Kan få borgerlig flertall selv om Venstre flopper

Venstre ryker igjen under sperregrensen i et ferskt partibarometer. Likevel får Erna Solbergs (H) regjering et flertall bak seg i Stortinget. Men marginene er ørsmå.

Publisert Publisert

HAVNER UNDER: Selv med Venstre under sperregrensen, sikrer Erna Solberg og Siv Jensen seg et flertall på den borgerlige siden, ifølge den siste målingen Respons Analyse har gjort for BT og Aftenposten. Foto: Olav Olsen

– Høyre og Frp får såpass solid oppslutning at de i denne målingen ville sikret et flertall i Stortinget uten at Venstre er over sperregrensen, så lenge KrF klarer å komme over, sier Idar Eidset i Respons Analyse.

De borgerlige samarbeidspartiene får 85 mandater i denne målingen, mens de øvrige partiene har 84 (se fakta).

En rekke partier kjemper en desperat kamp for å komme over den magiske sperregrensen på fire prosent. Dette er grensen som avgjør om partier får utjevningsmandater. Eksempelvis ligger Venstre an til å få to stortingsrepresentanter dersom de havner under. Med utjevningsmandater kan gruppen øke til åtte.

Sperregrensen avgjør

Eidset sier at dette valget ser ut til å handle om, og bli avgjort av, sperregrensen.

– På denne målingen har vi fem partier mellom 3,2 og 4,5 prosent. Hvem som kommer over og under sperregrensen avgjøres av bare tideler, og kan forskyve alt. Det viser at sperregrensen blir uhyre sentral i dette valget, sier han.

Derfor er det borgerlige flertallet som denne målingen gir, høyst usikkert.

– Det skal bare få tideler til før hele bildet og mandatfordelingen endrer seg, sier Eidset.

Han viser til at KrF kan havne under sperregrensen, som gir en helt annen situasjon. Samtidig sliter SV igjen.

– Vi ser at SV lekker stort til Rødt, men samtidig får velgere fra Ap. Vi har altså en venstreside som spiser hverandre, sier Eidset.

Les også

Fem grunner til at du må ta meningsmålingene med en klype salt

Mener Venstre er i siget

Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere understreket hvor viktig det er at Venstre kommer over sperregrensen.

– Med Venstre over sperregrensen har Erna flertall. Med Venstre under sperregrensen har Jonas flertall, sa hun til Aftenposten.

Grande henviste til nestleder Terje Breivik da BT ba om kommentar til den siste målingen. Toppkandidaten fra Hordaland virker oppløftet når han hører at resultatet er 3,7, en oppgang fra 3,6 fra forrige måling.

– Dette føyer seg inn i rekken av målinger som alle viser at vi har en stigning.

– En oppgang på 0,1 er jo langt innenfor feilmarginene til målingene?

– Men isolert sett er dette den syvende målingen som viser fremgang. Vi har flyttet snittet av målingene fra 3,5 til 4. All erfaring tilsier at Venstre har en stigning i valgkampen, men vi må drive valgkamp helt inn.

Mener Frp kan støtte dem

Breivik sier han har god tro på at partiet skal gjøre et godt valg og bidra til å sikre borgerlig flertall.

– Nå er det borgerlig flertall selv med Venstre under sperregrensen?

– Det viser hvor viktig det er å stemme Venstre. Med et godt resultat vil vi kunne legge grunnlaget for en blågrønn, borgerlig regjering.

Med blågrønn mener Breivik en regjering mellom KrF, Venstre og Høyre. Han tror Frp kan støtte en slik regjering i Stortinget.

– Dette er avhengig av styrkeforholdet mellom Venstre og KrF på den ene siden, og Frp på den andre siden. Kommer Siv Jensen og Frp i en situasjon der de må velge mellom Erna og Jonas som statsminister, er jeg trygg på hva de lander på.

– Blir en thriller

Statsminister Erna Solberg (H) sitter i budsjettforhandlinger i regjeringen og hadde ikke anledning til et intervju med BT i denne saken. Fra hennes statssekretær Sigbjørn Aanes får vi imidlertid tilsendt noen kommentarer til målingen.

«Målingen viser at årets valg blir en thriller. Valget handler om en regjering med Høyre som tar Norge fremover, eller en regjering med Ap som ser bakover», mener Solberg.

Hun påpeker at Ap er svekket på målingene. Den siste tiden har Ap-leder Jonas Gahr Støre avvist samarbeid med Venstre, og distansert seg mer fra KrF. Nå fremmes de tidligere regjeringspartnerne SV og Sp som de mest aktuelle kandidatene til en ny regjering etter høstens valg. Men målinger viser at en slik konstellasjon kan bli avhengig av støtte fra MDG eller Rødt.

«Det vil sette tusenvis av oljearbeidsplasser i fare og bety foten ned for viktige veiprosjekter i hele landet», skriver Solberg.

Støre: – For dårlig

Ap på sin side får rekordsvake 27,3 prosent.

– Dette er for dårlige tall, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Resultatet er det dårligste for Ap i Respons-målingene siden sommeren 2013.

Enda mer urovekkende for Støre er det at målingen viser et knappest mulig borgerlig flertall med 85 mot 84 mandater.

– Kommer dere til å ta noen nye grep i innspurten av valgkampen som følge av de svake resultatene på målingene?

– Arbeide enda hardere. Det er grepet. Vi har et godt program som er tilpasset behovene Norge har, og det kommer vi til å holde fast ved. Vi ser at mange av de som stemte på oss i 2013 sitter på gjerdet. Den viktigste oppgaven nå er å få vekket dem, komme i kontakt med dem og få fortalt at mye står på spill.

Forsvarer nei til MDG

MDG går frem på målingen og ligger nå like under sperregrensen med 3,9 prosent.

Flere målinger har den siste tiden plassert dem over den viktige grensen på fire prosent.

– Var det riktig å si så bastant at dere ikke vil samarbeide med dem?

– Ja, det var helt riktig. MDG er blokkuavhengige, skiller ikke mellom Høyre og Arbeiderpartiet og stiller som ultimatum at Norge skal slutte å lete etter olje og gass. Det er ikke aktuelt for Arbeiderpartiet å være med på. Vi kan ikke gjøre oss avhengig av et sånt ultimatum i et regjeringssamarbeid. Men samarbeid i saker der vi har felles syn er vi selvfølgelig alltid åpne for, svarer Støre.

– Frykt for Rødt og MDG

Frp går frem 1,9 prosentpoeng mens SV går tilbake akkurat like mye.

Frp-leder Siv Jensen synes resultatene av målingen er svært gledelige, og mener dette viser at velgerne ønsker mer av Frps politikk på områder som samferdsel, innvandring og skatt.

– Jeg tror også det er et uttrykk for en frykt for hva som er alternativet til dagens regjering. Med Rødt, MDG og Gud vet hva på vippen, kan dette bli det fullendte kaos, mener hun.

Publisert