Øygard grilles om Skype-meldinger

Rune Øygard grilles i retten.

  • Aftenposten
  • Håkon Letvik
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Den overgrepstiltalte tidligere Vågå-ordføreren blir i Eidsivating lagmannsrett nå grillet om de mange Skype-meldingene han sendte til og mottok fra den 14-15 år gamle jenten som har fortalt om en rekke seksuelle overgrep. På flere områder endrer han forklaring i forhold til i tingretten.

Les også

- Sånn prater du ikke til unge jenter

Les også

Øygards forsvarer slipper til med spørsmål

Mens han der forsøkte å forklare hva de ulike ord og uttrykk skulle bety, sier han nå at han ikke vil komme med noen teorier, og bare si det han er sikker på. På flere spørsmål svarer Øygard — Jeg vet ikke, jeg husker ikke. Jeg vil ikke synse og bli offer for det en gang til, sa han.

På spørsmål fra statsadvokat Thorbjørn Klundseter om hvorfor han hadde en slik dialog på Skype med en 14-15 år gammel jente, svarte Øygard:

— Jeg ville teste ut grensene hennes. Og hvor langt hun ville gå. Hun var fast gjest hos oss og jeg ville bli bedre kjent. Hun ville vise seg frem på Skype med minimalt med klær. Er det prat eller er hun villig til å gå så langt, ville jeg vite, forklarte Øygard.

-Hva vil du se? -Alt, svarte Øygard

Han viste til en melding hvor jenten spør om Øygard vil se mer av henne på webkamera.

— Hva vil du se da, spør jenten.

— Alt, sier Øygard, før dialogen på Skype fortsetter frem og tilbake med spørsmål om hva han vil se. Og spørsmål om hva hun vil vise. Og Øygard forsikrer at kona Reidun ikke kan se.

— Jeg brukte ord og uttrykk jeg ikke skulle ha brukt. Det har vært mellom 980-990 meldinger mellom oss på Skype. Jenta var kontaktsøkende og lekte med ord. Jeg gikk inn på denne dialogen. Jeg skjønner ikke idag at jeg har skrevet det jeg har gjort. Jeg var ikke forberedt på at dette kan trekkes inn i en seksualisert sammenheng. Det er min feil, det var jeg som skulle ha trukket meg ut og ikke fortsatt denne dialogen, sa Rune Øygard.

Les også

Kjærlighetserklæringer funnet i nye SMS-er

Han innrømmet at han nesten hver dag skrev «jeg elsker deg» — basert på situasjonen og dialogen mellom de to.

— Men at det er kjempelangt fra en slik dialog til å knytte dette til noe seksuelt. Jeg har aldri sett henne naken og har aldri sett på henne som noe seksuelt kjønnsobjekt, sa Øygard.

I en annen Skypesamtale gir Øygard uttrykk for at han er bekymret over at jentens foreldre skal høre at de to snakker sammen. Jenta forsikrer at det ikke er noen fare, siden hun sitter på rommet sitt og med øretelefoner på.

— Og hvem vil tro det vi har gjort sammen, skriver jenten.

I en annen samtale med kjærlighetserklæringer og kyssesymboler spør Øygard plutselig; -Blaut ? -Nei ikke nå, svarer jenten.

— Du brukte uttrykket blaut. Hva er dette snakk om, spurte statsadvokat Klundseter.

— Det er umulig å huske nå. Hun var opptatt av å gå på do. Men vil ikke synse eller bortforklare, jeg vil være sikker på det jeg sier. Jeg kjenner igjen ordet, men vet ikke hva det skulle bety. Og hun gikk på do rett etterpå, svarte Øygard.

Og i en annen samtale sier Øygard: - Jeg vil se.

— Hva ville du se, spurte statsadvokaten. - Det var noe griseprat og jeg ville se hvor langt hun var villig til å gå. Det skulle jeg ikke ha gjort, jeg skulle ha trukket meg ut. Men jeg brukte ofte sterke ord for å vise at jeg satte pris på henne og at alt var suverent, svarte Øygard.

Statsadvokaten ville vite hvorfor Øygard så ofte skrev «elsker deg».

— Det var et uttrykk far min ofte brukte. Og jeg også. Mener bare å si at jeg var glad i henne, svarte Øygard.

Statsadvokaten spurte også om en Skypesamtale som kunne tyde på at det var snakk om et sexleketøy.

— Jeg vet ikke hva dette var for noe. Det må du spørre henne om, svarte Øygard.

Under gjennomgangen av Skypemeldingene sitter den nå 17 år gamle jenten med hodet i hendene og ser ned i bordplaten ved siden av sin bistandsadvokat. Under gjennomgangen har jenta bedt sine foreldre om å gå ut av rettssalen fordi hun synes det hele er pinlig.

Ba Øygard trekke seg

Skypeloggen stod sentralt da Sør-Gudbrandsdal tingrett behandlet saken i første instans.

Fremleggelsen av de mange Skype-meldingene med seksualisert innhold slo ned som en bombe, både i tingretten, i Vågå og i Arbeiderpartiet.

Innholdet var av en slik art at toppledelsen i Arbeiderpartiet reagerte og oppfordret Øygard til å trekke seg fra vervet som ordfører.

— Jeg var ikke forberedt på at Skypeloggen skulle brukes på en slik måte i tingretten. Det kom helt overraskende på meg, sa Øygard.

Dialekt

I tingretten avviste Øygard at meldingene hadde seksuelt tilsnitt, og han forklarte mange av de spesielle formuleringene med at det var dialekt og at mange ord og uttrykk hadde en helt annen og uskyldig mening enn det de kunne oppfattes som.

Jenten kalte det griseprat, et uttrykk også Øygard fant dekkende. Han mente at mange av meldingene var «griseprat» som en voksen mann burde holde seg for god til å sende til en ung jente.

I sin forklaring sist uke beklaget Øygard at han hadde brukt ordet «griseprat» fordi det kunne misforstås.

— Jeg sitter naken, jeg, skrev Øygard. Dette forklarte han med at «naken» på dialekt i Vågå betyr «tynnkledd».

I lagmannsretten innrømmet Øygard nå at han i ettertid godt skjønner at noen av meldingene og ordbruken kan oppfattes slik at det var noe seksuelt mellom de to.

Oppkonstruert

Sør-Gudbrandsdal tingrett hadde ingen tro på Øygards forklaring, og mente at hans forklaring var oppkonstruert og kunstig, og at de mange meldingene underbygget at det hadde vært seksuell kontakt mellom Øygard og den 36 år yngre jenten.

Skype-loggene fyller i alt 45 sider, og statsadvokat Thorbjørn Klundseter har varslet at han vil spørre Rune Øygard hva han mener med mange av de ord og uttrykk han bruker.

Mange av meldingene er skrevet som de rene kjærlighetserklæringer. «Elsker deg» er uttrykk som går igjen fra begge. Ifølge Øygards forklaring sist uke var «elsker deg» et vanlig uttrykk, men det skulle ikke bety mer enn «jeg er glad i deg».

I noen meldinger ga Øygard beskjed om at han var redd for at jentas foreldre skulle oppdage at de kommuniserte sammen på Skype.

— De lurer ikke, hvem vil tro det vi har gjort sammen, svarte jenta.

Reidun Øygard skal forklare seg

Etter at Skype-meldingene er gjennomgått, er det planen at Reidun Øygard, Rune Øygards hustru, skal forklare seg i dag.

I tingretten støttet hun sin mann fullt ut, forklarte at hun aldri hadde oppdaget noe spesielt mellom de to, men at ekteparet nok skulle ha vært flinkere til å sette grenser overfor den unge jenta som så ofte var på besøk i hjemmet og på hyttene deres.

Publisert: