Slik skjedde terroraksjonen i Oslo

Flere døde. Skader helt opp til statsministerens kontor. Branner brøt ut i flere departementer.

EKSPLOSJON: Klokken 15.25 gikk det av en kraftig eksplosjon midt i Oslo sentrum. Regjeringskontorene i Grubegata ser ut til å være hardest rammet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Flere er bekreftet omkommet og mange er skadd etter den kraftige eksplosjonen i regjeringskvartalet i Oslo, opplyser politiet. Innsatsleder Thor Langli sier at politiet fortsatt ikke har oversikt over det totale omfanget av eksplosjonen, men har ingen mistanke om flere bomber.

VG-huset og Regjeringskvartalet ser ut som en slagmark etter eksplosjonen fredag ettermiddag. Butikkvinduer på Karl Johan er knust.

Rammet Stoltebergs kontor

Ifølge NTB har høyblokken der bombeeksplosjonen fredag ettermiddag skjedde, skader helt opp til toppetasjene. Der har statsminister Jens Stoltenberg sine kontorer.

— Jeg tror det er blitt kjørt opp en stor bombe foran bygningen, ogat den har eksplodert der. Den må ha vært veldig stor, sier Ståle Ulrichsen, forsker ved NUPI, til NRK.

Karl Johannesen var på jobb i Nærings- og handelsdepartementet i R4 da smellet kom. Han forteller at hele resepsjonsområdet i Høyblokka, bygget med Justisdepartementet og Statsministeres kontor, er blåst ut.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Johannesen fikk en vindusramme i hodet da det den voldsomme eksplosjonen blåste ut vinduene. Han måtte på legevakta og sy fire sting. Han er sterkt preget av det han har vært gjennom, men rolig, og glad for at han og kollegene i etasjen kom velberget ut.

De ble geleidet ned og ut på plassen foran R4, Einar Gerhardsens plass. Der lå det en død person, ellers var plassen tom, forteller han.

Mulig bilbombe

Han så også et bilvrak, men tør ikke si om det hadde vært en bombe i den, eller om den bare ble skadd i eksplosjonen.

— Vi ble fulgt ned på Youngstorget der det var et førstemottak for skadde. Det var ingen direkte panikk blant folk, og hjelpearbeidet virket godt organisert, forteller han.

Lokalene til hans avdeling i 6. etasje i R4 er totalt rasert, men ingen personer ble etter det han vet alvorlig skadet.

— Jeg tror det gikk hardest ut over dem som var på gaten og i resepsjonsområdet til høyblokka. Resepsjonen var helt blåst ut. Det så ut som bildene man har sett fra bombeaksjoner i andre land, sier Johannesen.

På Oslo Lufthavn Gardermoen går flytrafikken som normalt. Det er noe mer politi enn vanlig, opplyser informasjonssjef Jo Kobro til NRK. Politiet har satt opp væpnede sperringer og kontrollerer trafikken inn til landet.

9 kritisk skadd

Alt tilgjengelig personell er i sving på Oslo universitetssykehus, ble det opplyst på en pressekonferanse fredag. Sykehuset bekrefter at de har tatt imot 10 skadde, 9 av dem er bekreftet kritisk skadd.

Sykehuspersonell tror også de skal ha fått inn de som er alvorligst skadd i terrorangrepet, men tror samtidig det er mange som har mindre skader.

Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 15.26. Øyenvitner sier til NTB at det kan se ut som om en bil utenfor høyblokken har vært utgangspunktet for eksplosjonen. Trykkbølgen var så kraftig at vinduer helt ned til Folketeaterbygningen ble blåst ut.

Området i hjertet av hovedstaden ser ut som en slagmark og er sperret av.

Jeg ser mennesker med blod i ansiktet og hendene. Aftenposten.nos reporter

Branner flere steder

Etter det bt.no erfarer, skal det ha brutt ut branner i flere departementsbygg etter den enorme eksplosjonen. Både i kommunaldepartementet og i Olje- og energidepartementet skal det være meldt om brann, sier kilder. Opplysningene er ikke bekreftet.

Politisk rådgiver til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, Sigrid Brattabø Handegård (Sp), var ikke selv til stede da eksplosjonen skjedde, Men hun har snakket med departementsråden og andre ansatte på telefon.

— Heldigvis ser det ut til at de fleste i vårt departement er i god behold. Departementsråden forteller at hun var på vei ut av heisen da det kom et svært smell. Glassveggene raste sammen og vinduene ble blåst inn, forteller Handegård.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Hun er rystet over det som har skjedd.

— Vi har ganske god oversikt over de ansatte i vårt departement, fordi det hadde vært en fellessamling like før eksplosjonen. Vi tror at alle er uskadde, sier hun.

Samferdselsministeren er på ferie i utlandet, og generelt er dette en av de stilleste ukene i Regjeringskvartalet. Dessuten skjedde eksplosjonen klokken 15.30 på en fredag, da mange er på vei fra jobb.

— Det er et tidspunkt der det er relativt få mennesker på jobb, men det vil alltid være noen. Mange statsråder har ferie, mens andre er på vakt, sier Handegård.

Hun har ikke oversikt over hvem som var til stede i ettermiddag.

Blod i hendene

Det meldes om store skader. Aftenpostens rapporter på stedet ser flere skadde.

— Jeg ser mennesker med blod i ansiktet og hendene, forteller Aftenposten.nos reporter.

— Folk løper som gale fra stedet, sier et øyenvitne til Dagbladet.no.

Statsminister Jens Stoltenberg skal være i sikkerhet, ifølge NTB.

Journalist Øystein Kløvstad Langberg satt i Schibsteds lokaler like i nærheten da det smalt.

— Jeg satt rett over veien. Her er rutene intakte, men det ristet kraftig i bygningen. Det var skremmende. Jeg skjønte raskt at det var en bombe eller noe. Det var et smell jeg aldri har opplevd maken til, sier han til bt.no.

— Først trodde jeg det var et lynnedslag, men så hørte jeg at det singlet i glass. Da jeg så ut vinduet, så jeg glass overalt. Politiet jager folk unna, sier han.

Da han kom ut på gaten, så han mennesker som lå på bakken.

— Folk løp omkring og noen skrek. Det luktet svidd, og like etter at det smalt, var det røykfullt i gatene, forteller han.

  • Tips? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

Svær røyksky

En svær røyksky steg flere hundre meter opp i været. Store deler av Oslo hørte en enorm eksplosjon som blant annet førte til at Postgirobygget formelig ristet da eksplosjonen skjedde.

Les også

[No available link text]

En buss samler opp de skadete, og ambulansere står klare.

Politiet ber folk holde seg unna.

Mette Fjæreide (22) fra Sotra bor i Oslo, og befinner seg midt i sentrum av byen.

— Jeg ser veldig mange oppskakede og rystede mennesker her. Det florerer av ambulanser, politi og brannvesen. Det er også mye røyk over Regjeringskvartalene, sier hun til bt.no.

Hun var hjemme, like ved Youngstorget, da bomben ble detonert.

— Man blir veldig sjokkert, samtidig blir man litt nysgjerrig og veldig redd.

Fjæreide har vært og sett på hovedblokken i Regjeringskvartalet.

— Nesten tre etasjer er ødelagt, sier hun.

FASADEN BLÅST UT: Regjeringskvartalet ser ut som en krigssone etter eksplosjonen.
EKSPLOSJON: Regjeringskvartalet der Statsministerens kontor og Justis- og politidepartementet befinner seg. Jens Stoltenberg skal være i sikkerhet.
Publisert: