Første homofile par viet

I samme sekund som Kirkens nye vielsesliturgi trådte i kraft, ble det første homofile paret viet i Eidskog kirke.

Publisert: Publisert:

RETTE EKTEFOLK: Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs gifter seg som det første homofile paret i en norsk kirke. Vigselen fant sted i Eidskog kirke ved midnatt 1. februar 2017. Sokneprest Bettina Eckbo viet paret. Foto: NTB scanpix

NTB

Kirkemøtet vedtok mandag den nye liturgien som åpner for at homofile og lesbiske kan gifte seg i kirken på lik linje med andre par.

Første par ut var Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs, som ved midnatt natt til onsdag kunne stille seg opp foran alteret i Eidskog kirke og avlegge ekteskapsløftet foran sogneprest Bettina Eckbo, som ledet den historiske midnattsvielsen.

-Dette er kjempegøy og veldig hyggelig å få være med på, sier Eckbo til NTB.

Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs gifter seg som det første homofile paret i en norsk kirke. Vigselen fant sted i Eidskog kirke ved midnatt 1. februar 2017. Sokneprest Bettina Eckbo viet paret. POOL Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

36 år

Det nyslåtte ekteparet har vært samboere i 36 år - lenger enn presten selv har levd.

-Det representerer jo allerede de verdiene som ekteskapet står for, trofasthet og det å være en støtte for hverandre i gode og onde dager, sier Eckbo.

Ekteskapsinngåelsen markerer nok en milepæl i de homofile og lesbiskes historie, framholder hun.

-På mange måter har jo disse to levd gjennom mye av de homofiles nyere historie. Da de ble sammen i 1981, må det ha vært ganske uvirkelig for dem å tenke at de en dag skulle få gifte seg - i kirken, sier hun.

Les også

No kan homofile gifte seg i kyrkja

Ingen tid å miste

Det vordende paret har tidligere uttalt at de har ventet så lenge på å gifte seg, de ikke har et sekund å miste. Derfor skjedde vielsen kl. 00.00 onsdag, nøyaktig da loven trådte i kraft.

Også bandet Valkyrien Allstars, solist Rigmor Galtung og organist Sigrid Bråthen deltok under vielsen.

LYKKELIGE: Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs paret har tidligere uttalt at de har ventet så lenge på å gifte seg, de ikke har et sekund å miste. Derfor skjedde vielsen kl. 00.00 onsdag, nøyaktig da loven trådte i kraft. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Publisert: