Breivik gjorde høyreekstrem hilsen

Dette betyr hilsenen med knyttede never.

SMILTE: Anders Behring Breivik smilte til tilhørerne da han kom inn.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I dagens fengslingsmøte møtte Anders Behring Breivik både dommeren, rundt 100 overlevende og etterlatte og media. Da han kom inn, tok han opp de lenkede hendene sine og gjorde en hilsen.

Les også

Fengslingen minutt for minutt

— Det er en høyreekstrem hilsen, sier Geir Lippestad, Breiviks forsvarer, på en spontan pressekonferanse rett etter fengslingsmøtet.

Les også

Ba om Norges fremste hedersmedalje

Lippestad sier han ikke vet hva hilsenen betyr.Med håndjernene på, løftet Breivik hendene rett frem med knyttede never. I sitt eget manifest skriver han om hilsenen at den knyttede hånden symboliserer styrke, ære og forsvar mot fiendene.

Å bruke høyrearmen symboliserer høyresiden, eller en nasjonalistisk motstand mot den styrende venstresiden, ifølge Breiviks manifest.

— Ti år

Inne i rettssalen fikk Breivik rundt et minutt til å forklare seg. Han la da vekt på at han ikke kunne straffes, fordi han mente at han handlet i nødverge.

— Om ti år er et flertall i Oslo muslimer, sa han i rettsmøtet i Oslo tinghus.

På en spontan pressekonferanse rett etter fengslingsøtet, sier Lippestad at han mener det er klokt å få Breiviks forklaring.

— Det er lurt å forberede seg på rettssaken. Slik Breivik ser det, ga han en kort oppsummering av hvorfor han ikke erkjenner straffskyld. Det er vanskelig å forstå, selvfølgelig, men det er slik han oppfatter det, sier Lippestad.

- Arrogant

Khamshajiny Gunaratnam er en av de overlevende som møtte frem i Oslo tingrett.

— Det var godt å se ham i en helt annen situasjon enn på utøya. Det var godt å se ham uten makt, og at loven også gjelder for ham, sier Gunaratnam.

— Hvordan synes du han fremstod?

— Han står jo fortsatt på sitt, og fremstår ganske arrogant. Alt han sa viser at han har en helt forstyrret virkelighetsoppfatning, sier Gunaratnam.

Lippestad sier han synes det er sterkt av overlevende og pårørende å være til stede.

— Jeg forstår godt at de fornærmede reagerer. Det er første gang de hører ham på den måten. Når denne saken er blitt som den er blitt, med spørsmål om han kan straffes eller ikke, er det viktig at alle blir behandlet med respekt. Det er viktig å komme frem til riktige avgjørelser. Da må han vise hvem han er, sier Lippestad.

Politiet: Burde ikke avbrutt

Politiadvokat Christian Hatlo synes ikke dommeren burde avbrutt Breivik da han forklarte hvorfor han begikk massedrapene.

— Jeg synes det er helt greit at han ikke ble klubbet ned. Han har rett til å forklare seg, og jeg oppfattet det ikke som at forklaringen gikk for langt. Dette kan gi en forsmak på hva som venter under rettssaken, sier Hatlo.

Hele rettsmøtet varte i bare 12 minutter.

— Det var fort unnagjort, og fra påtalemyndighetens side gikk det veldig greit, sier Hatlo.

Publisert: