Apple fra garasje til romskip på 40 år

40 år etter at Steve Jobs startet Apple Computer i foreldrenes garasje har selskapet nådd nye høyder. Snart står lokalene han drømte om, klare til innflytting.

ROMSKIP: Apple-sjef Tim Cook viser fram tegninger av selskapets nye lokaler, som har fått kallenavnet «romskipet».
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

De nye lokalene har fått kallenavnet «romskipet», fordi det er formet som en sirkel og kan minne om en gigantisk UFO.

Her skal opptil 12.000 ansatte kunne boltre seg på 260.000 kvadratmeter for å utvikle nye datamaskiner, dingser og tjenester.

Daværende Apple-sjef Steve Jobs møtte selv opp i rådhuset i Cupertino i California da planene for bygget skulle legges fram for byens politikere i juli 2011 — noe som ble den siste gangen han viste seg offentlig før han døde høsten samme år.

— Det er som om et romskip har landet. Det blir en fantastisk hage i midten. Det er sirkelformet, så alle flatene er kurvet. Det er ikke den billigste måten å bygge noe på. Det finnes ikke et stykke rett glass i hele bygget, sa Jobs om lokalene.

I løpet av året skal bygget stå klart, og ifølge dagens Apple-sjef Tim Cook flytter selskapet inn i løpet av 2017. Derfor bør du aldri lade mobilen til 100 prosent:

EN SMART TELEFON: Daværende Apple-sjef Steve Jobs viser fram en iPhone-telefon i 2007.

Startet i garasjeFredag er det 40 år siden Jobs startet Apple sammen med kameratene Steve Wozniak og Ronald Wayne. Selskapets første produkt var «Apple 1» — en datamaskin i en trekasse, satt sammen for hånd av Wozniak.

Selskapets datamaskiner fikk etter hvert navnet Macintosh, og ble stadig enklere i bruk.

— Apple påvirket industrien kraftig med Macintosh, fordi den hadde mus og et grafisk brukergrensesnitt, sier Tim Bajardin ved analyseselskapet Creative Strategies til nyhetsbyrået AFP.

Les også

Kan USB-minnepinnen bare nappes rett ut?

ENKLE: Et mantra for Apple har lenge vært at produktene skal være enkle i bruk. Her er alt-i-ett-maskinen iMac fra 1998.

Mange dingserSiden har smarttelefoner, nettbrett, musikkspillere og smartklokker blitt vel så viktige som Macen for selskapet — som nå er verdens høyest verdsatte.

— Apple har definert den moderne internett-livsstilen. Mens andre selskaper har påvirket enkeltteknologier, har Apple hatt størst påvirkning på bredden av forbrukerelektronikk, mener Bajardin.

Denne blir mindre, men er like kraftig:

Les også

Slik er Apples nye Iphone

I KØ: Folk sto i kø utenfor en butikk i Oslo for å sikre seg Iphone 3G da den ble lansert i juli 2008.

Men langt fra alt Apple har tatt i har blitt til gull. Digitalkameraer, bærbare CD-spillere og spillkonsoller er noen av produktene selskapet prøvde seg på i løpet av 1990-tallet, uten at noen av dem slo gjennom.

Mye har også skjedd på de ni årene siden den første iPhonen ble lansert. Tidligere i år kunngjorde Apple at salget aldri har gått saktere for smarttelefonen, og flere analytikere tror selskapet i fremtiden først og fremst vil tjene penger på innhold som musikk, TV-serier og apper, ifølge AFP. (©NTB)

Få flere digitale nyheter:

Publisert: