Foreldre finner barnevakt blant fremmede på Facebook

— Veldig uheldig. Du må vite at du kan stole på barnevakten, sier barnevernsleder.

SPØR ETTER BARNEVAKT PÅ FACEBOOK: På en gruppe på Facebook spør småbarnsforeldre etter barnevakter. Gruppen har mer enn 2000 medlemmer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Noen som kan ta barnepass på kort varsel? Jeg legger barna selv.

— Noen som er ledig som barnevakt i morgen?

— Trenger en snill og omsorgsfull barnevakt i dag.

Slik lyder noen av meldingene som foreldre legger ut i en Facebook-gruppe som formidler kontakt med potensielle barnevakter og dagmammaer i Bergens-området. Gruppen har mer enn 2000 medlemmer. Det skriver Bergens Tidende.

Mange av forespørslene i gruppen er fra foreldre som leter etter dagmamma eller fast barnevakt. Men med ujevne mellomrom dukker det opp etterlysning etter barnevakt som kan stille samme dag eller kveld.

Barneklubber er ett av tilbudene charterselskapene bruker for å friste barnefamilier. Nå vil Star Tour tilby babyene en egen klubb:

Les også

Nå kommer babyklubben

— Må vite at du kan stole på barnevakten

Nina Bolstad, leder for barnevernvakten i Bergen, fraråder foreldre å bruke ukjente barnevakter man finner på nettet.

— Det synes jeg er veldig uheldig. Den som skal passe på barnet ditt, bør være en barnet kjenner. Barn trenger forutsigbarhet og trygghet, og det er du som voksen som må sørge for at de får det. Da må du vite at du kan stole på den som passer ungen din, sier Bolstad.

- Hvordan vil barnevernet reagere dersom dere får melding om barn som er alene med en ukjent barnevakt?

— Det kommer an på alderen til barnet. Men små barn skal ikke være alene med folk de ikke kjenner.

Hun råder foreldre som mangler familienettverk i nærområdet til å se etter andre kjente personer som kan passe.

— Barnet ditt kjenner alltid noen. For eksempel kan du undersøke om det er noen i barnehagen som kan hjelpe. Bruk det nettverket du har. Det er viktig å være åpen på at du trenger hjelp, for veldig ofte vet ikke folk i kretsen rundt deg at du har det behovet. Og så er det dessverre slik at om du har et lite nettverk, vil du ha færre muligheter til å gjøre noe uten barnet ditt, sier Bolstad.

- Prøv heller et byrå

Home-Start Familiekontakten tilbyr hjelp blant annet til familier som ikke har noe nettverk å spille på i hverdagen.

— Vi er hos alle typer familier, med én eller to foreldre, utenlandske eller norske, og dekker bydelene Bergenhus, Årstad og Laksevåg. Våre frivillige har 30 timers kurs hos oss og leverer politiattest før de starter arbeidet som familiekontakt. Familiene får et tilbud i en seksmånedersperiode, to til fire timer i uken. Det kan være alt fra at en familiekontakt kommer på besøk og er sammen med familien, eller avlaster ved behov slik at foreldrene får gjort andre nødvendige gjøremål. Vi finner løsninger som passer den enkelte familie. Men vi kan ikke være et barnevakttilbud som stiller opp på kort varsel, sier Gunn Skinlo, koordinator for Home-Start Familiekontakten i Bergen til Bergens Tidende.

Tilbudet drives av Kirkens Bymisjon.

Hun synes heller ikke det er tilrådelig å søke etter barnevakt på nettet på kort varsel.

— Denne måten å gjøre det på virker veldig lite trygg. Det er helt sikkert mange gode hjelpere der ute, men man kan aldri være sikker på at alle er det. Da synes jeg profesjonelle barnevaktbyråer må være et bedre alternativ enn å la fremmede passe barnet ditt. De kan tilby en helt annen trygghet, sier Skinlo.

Også hun råder foreldre til å være kreative i jakten på barnevakter i barnets egen omgangskrets.

— Naboer, venner eller foreldre i barnehagen kan gjøre hverandre tjenester og passe hverandres barn. Prøv heller å få til noe sånt, enn å ty til desperate løsninger.

Les også

Enebarn eller søskenflokk - hva er best?

Og denne er morsom, eller?

Les også

«Storesøsken er mest intelligente. Småsøsken er mest utadvendte.»

— Fikk ikke sove

BT har tatt kontakt med en rekke foreldre som har søkt etter barnevakt på kort varsel på Facebook. Flertallet har ikke svart på våre henvendelser.

En av foreldrene forteller at hun hadde et akutt behov for barnevakt da hun la ut forespørselen – men at det til slutt løste seg på annet vis.

— I siste liten ringte foreldrene mine og sa de kunne passe likevel. Jeg hadde avtalt med en som svarte meg i gruppen, men jeg tenkte på guttungen som er så veldig sjenert. Jeg fikk ikke sove om natten når jeg tenkte på at jeg hadde avtalt at en fremmed skulle passe ham. Så jeg var veldig glad jeg slapp å gjøre det. Siden har jeg ikke brukt den gruppen, sier hun.

Noe helt annet:

Les også

Slik gikk det da familien med tre barn under to år skulle til fotografen

— Mange seriøse barnevakter

En annen mor sier hun slettet annonsen sin etter useriøse henvendelser.

- Men når det er sagt, det finnes mange hyggelige og seriøse dagmammaer og barnepiker på denne siden. Jeg for min del har ikke funnet noen som har vært aktuelle for meg, men jeg har hørt om andre som har vært meget heldige, sier hun.

Moren påpeker at det tidligere var vanlig å henge opp lapp på butikken for å tilby eller etterspørre barnevakt.

— Dette ble ikke spesielt omdiskutert. Det finnes også yngre jenter som ønsker jobb ved siden av utdannelse, og jeg ser ikke noe negativt ved at de ser etter jobber i en slik gruppe, like lite som jeg ser det som negativt at foreldre etterlyser barnevakter og dagmammaer, sier hun.

Mer om livet som småbarnsforeldre:

Les også

Advarer småbarnsforeldre mot mobilbruk

Les også

Slik fikk babyen din plass inne i magen

Les også

Alt dette får finske mødre helt gratis

Les også

Slik får åttebarnsforeldrene tid til å være kjærester

Les også

Syv sosiale medier som barna kjenner bedre enn deg

Les også

Slik forebygger dere kriser i parforholdet

Pass, omsorg, hjelp, trøst og penger flyter mellom generasjonene, kanskje mer enn noensinne:

Publisert: