Kodak gjør mobil-comeback

Frir til fotoentusiastene.

RESTRO: Kodaks nye mobiltelefon Ektra er oppkalt etter kameraet med samme navn fra 1941.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Har du tro på Kodak som mobilprodusent? Svar i meningsmålingen nederst i saken!

Du husker Kodak? Fotogiganten som var et av forrige århundrets sterkeste merkenavn, men som ikke klarte overgangen til digitalfoto til tross for at de hadde utviklet det første digitalkameraet allerede i 1975. Nå har det amerikanske selskapet som så vidt unngikk konkurs i 2012, i samarbeid med The Bullit Group lansert en mobiltelefon kalt Kodak Ektra. Og ikke overraskende er det nettopp bildekvaliteten som står i fokus.

Dette er rett nok ikke første gang Kodak prøver seg på mobilmarkedet, men Android-telefonen IM5 som ble lansert ifjor ble ingen nevneverdig suksess.

Knalltøff konkurranse

Kodak Ektra som også kjører Android (nærmere bestemt

Les også

marshmallow

), kan ifølge Kodak-reklamen friste med en «unik hybrid av fotoinnovasjon og speilrefleks-funksjonalitet som gir brukeren kreativ kontroll».

Her er det åpenbart fotoentusiastene som skal overbevises. Men Kodak er langt fra alene om å satse på bildekvalitet i mobilverden om dagen.

Apple

Les også

gjorde et stort poeng ut av kamera- og billedkvaliteten

da Iphone 7 nylig ble lansert, ikke minst«bokeh-en» — den duse dybdeuskarpheten mange fotografer elsker - dobbeltlinse-kameraet på Iphone 7 Plus kan levere.

Også verdens største mobilprodusent Samsung, tar

Les også

bildekvalitet seriøst, noe deres Galaxy 7

er et godt eksempel på. Her skal Kodak virkelig få noe å bryne seg på! På den annen side er Ektra med sin pris på 550 dollar, en del rimeligere.

Les også

Vi har testet nye Iphone 7: Ikke nødvendigvis mektig imponert over endringene

Høy oppløsning

Ektra er utstyrt med et kamera på hele 21 megapiksler, seks-aksers (!) optisk bildestabilisering og et f/2.0 objektiv med en brennvidde tilsvarende 26,5 mm.

Den fotointeresserte leser vil konstatere at det ikke er like lysfølsomt som Iphone 7 og Galaxy 7 som begge har 12 MP bildebrikker, kan vise til henholdsvis f/1.8 (24mm) og f/1.7 (28mm). Skjønt her er det flere faktorer som blant annet linsegrupper og sensor/pikselstørrelse som spiller inn.

På listen står også HDR (High Dynamic Range) og såkalt fasedetektert autofokus. Det samme gjør 4K-video og en dual-tone blitz for mer naturlige hud— og ansiktsfarger.

Frontkameraet, eller selfie-kameraet om du vil, har en oppløsning på 13 MP og et f/2.2 objektiv.

Les også

Denne mobilen har det beste kameraet

Manuell kontroll

Kodak gjør et stort poeng ut av at kamera-appen gir deg full kontroll over de fleste fotoparameterne, nærmere bestemt ved hjelp av et programhjul slik vi kjenner fra speilreflekskameraer.

KONTROLL: Kodak benytter seg av et programhjul. FOTO: Kodak

Appen har er også en rekke filterfunksjoner for både stillbilder og video, samt redigeringsprogramvare fra Snapseed.Av andre tekniske spesifikasjoner kan nevnes skjermen som måler fem tommer og har full-HD oppløsning (1920 x 1080). Det gir 441 piksler per tomme (ppi).

Selve dataprosesseringen er overlatt til en Helio X-20 Decacore prosessor. Deca som i tallet ti. Vi snakker med andre ord om en ti-kjernet prosessor.

Det innebygde minnet er på 32 GB, men kan utvides ved hjelp av MicroSD-kort. Batteriet har en kapasitet på 3000mAh. Og nei, Kodak Elekta er ikke vanntett slik stadig flere av konkurrentene er.

Les også

I dette spannet ligger en Iphone 7 og en Galaxy S7

Retrodesign

RETRO: Kodak går retro så det holder. FOTO: Kodak

Det originale Ektra-kameraet som mobilen har arvet modellnavnet fra, ble lansert i 1941. Retrodesignet faller unektelig i smak, og gjør at Kodak Ektra skiller seg ut i mengden. Det er mer enn man kan si om for eksempel

Les også

Googles nye Pixel-telefoner

som ved både første og andre øyekast ser ut som de rene Iphone-kopiene.Det tilbys også diverse ekstrautstyr i form av blant annet skinnetuier som bør få selv de mest ortodokse hipstere til å bli varme om hjertet. Så gjenstår det å teste om kvaliteten er like høy som nostalgifaktoren.

Pressemeldingen sier ikke noe om en eventuell norsk lansering, utover at kameraet vil bli lansert i Europa med start i Storbritannia.

Les også

Test av trådløse øreplugger: God trådløs lyd behøver ikke koste skjorta

Teknologimagasinet: Vil ikke anbefale noen å kjøpe bil nå

Publisert: