Krever granskning av angrepet på konvoien

Statsminister Jens Stoltenberg sier han er sjokkert over det israelske angrepet på konvoien til Gaza. Norge kaller den israelske ambassadøren inn på teppet.

- Vi må umiddelbart få i gang en internasjonal uavhengig granskinging der vi får kartlagt hva som har skjedd, sier statsminister Jens Stoltenberg.
  • Aftenposten.no
  • Mari Torsdotter Hauge
  • Nicolai Heyerdahl
  • Vibeke Buan
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Jeg er rystet over nyheten om at israelske styrker har gått til militært angrep på sivile aktivister. Det er uakseptabelt, sier statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse mandag formiddag.

— Vi må umiddelbart få i gang en internasjonal uavhengig granskinging der vi får kartlagt hva som har skjedd, sier Stoltenberg, og fortsetter:

— Vi fordømmer dette angrepet, som bare understreker at blokaden mot Gaza må opppheves umiddelbart, noe Norge lenge har krevd.

Stoltenberg møtte pressen til en hastig sammenkalt pressekonferanse i Regjeringskvartalet ved lunsjtider mandag, og hadde to budskap: opphevelse av blokaden og internasjonal, uavhengig gransking av hva som har skjedd.

Stoltenberg fikk spørsmål om Norge vil komme til å ta andre initiativ overfor Israel etter bordingen av nødhjelpsflåten, men svarte bare at det viktigste er å få i gang en gransking.

Les også

- 14 drept i angrep på Gaza-konvoien

— Lagt total lokk over området

Utenriksminister Jonas Gahr Støre befinner seg på et møte i Kampala i forbindelse med Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Han forteller at den israelske ambassadøren til Norge er kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet i formiddagstimene mandag.

— Israel har lagt et totalt lokk over nyheter fra området, noe som er sterkt urovekkende, og det er derfor en lang rekke forhold rundt denne hendelsen som vi ikke vet. Av den grunn mener jeg at det internasjonale samfunnet snarlig bør igangsette en gransking av det som har skjedd. Jeg skal ha et møte med FNs generalsekretær her nede i Kampala i løpet av de nærmeste dagene, og jeg vil be om at FN tar et slikt initiativ, sier Støre til NTB.

Innkalt på teppet

Stoltenberg forteller at Utenriksdepartementet i dag har innkalt Israels ambassadør til Norge «på teppet» etter nattens militærangrep på Gaza-flåten.

— Utenriksdepartementet har i dag hatt et møte med Israels ambassadør der vi klart har gitt uttrykk for vårt syn. Militærangrep på sivile aktivister med nødhjelp er helt uakseptabelt, sa Stoltenberg.

Norge har ikke tenkt å kalle hjem sin ambassadør i Tel Aviv på grunn av det som har skjedd.

— Dette har vi ikke vurdert. Jeg mener det er viktig at folkene på vår ambassade er til stede nå. De er nå i Ashdod og gjør det de kan for å hjelpe nordmennene, sier Stoltenberg.

Les også

- Når urostiftere er på vei, må vi sende opprørspoliti mot dem

Informasjonsblokade

Han forteller at UD på grunn av informasjonsblokaden ikke har kjennskap til situasjonen for nordmennene som deltok i konvoien.

— Ansatte fra den norske ambassaden i Israel har tatt seg til Ashdod, hvor fartøyene er varslet å bli tatt inn, for å bistå norske borgere som måtte være der, sier Støre.

Han sier det er for tidlig å si noe om eventuelle reaksjoner fra norsk side overfor Israel.

- Grovt brudd på internasjonal rett

Aps stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen, som er fra Hedmark, kjenner en av nordmennene som deltok i konvoien, Randi Kjøs, godt.

— Dette er helt avskyelig. Hver gang Israel begår groteske overgrep, blir det bare verre. Det virker ikke som det er noen bunn i det de foretar seg. Jeg kjenner Randi veldig godt. Dette er et grovt brudd på internasjonal rett, det må reageres sterkt, med mer enn bare ord, sier hun til Aftenposten.no.

Trettebergstuen fikk selv tilbud om å være med i konvoien, men det lot seg ikke gjøre.

— Jeg håper Norge kan være litt i førersetet for å få sterke, internasjonale reaksjoner. Det virker som Jonas Gahr Støre har vært klar og tydelig, det er bra, sier hun.

Hun viser til at parlamentarikere fra blant annet Sverige er med på båtene, noe som normalt ville gitt større trygghet for de som deltar i konvoien.

— Her har de (Israel) gitt blanke i det også, fastslår hun.

Publisert:

Les mer om dette temaet