22. juli-minnesmerke avduket

– Symbolsk og viktig, sier statsminister Erna Solberg (H).

Publisert Publisert

MØTTE: Statsminister Erna Solberg og AUF-leder Mani Hussaini deltok i minnemarkeringen i Regjeringskvartalet søndag. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

På syvårsdagen for terrorangrepene 22. juli, ble det midlertidige nasjonale minnesmerket avduket i Oslo.

BERGEN: Representanter for Arbeiderpartiet og AUF la ned blomster på Den blå steinen lørdag ettermiddag. Foto: Paul Sigve Amundsen

Minnesmerket ble avduket like før klokken 10 søndag på Johan Nygaardsvolds plass ved Høyblokka og består av en vegg med alle de 77 ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass.

Symboliserer knust glass

Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Innfelt i minnesmerket er lindetrærne ved Høyblokka, som sto imot eksplosjonen fra bomben i 2011.

Statsminister Erna Solberg var blant dem som talte under markeringen og Solberg minnet om at det fremdeles er mange som lider syv år seinere.

– Syv år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa Solberg, som også trakk frem Erik Poppes Utøya-film som et viktig bidrag til å minnes terrorhendelsene.

OFRENES NAVN: Minnesmerket i Oslo består av en vegg med ofrenes navn og alder, og et gulv av glass som symboliserer alt det knuste glasset rundt regjeringskvartalet etter at bomben smalt 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

LA NED KRANS: Støttegruppens leder Lisbeth Røyneland (nummer to fra venstre), AUF-leder Mani Hussaini og statsminister Erna Solberg la ned krans ved det midlertidige minnesmerket under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

MINTES OFRENE: Minnegudstjeneste i Oslo domkirke søndag, syv år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Sterkt inntrykk

Etter talene ble navnene på de 77 som mistet livet 22. juli, lest opp, og den timinutter lange opplesningen ga sterkt inntrykk på de fremmøtte.

– En skulle at det etter syv år skulle være lettere å høre navnene, men jeg synes det er like vondt hver gang de 77 navnene blir lest opp, sa Solberg til NTB.

AUF-leder Manu Hussaini, som også talte under markeringen, sa at Norge skylder å stille opp for dem som bærer den tyngste sorgen og oppfordret til å ta vare på hverandre.

– La oss bruke denne dagen til å se hverandre. Se etter alle de som trenger hjelp og omsorg, en ekstra klem, en skulder å gråte på, en hånd å holde i, sa Hussaini.

Nasjonal Støttegruppens leder, Lisbeth Kristine Røyneland, talte også under markeringen, i tillegg til støttegruppemedlem Tor-Inge Kristoffersen. Artisten Thom Hell sto for de musikalske innslagene.

TIL STEDE: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (t.v.), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs ambassadør Kenneth Braithwaite under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag formiddag, Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

– Vakkert og fint

Også NATO-sjef Jens Stoltenberg deltok i minnemarkeringen.

– Det er vakkert og fint å få lov til å delta på denne markeringen. Det er jo nå syv år siden, men det er fortsatt fint å minnes de som gikk bort, de som lever med sår og aldri blir ferdig med 22. juli, sa den tidligere Ap-lederen.

NATO-sjefen, som nylig mistet sin far Thorvald Stoltenberg, sa det var fint å få være med på søndagens markering.

– For meg er det bare enda finere å være med på minnemarkeringen fordi vi alle minnes om at livet er forgjengelig og at folk mister sine nærmeste. Her er det imidlertid mange som mistet barn og unge i begynnelsen av livet. Jeg mistet en far som levde et langt liv og ble 87 år, og det en forskjell, sa Stoltenberg.

Støre takket AUF

– For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

Han takket Den nasjonale støttegruppen for at den sier ifra når noe er vanskelig og sårt og når hjelpen ikke kommer fram som den skal.

Støre takket også AUF for at ungdomspartiet klarer kombinasjonen av å minnes med verdighet og å kjempe mot fordommer og mistenkeliggjøring på samme tid.

– 22. juli er en dag for å minnes, men også en dag for å se framover, en dag da vi må markere motstandskraft – mot vold og terror, mot de politiske kreftene som ledet til den vonde dagen. Krefter som ikke regnet bort den mørke ettermiddagen, men som fortsetter å spre hat og skremsler, sa Støre.

– Jeg vil være brutalt ærlig ved å si at det er viktigere enn noen gang å vise den motstandskraften. Holdningene som ledet til handlingene i 2011, florerer mer enn før. De dukker opp på stadig nye steder. Vi har ikke klart å holde dem nede, og det er farlig, fortsatte Ap-lederen.

Truet på livet

De siste dagene har det blitt kjent at flere Utøya-overlevende har blitt truet på livet av nettdebattanter. Statsministeren mener det er helt uakseptabelt og at vi må svare med samhold.

– Vi må bekjempe hatet med kunnskap gjennom å sørge for at unge klarer å avsløre retorikk, hat og konspirasjonsteorier. Vi må også svare med at det er uakseptabelt, stille opp for hverandre og si fra, sa Solberg.

NATO-sjef Stoltenberg mener det er viktig å bruke 22. juli til å mobilisere mot hatet og sier at det stikker dypere enn vi tror.

– Det er veldig farlig å avskrive det med at det bare er noen få skrullete mennesker. Det hatet og truslene vi ser der ute i både bredde og omfang, er viktig å mobilisere mot, sier Stoltenberg.

Minneseremonien på Utøya ble innledet med ett minutts stillhet. Det ble holdt taler av Støttegruppens leder Lisbeth Røyneland, Mats Kvaløy-Bjørbekk fra Støttegruppen, AUF-leder Mani Hussaini og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Thom Hell sto for de musikalske innslagene.

Publisert