Store pris- og kapasitetsforskjeller på mobilt bredbånd

Netcom tilbyr ti ganger større datamengde enn Telenor.

Påsken er for mange også film- og TV-tid. Skal du strømme film går det fort 1 GB i timen eller mer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det begynner å bli en stund siden hytta var teknologifri sone. Nå er mobiler og nettbrett like vanlig som ludo og påskekrim, og bredbåndsabstinensene melder seg raskt.

Ikke minst blant de yngste, hvor tilbud om bredbånd som ikke går på mobilabonnementet løs kan være det som skal til for å få husets tenåringer med på hyttetur.

Men de færreste hytter har mulighet for fast bredbånd, og har man, så blir døgnprisen fort stiv når man skal betale for hele året. Da kan mobilt bredbånd være tingen. Inn med SIM-kortet i den trådløse ruteren, og familien er på nett. Forutsatt at operatøren har dekning.

Glem heller ikke at trådløst bredbånd er en delt aksess slik at jo flere hyttegjester som er koblet til den samme basestasjonen, jo lavere surfehastighet per bruker.

Store forskjeller

Hva koster det så med mobilt bredbånd? Når det skal strømmes film på hytta går det fort både én og tre GB i timen.

Vi har derfor sjekket prisene på de største mobile bredbåndsabonnementene til et utvalg operatører:

 TelenorNetcomChessTele 2IceBanzai
Største abo.20 GB200 GB100 GB20 GB8 GB (16 GB frem til 4G)100 GB*
Pris pr. mnd. 499 kr799 kr599 kr299 kr299 kr599 kr
Pris pr. GB**25 kr4 kr6 kr15 kr19kr(38 kr)6 kr
Hastighet (opptil)***40 Mbit/s150 Mbit/s80 Mbit/s21 Mbit/s9,3 Mbit/s80 Mbit/s
NettTelenorNetcomNetcomNetcomIceNetcom

* Kombinert abo. for mobil— og mobilt bredbånd.

** Prisene pr. GB er rundet opp til nærmeste krone.

*** De opplevde hastighetene påvirkes av flere faktorer og vil ofte være lavere.

- Strømming kan få konsekvenser for NRK-lisensen

Ulike strategier

En mobil bredbåndsruter kan du enkelt ta med deg og fås i flere varianter og størrelser. Usubsidierte priser fra 5-600 kroner og oppover.

Både priser og ikke minst datamengde varierer, og viser med all tydelighet de ulike operatørene har en ulik tilnærming og strategi.Verdt å merke seg er operatøren Banzai som tilbyr et kombinert mobil— og mobilt bredbåndsabonnement. Ved å bestille en tvillingsim til 30 kroner kan datapakken på 100 GB benyttes både i mobilen og den trådløse ruteren.

Telenor som også er store på fast bredbånd, er tydelige på at mobilt bredbånd ikke skal være et alternativ til bredbånd via fiber, kabel eller DSL, men en ekstratilgang.

— Ved å ha en fornuftig inkludert mengde data i abonnementet sikrer vi best mulig opplevelse for flest mulig, i stedet for at noen få benytter mye av kapasiteten på bekostning av andre, sier informasjonssjef i Telenor Anders Krokan, som mener trenden er at kundene ønsker å få dekket hele sitt mobile databehov gjennom det vanlige mobilabonnementet.

Det var også en av grunnene til at Telenor nylig fjernet de største mobile bredbåndsalternativene sine, og nå tilbyr mer data i sitt største ordinære mobilabonnement med 25 GB.

Med omleggingen gikk også prisene på mobilt bredbånd fra Telenor opp, en økning leder for produkt i Telenor Norges mobildivisjon, Gro Anita Staahle, uttalte til E24 var «nødvendig for å kunne tilby markedets beste dekning også i fremtiden», med henvisning til investeringsbehov i dekningsutbyggingen.

Mer datatrafikk over ordinære mobilabonnement

Utviklingidatatrafik.JPG

Tall fra Nkom (tidligere Post— og teletilsynet) viser at en stadig større andel av datatrafikken er knyttet til ordinære mobilabonnement.Det var likevel en vekst i omsetningen av mobilt bredbånd på 6,3 prosent fra første halvår 2013 til første halvår 2014. Følg oss på Twitter og Meerkat: @GeirAmundsenog@RIKSdigital

Les også:

Telenor klart bedre enn Netcom på mobil bredbåndsdekning

Betaler milliarder for mobilt bredbånd

Publisert: