Solberg: Uaktuelt med nye innstramminger for asylbarn

Det er ikke aktuelt å innføre nye innstramminger for mindreårige asylsøkere, sier statsminister Erna Solberg (H). Men «kyniske menneskesmuglere» må stoppes.

Publisert Publisert

Justisminister Anders Anundsen ber UDI om hjelp for å få ned tallet på enslige, mindreårige asylsøkere som kommer til Norge. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

  • NTB

Flyktningkrisen har ført et stort antall enslige mindreårige asylbarn til Norge. Nå har justisminister Anders Anundsen (Frp) gitt Utlendingsdirektoratet (UDI) i oppdrag å utrede «forslag til hvordan ankomstene kan reduseres».

Statsministeren avviser på sin side at det er aktuelt med nye innstramminger.

— Nå må vi konsentrere oss om de mange asylsøkerne som kommer, og som trenger god hjelp og oppfølging. Det er ikke aktuelt å gjøre innstramminger på mindreårige asylsøkere, sier Solberg til NRK.

— Vi er glade for at statsministeren slår fast at vi nå må konsentrere oss om de mange asylsøkere som kommer hit som følge av krigen i og rundt Syria, og som trenger vår hjelp, sier partilederne Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide i en felles uttalelse til NTB.

Vil stoppe smuglere

Solberg understreker likevel at man må sikre at ikke familier sender barn ut på en slik farefull ferd som er i regi av menneskesmuglere. Det er farlig for dem som reiser, advarer hun.

— Vi må alltid diskutere hvordan vi kan hindre at barn blir sendt ut i regi av kyniske menneskesmuglere, sier Solberg til NRK.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) sier han tror økningen i antall asylbarn skyldes at menneskesmuglere tilpasser seg regelverket i Norge og Europa.

— Vi er opptatt av det ikke skal bli en industri for menneskesmuglere å få enslige, mindreårige til Europa. Det haster med tiltak, for å redusere ankomsten. Vi ser med stor bekymring på dette fenomenet, sier Kallmyr til BT.

UDI vil ikke kommentere

Blant tiltakene som utredes, er om familien til flere asylsøkere kan spores opp, om det kan gis opphold på humanitært grunnlag, noe som gir færre rettigheter enn asyl, og om oppholdstillatelsen kan trekkes tilbake dersom en enslig mindreårig søker familiegjenforening.

UDI blir også bedt om å vurdere retur til første asylland. I henhold til Dublin-avtalen er dette vanlig praksis for voksne asylsøkere, men avtalen gir et unntak for personer under 18 år. Enslige mindreårige skal få søknaden sin behandlet i det landet der de oppholder seg, skriver avisen.

UDI-direktør Frode Forfang ønsker ikke å si hva UDI har svart.

— Vi svarer på en del av spørsmålene i brevene, men jeg har ikke lyst til å gå inn i det. Det får nesten departementet gjøre rede for, sier han til avisen.

V og KrF: - Uaktuelt

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande sier i en felles uttalelse natt til lørdag at de ikke støtter nye innstramminger «i en tid hvor verden er vitne til den største humanitære katastrofen siden andre verdenskrig».

— Dette handler om barn som er på flukt. Barn som har forlatt både hjemland og familie, sier de to partilederne.

De slår også fast at innstramminger overfor enslige, mindreårige asylsøkere ikke er en del av asylavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på prosessen departementet har startet.

— Det går kaldt nedover ryggen på meg. Det er smålig, selv til justisminister Anders Anundsen å være. Det er opprørende at han er opptatt av hvordan Norge skal kvitte seg med de svakeste av de svake, sier Lysbakken.

— Jeg mener barn skal behandles bedre enn andre, vi skal ikke ha som mål å kaste ut barn, sier Lysbakken og kaller det en forråelse av norsk asylpolitikk.

Publisert