iOS 10: - Dette er den største Ios-oppdateringen noensinne

Apple har lansert den neste store oppdateringen til Iphone og Ipad.

En av punktene det knytter seg størst spenning til på WWDS, er neste generasjons Ios, Apples operativsystem for mobiler og nettbrett.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Mandag åpnet Apples store utviklerkonferanse WWDC (Apple Worldwide Developers Conference) i California, og en av de heteste nyhetene er Ios 10 som skal gjøre Iphone og Ipad smartere.

Som vanlig er noen av nyhetene ferske og spennende, mens andre bærer preg av at Apple tar igjen Android. Blant annet kan en telefon med Ios 10 våkne av seg selv når du løfter den opp.

— Dette er den største Ios-oppdateringen noensinne, fortalte Apples Craig Federighi fra scenen i Cupertin

Stor oppgradering: Til høsten blir det mye enklere å styre Apple TV

Ny låseskjerm

Blant de mange nyhetene er en redesign av låseskjermen. Du kan nå få meldinger og svar rett på låseskjermen - enten det er Apples egne apper eller tredjeparts apper, så som Uber.

3D Touch-funksjonen er også utvidet kraftig, og du kan blant annet bruke funksjonen direkte fra låseskjermen. Du kan for eksempel trykke på høyre side av skjermen for å åpne opp kamera-appen, eller på venstre side for å åpne opp widgets («småprogrammer»).Småprogrammene kan nå gjøre veldig mye mer. Blant annet kan de vise video rett på låseskjermen.

Kontrollsenteret får en egen musikkdel som man sveiper inn og ut av. Det blir også mulig å styre hjemmeautomasjon i dette kontrollsenteret. Mye tyder på at vi kan få se flere slike temaskjermer i bunnen av Iphone-skjermen.

Nå får Apple Watch ny og raskere programvare

Siri blir tilgjengelig for utviklere

Siri kan brukes av utviklere. Dermed kan du snakke til appen din. Du kan for eksempel betelefonen om å sende en lynmelding via en gitt app, og da vil den åpne appenog sende meldingen du har diktert.

Tastaturet arver intelligens fra Siri. Quick Type gir deg forslag basert på det du skriver. Telefonen skjønner sammenhengen ut fra det du allerede har skrevet, og foreslår ord som hører til.

Nå kan du taste på mange språk løpende, uten å velge språk. Tastaturet skjønner automatisk hva slags språk du jobber med.

Bedre foto-app

Fotoappen fordeler nå bildene dine utover et kart, slik du kanskje har sett på en rekke Android-telefoner.

Skjermdump Apples WWDC videostrøm

Nå kategoriserer Photos bildene dine etter hvilke ansikter som er på dem. Appen skal også være i stand til å finne ulike elementeri selve bildene, så som kjæledyr og steder.

Dette er også noe vi kjenner fra Googles Android-univers, men for Apples løsning fungerer alt rett på telefonen og ikke i skyen. Dermed slipper man å laste opp bildene og risikere at de kommer på avveie.

Bildeappen lager dessuten automatiske bildesamlinger basert på hendelser. Løsningen kalles Memories, eller minner, og den gir deg både oversikt over hvor bildene er tatt, og hvem som er i bildene som hører til samlingen.

Det er dessuten mulig å vri på redigeringsvalgene ved hjelp av enkle grep før man deler disse bildeminnene. Bytt lengdevalg og type hendelse for å få et helt annet inntrykk av minnet.

Nye funksjoner i kart-appen

Apple Maps har også fått seg mange nye funksjoner. Søker du etter restauranter får du for eksempel opp et skyvebånd nederst på skjermen. Ved å skyve rundt på det kan du velge spesielle typer restauranter, dersom du for eksempel vil ha fisk til frokost.

Trafikkinformasjon har dessuten blitt en del av kartfunksjonen. Som del av Apple Carplay kan du også få guiding fra appen rett på bilens dashbordskjerm, i stedet for i den store skjermen i midtkonsollen.

Apple Music har også blitt nytt, slik en del rykter hevdet i forkant. Tjenesten har nå 15 millioner abonnenter, og alle disse får en helt ny design fra og med i dag. Hele designen er fornyet fra a til å, og det som ble vist frem var tilsynelatende en langt renere designopplevelse enn vi kjenner fra før.

NYTT: Apple music får nytt brukergrensesnitt i Ios 10

Apples nyhetsapp, Apple News, har også blitt oppdatert og fått ny design.

Store Emoji-ikoner

Også meldingsappen er blitt ny. Nå kan for eksempel videoer spille av direkte i meldingene.

En funksjon nok mange vil sette pris på, er at emoji-ikonene nå har blitt tre ganger større enn tidligere. Du vil også kunne gjøre om bestemte ord til en emoji automatisk ved å trykke på ordet.

Les også om Apples nye OS for Mac: Apple bytter navn på OS X – her er nyhetene i macOS Sierra

TEST: Nye Apple TV

Denne Apple Watch-kopien koster 220 000 kroner — og er ikke engang smart

Publisert: