- Ikke bare følg loven - den kan gjøre kjøreturen farlig

Slik sitter barna sikkert på vei til skolen.

Publisert: Publisert:

— Hvis du følger loven i dag, er det faktisk ikke sikkert barnet ditt sitter trygt. Dette gjelder særlig de yngste barna, sier Simen Slette Sunde, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

— Hele loven om sikring av barn i bil er full av selvmotsigelser og underlige bestemmelser, sier han. Trygg Trafikk mener at man selvsagt skal følge loven, men organisasjonens anbefalinger går mye lenger enn dagens forskrifter.

Uklar forskrift

Det begynner med bakovervendt barnesete, og ender gjerne med en enkel sittepute for å få overkroppen til å passe med sikkerhetsbeltene.

Men når barna er over 1.50 cm lange, er du ikke lenger pålagt å bruke spesielt sikringsutstyr utover det som finnes i bilen fra før.

Forskriften er imidlertid ikke spesielt klar. Den sier nemlig på den ene siden at barn lavere enn 150 cm skal bruke godkjent og tilpasset sikringsutstyr, eventuelt i kombinasjon med belte.

Men forskriften sier også at barn mellom 135 cm og 150 cm kan klare seg med ordinært sikkerhetsbelte «der det ikke finnes godkjent barnesikringsutstyr».

Selvmotsigelser

Andre merkelige formuleringer er at barn over tre år kan sitte helt usikret i veteranbiler. En veteranbil trenger ikke være en gammel T-Ford, men en 30 år gammel Ford Granada som fint takler høye hastigheter og dagens trafikk.

— Trygg Trafikk anbefaler at barna sitter i bakovervendt barnestol så lenge det lar seg gjør. Etter dette bør barna sitte i såkalt beltestol; en egen sittepute med rygg og hodestøtte, mener Slette Sunde.

Trafikksikkerhetseksperter velger heller egne råd enn å følge lover og forskrifter.

Beltet skal sitte riktig

Tusenvis av barn fraktes daglig i bil til barnehage og skole, og det er ikke alltid like lett å få tiden på morgenen til å strekke til.

— Vi anbefaler beltestolen til de eldste fordi den gjør at sikkerhetsbeltet ligger riktig over hoftene, og ikke over magen, og passerer ved barnets skulder riktig. Ligger sikkerhetsbeltet over magen på barnet, kan man få store indre skader ved en kollisjon, sier kommunikasjonsrådgiveren.

I tillegg vil en hodestøtte med «vinger» på sidene beskytte hodet i en sidekollisjon, og det blir lettere for barnet å slappe av eller sove.

Kjøpetips

Hva slags sikringsutstyr bør du kjøpe til barna som har vokst ut av barnestolen, men som fortsatt mangler litt på høyden for å passe inn i sikkerhetsbeltet?

— En beltestol får du til drøye tusenlappen og oppover, og det lønner seg å velge anerkjente merker som har de rette godkjenningene, påpeker Slette Sunde.

Trygg Trafikk har utarbeidet en egen guide for sikring av barn i bil. Guiden finner du her .

.

Vanskelig å endre reglene

— Hva gjør Trygg Trafikk som høringsinstans for å få forenklet og forbedret forskriften?

- Mye av dette må gjennom EU, og kan ikke forandres av norske myndigheter alene. Men vi ønsker at Norge skal engasjere seg internasjonalt for å få endret regelverket, sier Slette Sunde.

Dagens forskrift forteller nemlig følgende til bilistene:

  • Barn under 1.50 skal sikres med riktig utstyr.
  • Barn mellom 1.35 og 1.50 trenger likevel ikke sikres utover vanlig sikkerhetsbelte hvis du ikke har slikt utstyr.
  • Barn over tre år trenger ingen sikring i veteranbiler.
  • Barn over ni kilo, altså rundt et år gamle, kan sitte forovervendt i forsetet, uten at det er påbudt å koble ut airbag på passasjersiden foran.
  • Hvis det ikke er belter til alle bak, eksempelsvis i eldre biler, kan hvem som helst sitte ubeskyttet hvis belteplassene ikke er ledige.
Publisert: