Fortvilte beboere ved Mannen evakuert for sjette gang

NVE opprettholder lørdag farenivå rødt for den ustabile delen av fjellet Veslemannen i Romsdalen. Beboerne ser ingen ende på situasjonen.

Publisert Publisert

FØLGER MED: Geolog i NVE Gudrun Dreiås Majala orienterte pressen om status for Veslemannen i Romsdalen lørdag formiddag. Foto: NTB scanpix

  • NTB

– Sist døgn har vist en markant økning i bevegelsene i området Veslemannen. Disse bevegelsene fortsatte fram mot midnatt, opplyste geolog Gudrun Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse i Rauma kulturhus lørdag formiddag.

På det meste registrerte geologene i NVE bevegelser i fjellet på 40 centimeter i døgnet natt til lørdag. Sist lørdag ble farenivået i området satt til oransje, men grunnet forventet nedbør ble dette oppjustert til rødt fredag. Lørdag formiddag hadde aktiviteten avtatt noe. NVE registrerer bevegelser på 12 centimeter i døgnet og opprettholder foreløpig farenivået. Klokken 14 lørdag vil det komme en ny oppdatering på status for fjellet.

– Det har stoppet å regne, men vi velger å avvente og se hvordan fjellet reagerer, sa Majala.

BEVEGELSE: Lørdag ser det ut til at aktiviteten ved Mannen har avtatt noe. Foto: NTB scanpix

Nye runder i høst

Fredag besluttet politiet i Møre og Romsdal å innføre ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen, og Raumabanen ble stengt. Samtidig ble også beboere i de utsatte områdene besluttet evakuert.

Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Til sammen dreier dette seg om elleve stykker. Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune forteller til NTB at det er sjette gang disse beboerne blir evakuert, og at situasjonen sliter på dem.

– Flere av dem sov nok dårlig i natt. De er bekymret for husene sine. De er alle mektig lei av situasjonen og uvissheten de stadig lever med, sier Hustad.

Beboerne overnatter i campinghytter mens farenivået fortsatt er høyt. Lørdag har det sluttet å regne så Hustad forventer en nedjustering i løpet av dagen, men han beskriver situasjonen som fortvilet.

– Vi ser ikke noen ende på dette. Det vil nok bli dårlig vær i høst igjen, og da blir det nok nye runder.

Prøver å framprovosere skred

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer ifølge NVE hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting, og geologene har sett en økning i bevegelsene fra år til år.

NVE forsøkte i fjor høst å pøse på med vann til fjellet Mannen i Rauma i håp om å utløse et ras, men den løsningen har de nå gitt opp. Så langt i år har fjellpartiet beveget seg 1,4 meter.

Publisert