Verdens beste oster går rett i bosset etter oste-VM

Etter at 3.400 oster fredag konkurrerte om å bli verdens beste i Bergen, går nå mellom 2 og 3 tonn ost rett i bosset etter at mesterskapet er ferdig.

Publisert:

RETT I BOSSET: Flere tonn ost må kastes etter at World Cheese Awards, verdensmesterskapet for beste oster fant sted i Grieghallen i Bergen i helgen. Foto: NTB scanpix

Det er arrangøren av oste-VM som bekrefter at mye ost må kastes etter konkurransen i Grieghallen i helgen.

– Det oppleves for mange som litt spesielt. Det er en del av EU sitt regelverk som vi må forholde oss til. Det er trist og dumt å se at så mye ost blir kastet bort, sier arrangør Bernt Bucher-Johannessen til TV 2.

Han forklarer at problemet oppstår med måten konkurransen gjennomføres på, samt at flere av deltakerne har levert for store mengder ost. Ettersom dommerne i ostekonkurransen ikke skal vite noe på forhånd og ostene skal fremstilles anonymt må den skjæres opp og plasseres ut på mange bord.

VERDENS BESTE: Jørn Hafslund, Fana Ostegården ble vinner i World Cheese Awards, verdensmesterskapet for beste oster i Grieghallen. Foto: NTB scanpix

3.472 oster deltok

I alt 3.472 oster deltok under årets VM og det var den norske Fanaost fra Bergen som vant den gjeveste prisen. Nå som festen er over, er det fremdeles mye ost igjen, men all utenlandsk ost som ble vist frem i Bergen blir nå tatt hånd om av avfallshåndteringen i byen. Den vil i stedet bli omdannet til fjernvarme for Bergens husholdninger.

LASTES OPP: Her hentes de eksklusive osterestene fra arrangøren. Foto: BIR

– Det er strenge regler for matvarer som inneholder animalske produkter, altså det som kommer fra dyr. Hvis osten kommer utenfor EU har de ikke lov til å selge den videre på grunn av regler innad i EU. De som er fra EU, trenger de ikke å kaste, sier avdelingssjef Aslaug Sandvin i Mattilsynet til TV 2.

I alt 175 norske oster deltok også under konkurransen. Disse ostene blir derimot ikke kastet, men delt ut som smaksprøver eller gitt til Kirkens Bymisjon.

KASTES: Her har osten blitt samlet i avfallsbokser. Foto: BIR

– Handler om mathygiene

Tina Skudal, kommunikasjonsansvarlig i BIR, forteller at arrangørene bare har fulgt regelverket.

– Den osten som ikke hadde vært fremme ble lagt på kjølen og gitt videre, mens den som har vært fremme måtte kastes. Det har med mathygiene å gjøre, sier hun.

– Når hundrevis av oppmøtte tar på ting og hoster på ting så må det kastes. Arrangørene har vært nøye og har gjort et grundig arbeid med å oppfylle regelverket til Mattilsynet, sier Skudal videre.

Lovverket gjør at ostene heller ikke kan bli omgjort til matjord, men måtte forbrennes.

– Heldigvis er det sjeldent at matavfall får denne behandlingen, sier Skudal.

Publisert: