- Passer ikke med al-Qaida

Hvorfor Norge, spør storavis. Mulla Krekar er bare en av mange som kobles til bombeeksplosjonen i Oslo. Men svensk terrorekspert tror ikke islamister står bak.

TERRORAKSJON: En stor bombe gikk av i regjeringskvartalet i Oslo fredag ettermiddag. Minst sju mennesker er drept.
Publisert: Publisert:
  • Få siste nytt om eksplosjonen i Oslo
    Mens flere islamistiske grupper eller nettverk snakker positivt om terroren i Norge, mener den svenske eksperten Magnus Ranstorp at mønsteret ikke passer for al-Qaida.
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

— Hadde det bare vært bombeattentatet, ville det vært naturlig å koble det til islamsk ekstremisme. Nå har vi også skytingen mot Arbeiderpartiets ungdom også, og det endrer hele bildet, sier Ranstorp til det svenske nyhetsbyrået TT.

— På bakgrunn av hvordan dette har utviklet seg, fins det mulighet for at det er en enkelt gal persons verk, sier han.

Les også

[No available link text]

Minst 17 drepte

Minst syv personer er døde etter bombeeksplosjonen i Oslo fredag ettermiddag, og minst ti skal være skutt og drept på AUF-leiren på Utøya.

— Det er en veldig merkelig innretning hvis du er inspirert av al-Qaida og går løs på en ungdomsleir på denne måten, tilføyer han.

Ranstorp er forskningssjef på den svenske forsvarshøyskolen. Han mener det er viktig å være åpen for flere alternativer, og at det fortsatt finnes lite informasjon om hva som skjedde. Tidligere fredag sa Ranstorp til det danske nyhetsbyrået Ritzau at det sannsynligvis var al-Qaida som sto bak terrorangrepet i Oslo.

Jakten på de skyldige er allerede i gang. The Guardian - som liveblogger om Oslo-eksplosjonen - skriver at det har vært kjent at at terrorister har planlagt operasjoner, og at det trolig er en islamsk gruppe som står bak bomben.

Kobles til Mulla Krekar

Men hvorfor Norge? spør avisen, som lister opp flere mulige forklaringer:

  • Med økte sikkerhetstiltak i USA og Storbritannia, kan Norge ha blitt sett på som et enklere mål.
  • Publisering av Muhammed-karikaturene.
  • At Mulla Krekar er blitt tiltalt for drapstrusler.
    Også Al Jazeera knytter aksjonen til Mulla Krekar, som nylig ble tiltalt for trusler mot Erna Solberg.

— Hvis for eksempel Erna Solberg deporterer meg og jeg dør, vil hun lide samme skjebne, uttalte han.

Les også

[No available link text]

I mars 2006 gjentok Krekar offentlig sin støtte til Osama bin Laden og erklærte at islam er i krig med Vestens sivilisasjon. Siden desember samme år har han stått på FNs terrorliste.

Seks andre «mistenkte»

Reuters lister opp seks andre mistenkte grupper.

Samtidig sier sikkerhetseksperter fredag kveld at det er ingen klare spor etter angrepene, og at de kan være utført av både islamister og høyreekstreme grupper.

Reuters' seks mistenkte er:

AL QAIDA: Ayman al-Zawahiri.

Al-Qaida

Terrorgruppen som har tatt på seg 11. september-angrepet har lenge vært ansett som den mest alvorlige trusselen internasjonalt, med sine svært kompetente bombemakere og et fungerende transnasjonalt nettverk med finansiell, logistisk og ideologisk støtte.

Selv om gruppen er svekket etter invasjonen i Aghanistan og Osama bin Ladens bortgang, har den overlevd ved å bygge ut allianser med lokale militante i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Sky News nevner fredag at al-Qaida tidligere i år distribuerte en håndbok i hvordan man bygger bomber.

USBEKISTAN: Den islamske bevegelsen av Usbekistan ble grunnlagt av Tahir Yuldashev, som ble drept i et amerikansk angrep i 2009.

Usbekistans Islamistiske Bevegelse

Den islamske bevegelsen i Usbekistan (IMU) kommer fra Fergana-dalen i Usbekistan og har også kjempet i Tajikistan, Kirgisistan og Afghanistan. Den har som mål å etablere et muslimsk kalifat. Gruppen har nære bånd med al-Qaida.

Ifølge etterretningskilder, har gruppen planlagt et angrep på europeiske mål. Opplysningene kommer fra et avhør med Ahmed Sidiq, et mistenkt IMU-medlem.

JAISH-E-MOHAMMED: Ledes av Maulana Masood Azhar.

Lashkar-e-Taiba/Jaish-e-Mohammed

Dette er militante grupper som er basert i Punjab-provinsen og som tidligere fikk hjelp av pakistanske myndigheter for å kjempe mot India i Kashmir. De er nå bannlyst.

Vestlige etterretningskilder sier at begge grupper er åpenbare kontaktpunkter for europeere som drar til stammeområdene i Pakistan for å slutte seg til al-Qaida.

Lashkar-e-Taiba fikk skylden for angrepet på Mumbai, som kostet 166 mennesker livet. De har normalt fokusert på Kashmir og India, men den siste tiden er de blitt koblet til flere angrep i Vesten. David Headley, som er tiltalt for å ha planlagt et hevnangrep på en dansk avis som publiserte Muhammed-tegningene i 2005, har innrømmet at han har jobbet sammen med Lashkar-e-Taiba.

Jaish-e-Mohammed har også blitt koblet til angrep i Vesten, og blir normalt sett på som tettere til al-Qaida enn Lashkar-e-Taiba.

AL SHABAAB: Omar Shafik Hammami er på FBIs «Most Wanted»-liste.

Al-Shabbaab

Navnet betyr ungdom på arabisk. Al-Shabbaab har tatt kontroll over store områder i Sør— og Sentral-Somalia, der det har hersket anarki i mange år. En bombemann som drepte 22 mennesker i 2009, inkluderte tre ministre, er en 26 år gammel danske av somalisk opprinnelse.

De har også tatt ansvaret for et angrep i Uganda i juli 2010, der 79 mennesker ble drept under en World Cup-finale. Al-Shabbaabs rekkevidde har vært under lupen siden angrepet på karikatur-tegner Kurt Westergaard i 2010.

TEHRIK-E-TALIBAN: Hakimullah Mehsud er også ettersøkt av FBI.

Tehrik-e-Taliban Pakistan

Den pakistanske grenen av Taliban er den gruppen som er mest influert av al-Qaida. De fokuserer på staten Pakistan, som de anser som illegitim. Tehrik-e-Taliban Pakistan har tatt ansvaret for et angrep i Pashtun-regionen som kostet 102 mennesker livet. TTP har også truet med angrep i USA og Europa.

AQIM

Denne gruppen er at produkt av en reorganisering av salafister i Algerie og er ledet av Abdelmalek Droukdel. De ble for alvor kjent i januar 2007, og de har erklært krig mot sikkerhetsstyrker i Algerie.

De har alliert seg med al-Qaida, og adopterte en bredere jihad-ideologi. Amerikanske myndigheter sier at opprørere som tilhører AQIM driver omfattende narkotikasmugling og mener at dette finansierer terrorvirksomhet.

— Vi står bak bomben

En gruppe som kaller seg «Helpers of the Global Jihad» skal ha påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonen i Oslo, melder svenske og amerikanske medier. Gruppen skal ha påtatt seg ansvaret for angrepet på et kjent jihadistforum og skal også ha skrevet at det kun er det første i en rekke angrep, skriver den svenske avisa Expressen og den amerikanske avisa New York Times.

Terrorgruppen Ansar al-Jihad al-Alami, eller «Helpers of the Global Jihad» har lagt ut en melding om at de tar på seg ansvaret for angrepet i Oslo, ifølge Will McCants, en terroranalytiker på CNA-instituttet.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

— Vi har advart siden angrepene i Stockholm om flere aksjoner, sier gruppa ifølge McCants oversettelse, i en referanse til terrorangrepene i den svenske hovedstaden i desember i fjor.

— Det dere ser er bare begynnelsen, det er mer som kommer, heter det videre i meldingen.

- Melding fra mujahedin

I en melding lagt ut på en ytterliggående islamsk hjemmeside heter det i at eksplosjonen i Oslo er «enda en melding til europeiske land fra mujahedin», skriver Reuters. Meldingen er signert en som kaller seg Abu Suleiman al-Nasser.

Han skriver på det islamske nettstedet Shumukh al-Islam, et sted der man trenger passord for å komme inn. Al-Nasser har kommet med flere trusler mot europeiske land som deltar i krigen i Afghanistan.

En annen melding samme sted er lagt inn fra en som kaller seg Emir Grozny. Der heter det:«Trussel mot Norges statsminister. Du har bare noen øyeblikk til å trekke dine soldater ut fra Khurasans grav (Afghanistan). Hvis ikke vil du se blod som renner i gatene,» melder Reuters.

Meldingene skal være lagt ut etter eksplosjonen i Norge, men det er ikke nok til å konkludere med at de har noen forbindelse med angrepene i Norge, sier analysegruppen Exclusive Analysis til Reuters.

Slik så forsiden til tyske Bild.de ut fredag kveld. Så godt som alle store internasjonale medier har Oslo-terroren som toppsak fredag kveld.
KRISERÅD: - Det er en kritisk og alvorlig situasjon på Utøya, sier statsminister Jens Stoltenberg. Dette bildet fra 2010.
Publisert: