Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister

Sylvi Listhaug går av fordi hun setter ytringsfriheten og Fremskrittspartiet foran en plass i regjering. I motsetning til alle andre, mener hun.

Publisert Publisert
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tirsdag morgen, bare timer før Stortinget skulle behandle mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug (Frp), trakk justisministeren seg fra statsrådsposten.

Klokken 08.30, på en pressekonferanse i Justisdepartementet, kunngjorde Listhaug sin avgang. Hun var alt annet enn angrende og ydmyk.

– Målet i valgkampen var å holde Støre vekk fra statsministers kontor, og det er fortsatt målet. Han er ikke egnet til å være statsminister i Norge, sa Listhaug.

Stormen som fulgte etter Facebookinnlegget, hvor Listhaug skrev at Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter over landets sikkerhet, mener Listhaug kan sammenlignes med en barnehage.

– Da er det min jobb å være voksen, sa hun.

Les også

Direkte: Siste nytt om Listhaug-saken

– En ren heksejakt

Ifølge Listhaug har Ap-leder Jonas Gahr Støre satt henne i samme bås som massemorderen Anders Behring Breivik, og stått i spissen for en kneblekampanje som gjorde at flertallet på Stortinget og ikke har tillit til henne.

– Det har vært en ren heksejakt der målet har vært å kneble ytringsfriheten, som for meg er en utrolig viktig norsk og vestlig verdi, sa Listhaug.

Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.

– Jeg lover en ting. Jeg kommer ikke til å gå stille i dørene på Stortinget. Jeg aksepterer ikke å bli forsøkt tvunget til taushet, sa hun.

Fikk ikke statsministerens støtte

Klokken 09.15 – 45 minutter før stortingsmøtet – informerte statsminister Erna Solberg (H) om at hun fikk Listhaugs beskjed mandag kveld.

– Jeg har opplevd Sylvi som en hardtarbeidende statsråd, opptatt av å gjennomføre politikk med en klar og tydelig stemmen, sa hun til pressen, og skrøt over jobben Listhaug har gjort i regjering.

Likevel stilte ikke Solberg seg bak Listhaugs uttalelser.

– Jeg ville ikke bruk ordet heksejakt, men det har vært en tøff debatt, sa Solberg og understreket at hun heller ikke syns norsk politikk er en barneghage.

– Nå tror jeg det er lurt for oss alle at vi puster med magen og går tilbake til å diskutere poltikk.

Les også

Mathias Fischer: «Stortinget og Sylvi Listhaug har aldri hatt tillit til hverandre. Da måtte det gå som det gikk.»

– KrF uten ryggrad

Mandag ettermiddag, etter et fire timer langt ekstraordinært landsstyremøte, bestemte KrF seg også for at de ikke hadde tillit til Listhaug.

– Jeg registrerer hva KrF har gjort. Det blir spennende å se hvilken side de nå velger. Jeg opplever det partiet totalt uten ryggrad, uten styring og uten noen vei videre, sa Listhaug på pressekonferansen.

På spørsmål om hun anser KrF som et borgerlig parti, svarte hun «vi får se».

Videre takket Listhaug partileder Siv Jensen og «resten av partiet» som ville støtte henne fult ut.

Les også

KrF-topper på Vestlandet puster lettet ut etter unngått regjeringskrise

GIKK AV: Sylvi Listhaug (Frp) ga beskjed til statsminister Erna Solberg om sin avgang mandag kveld. – Dette har vært en ren heksejakt. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Regjeringen og ytringsfriheten

På spørsmål fra NTB om hun kunne gitt dette bidraget tidligere, svarte hun:

– Jeg setter regjeringen først nå, og jeg setter ytringsfriheten aller først.

Listhaug ville ikke kommentere hvilken dialog det har vært mellom henne, Siv Jensen og Erna Solberg, når beslutningen ble tatt eller om hun ble tilbudt en annen statsrådspost.

Listhaug sa også at den siste tiden har vært en krevende tid for henne, mannen hennes, barna, foreldrene, brødrene og resten av familien.

Publisert