VG: Tajik leste høyt fra varslene

Ap-nestleder Hadia Tajik skal ha overrasket alle på sentralstyremøtet til Arbeiderpartiet med å lese høyt fra varslene mot Trond Giske.

Publisert Publisert

AP-TOPPER: Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik, her avbildet ved en annen anledning. Foto: Signe Dons (arkiv)

  • NTB
  1. Leserne mener

Flere skal ha reagert sterkt på opplesningen, skriver VG.

Overfor VG fremholder avisens kilder at Tajiks tale bryter med strategien til Ap-leder Jonas Gahr Støre om at man ikke skulle gå inn i enkeltsaker på sentralstyremøtet, fordi det fortsatt er uavklarte forhold i flere av varslersakene.

Ifølge VGs kilder har to av varslerne bedt Tajik lese opp varslene for å få sentralstyret til å ta stilling til Giskes fremtid.

Andre mener dette setter sykmeldte Trond Giske i en håpløs situasjon, fordi han ikke er til stede og kan svare på det Tajik leste opp.

Les også

Følg utviklingen: Aps sentralstyre i dramatisk møte

SYKMELDT: Trond Giske ble mandag fritatt fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Han bør trekke seg helt

En sykmeldt Giske fratrådte mandag vervet som nestleder i partiet på ubestemt tid. Flere ledere i Aps kvinnenettverk tar til orde for at han bør trekke seg helt.

– Jeg kjenner ikke til innholdet i varslene, men når man ser omfanget og at han selv har lagt seg flat, mener jeg at han ikke har tillit til å være nestleder, sier Vanja Grut, som leder Aps kvinnenettverk i Aust-Agder, til VG.

– Han bør vurdere å trekke seg av hensyn til varslerne, sier Siv-Len Strandskog, leder som leder Aps kvinnenettverk i Rogaland.

Også kvinnenettverksleder Lise Selnes i Hedmark sier hun nå har veldig liten tillit til Giske som nestleder i Arbeiderpartiet, men presiserer at hun bare kjenner saken gjennom mediene.

MØTE: Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes tirsdag for å gjennomgå varslene om nestleder Trond Giske. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Utsatt for en svertekampanje

Mangeårig Ap-politiker i Sogn og Fjordane, Clara Øberg, rykker derimot ut til Giskes forsvar.

– Trond Giske er utsatt for en svertekampanje der han ikke har anledning til å forsvare seg. Det hele er veldig stygt og mer enn hva et menneske kan tåle, sier Øberg til NRK.

Giske rykket mandag ut på Facebook der han hevder at flere av varslene mot ham er falske. Et greit utspill, mener sentralstyremedlem Lise Christoffersen.

– Ja, det synes jeg. Han har jo også rett til å komme til orde. Måten han velger å gjøre det på, er jo opp til ham selv, sier Christoffersen til NTB.

Støttespillere ber Ap ta vare på Giske

– Nå ligger Trond nede. Han har en familie, og jeg er alvorlig bekymret for belastningen på hans nærmeste. Dette er utrolig tøft for dem, sier stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø fra Sør-Trøndelag til Adresseavisen.

Leirtrø, som også sitter i Aps kvinnenettverk, minner om belastningen som den hardt pressede nestlederen nå er utsatt for.

– Så langt har det ikke kommet frem at det er gjort noe straffbart, og det foreligger ingen politianmeldelse, så vidt jeg vet. Trond har også alltid vært skvær og tatt vare på meg på en god måte. Det må tas medmenneskelige hensyn i denne vanskelige saken, sier hun.

Leirtrø understreker at varslerne må føle seg ivaretatt.

– Det kan være vanskelig å tilkjennegi tillit til Trond, uten at varslerne da føler at de blir trodd. Men forhåndsdømming er heller ikke bra, fremholder hun.

Les også

VG: Skarp kritikk av Ap-ledelsen i intern rapport

STØTTE: – Jeg kjenner Trond fra en helt annen side enn det som har kommet frem, sier Jorodd Asphjell fra Sør-Trøndelag Ap. Foto: Terje Pedersen / Scanpix

– Kjenner en annen Trond

Leirtrø tilføyer at hun har kjent Giske siden begynnelsen på 1990-tallet, og at hun aldri har sett noe av det som er blitt beskrevet de siste ukene. Det har heller ikke stortingskollega Jorodd Asphjell fra Sør-Trøndelag Ap.

– Jeg kjenner Trond fra en helt annen side enn det som har kommet frem. Jeg er blitt virkelig overrasket over det jeg har hørt, sier Asphjell til Adresseavisen.

Han mener det var klokt av Giske å fratre på ubestemt tid og svarer som følger på spørsmålet om hvordan han vurderer muligheten for at Giske kommer tilbake som nestleder:

– Dersom dette er alvorlige og riktige varsler, sier det seg selv. Dersom de er falske, slik Trond sier, kan resultatet bli et annet. Han er en fremragende, dyktig politiker. Det er umulig å vite hvordan dette vil gå nå.

Publisert