Fagfolk vil ha narkopol

Apotek, monopol og offentlig regulering. Det er løsningen til de som vil avkriminalisere bruk av narkotika i Norge.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Å være for avkriminalisering er ikke det samme som å være tilhenger av narkotika, understreker tilhengerne av en ny vei i narkotikapolitikken.

— Avkriminalisering innebærer at vi ikke lenger vil at straffeloven skal regulere narkotikabruk- og besittelse i Norge. Vi vil heller ha andre tiltak og reguleringer, sier Willy Pedersen, professor i sosiologi, til Aftenposten.

Marie Smith-Solbakken, instituttleder ved Universitetet i Stavanger, vil også ha nye tiltak i kampen mot narkotika.

— Vi ønsker ikke utstøting og kriminalisering av ungdommelig eksperimentering og utprøving, men regulering og kontroll av markedet. Omsetning bør skje under offentlig kontroll, og det må utvikles strategier for å knekke den svarte økonomien, sier hun.

Smith-Solbakken mener norsk narkotikapolitikk er dominert av et strafferettslig perspektiv.

— Vi må bort fra straff av aktørene. Varen må jages, ikke individet. Vi trenger et sceneskifte der markedsøkonomer, forretningsadvokater og realpolitikere setter agendaen, sier hun.

Tilhengerne av avkriminalisering mener det finnes humane og effektive måter å bekjempe uønsket atferd, uten at det må reguleres gjennom straffeloven.

— Markedsregulering på samme måte som med tobakk og alkohol er en god mulighet, sier Marie Smith-Solbakken.

— Det blir stadig mer tydelig at «war on drugs» er en katastrofe for hele land. Mexico er i borgerkrig og her tar krigen mot narkotika mange tusen liv i året. I mange land blir nå bruk og besittelse avkriminalisert, sier Pedersen.

Publisert: