i forbindelse med et keisersnitt?

— Det blir ikke gjort dersom det er et akutt keisersnitt. Det skal være godt planlagt, og papirer skal være signerte før keisersnittet. Dersom du for eksempel skal ha nummer tre ved keisersnitt, er det en smal sak å sterilisere kvinnen. Men det er irreversibelt, sier Lunde.

- Menn kan reversere?

— Det finnes menn som gjør dette, særlig i forbindelse med at de får ny partner – og ønsker å stifte familie sammen. Det blir gjort med en viss suksessrate. Men vi tenker at sterilisering er noe du bør være helt sikker på, og du bør regne det som endelig, sier Lunde.

- Er det ingen mulighet for å bli gravid dersom en av partene er sterilisert?

— Jo, det finnes mulighet for prøverørsbehandling. Egg kan hentes fra kvinnens eggstokker, for ved sterilisering er det egglederne som er kuttet over. Hos menn går det an å gå inn i testiklene og hente ut sædceller. Så hvis det er noe du virkelig vil, kan det gå an. Men det kan bli et kostbart, langvarig og krevende prosjekt, sier Lunde.

Slik fordeler prevensjonsbruken seg:

Gynekolog Tone Lunde har dannet seg dette bildet av prevensjonsbruk:

— Unge jenter går stort sett på p-piller.

— De som har født, bruker oftest p-piller uten østrogen eller hormonspiral.

— Etter at de er ferdige med barn, og blant kvinner i 40-årene, er det mange som bruker hormonspiral.

— Spiralen er perfekt frem mot overgangsalderen, hvor det ofte kan bli uregelmessige blødninger. Slimhinnene holdes tynne og kvinnene er stort sett blødningsfrie. Mange bruker hormonspiral selv om de ikke trenger det som prevensjon. Den hjelper ikke mot hetetokter og slike overgangsplager, sier Lunde.

Artikkelen er skrevet av Babyverden

Publisert: