Høyesterett: Lege misbrukte pasienter – dømt til to og et halvt års fengsel

Bergenslegen som er dømt for å ha utnyttet stillingen sin til å få seksuell omgang med pasienter, skal dømmes til to og et halvt års fengsel, mener Høyesterett.

Publisert Publisert

DØMT: Bergenslegen måtte betale 150.000 og 100.000 kroner i erstatning til kvinnene. Her er bilde av Høyesterett i Oslo. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Høyesterett reduserer straffen til Gulating lagmannsrett på tre års fengsel med seks måneder og konkluderer dermed med at den opprinnelige dommen fra Nordhordland tingrett var korrekt.

«Begge de fornærmede var unge, sårbare kvinner som fikk tillit til NN (legen, red.anm.) og ble fortrolige med ham», skriver domstolen.

Jobbet ved Haukeland

Mannen i 30-årene var lege blant annet ved Haukeland universitetssjukehus og ved et kontor i en av omegnskommunene til Bergen og tok imot to unge kvinner som led av depresjon og angst.

Les også

Lege dømt til fengsel i to og et halvt år

Han opparbeidet seg et tillitsforhold til dem og misbrukte den posisjonen han skaffet seg til å få seksuell omgang. Overgrepene mot en av kvinnene pågikk i halvannet års tid, fra 2012 til 2014, mens det andre forholdet var mindre alvorlig, ifølge høyesterettsdommen.

Da saken ble behandlet i Nordhordland tingrett ble det lagt frem 1447 meldinger mellom legen og den ene kvinnen . Mellom ham og den andre kvinnen gikk det 3965 meldinger i løpet av et halvt års tid.

Legen forklarte i retten at han ikke turde gå til politiet med saken ettersom han ble truet og at den ene kvinnens bror var politimann. Dette så retten bort fra.

Anket dommen

Mannen anket dommen fra Nordhordland tingrett på to og et halvt års fengsel til Gulating lagmannsrett. Ankedomstolen ville bare behandle straffeutmålingen og konkluderte med tre års fengsel.

Dommen er avsagt med dissens. Mindretallet på to dommere mente straffen ikke skulle være strengere enn to års fengsel.

Publisert