PC i nettbrett-klær

Ikke la deg lure av utseendet, Surface Pro er en fullblods datamaskin.

Publisert Publisert

Microsoft Surface Pro er en liten datamaskin med en berøringsfølsom skjerm på 10,6 tommer. Du kan godt kalle den for et nettbrett, men det er så avgjort mer riktig å kalle den for en bærbar PC. Innvendig sitter nemlig mye av den samme maskinvaren som vi finner i dagens ultrabooker.

Med en Intel Core i5-prosessor som motor er det altså ikke så mye å si på ytelsen – Surface Pro takler de aller fleste arbeidsoppgaver.

Selv vanlige spill kan fungere fint på denne datamaskinen, selv om den vil ha problemer med de mer krevende titlene. Operativsystemet er Windows 8, slik at du kan styre den kun med fingrene om du vil.

Fingerstyring er faktisk såpass sentralt med Surface Pro, at den ikke er utstyrt med tastatur. Men du kan koble til et tastatur etter ønske, eller bla opp for en av Microsofts egne deksler – et tynt lettvektstastatur med magnetfeste, som også tar jobben med å dekke til skjermen under transport.

God skjerm

Når det meste av interaksjonen med datamaskinen går via skjermen, blir naturligvis kvaliteten på denne viktig. Surface Pro er velutstyrt på dette punktet, med en lyssterk IPS-skjerm med Full HD, altså 1920 x 1080 piksler. Dette er ikke hverdagskost på en skjerm som ikke er mer enn 10,6 tommer stor.

Surface Pro med tastaturdekselet Type Cover, som er ekstrautstyr.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Med en såpass god skjerm som setter tonen, er det godt at resten av datamaskinen følger den samme kvaliteten. Surface Pro har et metallskall og føles solid. Litt tyngde har den – vekten er på drøye 900 gram, men selv med et av tastaturdekslene veier den mindre enn de aller fleste bærbare datamaskiner med like god ytelse. Surface Pro med Touch Cover, som er vårt favorittdeksel, veide inn til 1130 gram på vår vekt.Relativt liten størrelse og vekt betyr dog at Surface Pro har de samme begrensningene som andre små og tynne datamaskiner. Den er ikke ment å åpnes eller fikses på, tilkoblingsmulighetene er få, det er ikke så mye lagringplass og batteritiden er begrenset.

I våre øyne er det i hovedsak det sistnevnte som kan være et lite ankepunkt mot Surface Pro, men når det er sagt, er det heller ikke det dårligste vi har sett. I vår test med kontinuerlig avspilling av HD-film, holdt den i tre timer og tre kvarter. En ålreit ultrabook i samme prisklasse vil dog holde omtrent en time lenger.

Såpass med datamuskler i et relativt lite skall betyr gjerne også enten litt varme eller litt viftestøy. Når den ikke jobber med noe spesielt er Surface Pro noen grader varmere enn de fleste vanlige bærbare, men så er den også helt stillegående på tomgang – viftene hører du ikke før datamaskinen får noe skikkelig å jobbe med.

Analyse og konklusjon

Surface Pro er i våre øyne et friskt pust og kjærkomment tillegg til mengdene av datamaskiner på markedet. Ikke bare har Microsoft klart å gi oss et litt annerledes produkt – de har også klart å gjøre produktet til noe vi gjerne tar med oss og bruker aktivt.

Sett mot det du får, både av byggekvalitet, indre egenskaper og den gode skjermen, er heller ikke Surface Pro så halvgalt priset. I skrivende stund ligger prisen på 6700 kroner for utgaven med 64 GB SSD, mens 128 GB koster syv hundre kroner mer.

Og skal du bruke datamaskinen skikkelig, vil du nok ha et tastatur i tillegg. Går du da for Microsofts egne tastatudeksler, må du regne inn en knapp tusenlapp oppå prisen for selve datamaskinen.

En like kjapp tradisjonell bærbar, eller for så vidt en Apple MacBook Air, ligger i det samme prisleiet. Men da går du glipp av den høye skjermoppløsningen, og kanhende berøringsfunksjonaliteten.

Vi vil derfor gjerne anbefale Surface Pro, spesielt for deg som ikke er avhengig av veldig god batteritid. Samtidig må vi få lov til å nevne at vi forventer en oppgradert Surface Pro senere i år, og stikkordet her er Haswell – Intels nye prosessorgenerasjon som lanseres neste uke. Med den prosessoren på plass, vil batteritiden øke og datamaskinen således bli enda mer attraktiv. Litt is i magen akkurat nå kan derfor ikke være så dumt.

Helt til slutt må vi også få lov til å slå et slag for Microsoft Surface RT – den tynnere og lettere lillebroren til Pro. Denne er langt svakere og kresen på programvaren, men er også rimeligere og kan by på dobbelt så god batteritid. Trenger du hovedsaklig en Surface for surfing og lett kontorarbeid, kan den altså være et enda smartere alternativ.

Usikker på om du skal velge Surface Pro eller RT?

Her finner en grundig sammenlignings-guide

  • God kvalitet, ganske tynn og lett
  • Stillegående ved lave belastninger
  • Grei ytelse
  • God, høyoppløst berøringsskjerm

— Litt laber batteritid

Tekniske data:

Prosessor: Intel Core i5-3317U 1,7GHz

Minne: 4 GB DDR3 1600 MHz RAM

Harddisk: 64 eller 128 GB SSD

Skjermkort: Intel HD 4000

Skjerm: 10,6" FullHD (1920x1080) trykkskjerm

Operativsystem: Windows 8 Pro 64bit

Trådløs tilkobling: 802.11a/b/g/n WiFi, Bluetooth 4.0

Vekt: 0,91 kg

Priser: 64 GB-utgaven: 6690 kroner

128 GB-utgaven: 7390 kroner

LES MER: Surface Pro er et mareritt å reparere

Publisert