DN: Trond Giske inn på teppet etter nye varsler

Ap-leder Jonas Gahr Støre har ifølge Dagens Næringsliv kalt Trond Giske inn til samtale for å konfrontere ham med minst fire nye varsler om upassende oppførsel.

Publisert Publisert

Ap-leder Jonas Gahr Støre har kalt inn Trond Giske til et møte etter at flere kvinner skal ha varslet partilederen om . Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Etter det Dagens Næringsliv kjenner til har Ap-lederen kalt inn nestleder Trond Giske til et møte der Giske får fremlagt opplysninger om flere varsler mot ham.

Partilederen har selv vært med å håndtere sakene. Nå skal det ifølge avisen handle om minst fire nye varsler. Ingen av sakene er omtalt tidligere.

Ifølge NRK skal møtet mellom Støre og Giske finne sted før julaften.

Flere stortingsrepresentanter skildrer overfor NRK situasjonen i Arbeiderpartiet som svært alvorlig.

– Kommenterer ikke enkeltsaker

Partileder Jonas Gahr Støre skriver på Facebook at han ikke vil kommentere sakene om Giske.

– Angående kveldens oppslag om varsling av saker i Arbeiderpartiet. Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker i kveld. Men jeg vil igjen understreke at alle varsler som kommer til vårt parti, blir tatt på alvor. Jeg har full tillit til at partikontoret og partisekretæren håndterer varsler på en skikkelig måte, skriver Jonas Gahr Støre på sine Facebook-sider onsdag kveld.

Giske har ikke svart på henvendelser verken fra NTB eller DN, men ifølge DN er Giske informert om varslene. Adresseavisen skriver onsdag kveld at de har vært i kontakt med ham, men Giske ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene.

Lederansvar

I et intervju med NTB onsdag som ble gjennomført før DN og NRKs opplysninger ble offentliggjort, sier Jonas Gahr Støre i generelle vendinger at det er et lederansvar å sørge for at anklager om seksuell trakassering blir tatt på alvor og fulgt opp på en god måte.

– Det viktigste jeg kan formidle er at hvis noen har opplevd seksuell trakassering, så skal de være trygge på at de kan fortelle om det. De skal bli tatt på alvor og ivaretatt, sier Støre til NTB.

– Har du selv snakket med Giske om disse sakene og stilt ham spørsmål ved hvordan han opplever disse anklagene og sannhetsinnholdet i dem?

– Jeg har snakket med Trond Giske, men jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i det, sier Støre.

– Er du trygg på at du og resten av partiledelsen har håndtert varsler som dere måtte ha fått, for eksempel knyttet til Trond Giske, på en god måte?

– Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner, men jeg kan si at vi håndterer slike saker på en trygg måte. Kommer det varsler, skal både de som sier ifra og de som det blir rapportert om, være trygge på at vi gjør dette på skikkelig måte, sier Ap-lederen.

– Ikke maktkamp

Støre avviste på Politisk kvarter fredag i forrige uke at Giske har oppført seg upassende. Trond Giske avviste så sent som tirsdag en påstand om upassende oppførsel overfor Dagens Næringsliv.

Støre har flere ganger avvist antydningene om at det foregår en maktkamp i Arbeiderpartiet, noe som er trukket fram som en mulig forklaring på hvorfor anklagene mot Giske dukker opp nå.

– Hvis dette ikke er en maktkamp, hva er det da?

– Politikk handler om makt og posisjoner. Men i slike saker må vi sette til side alle omkringliggende dimensjoner og gå til saken, kvinnene som forteller om vonde opplevelser. Det er dem, og bare dem, det handler om. Det er lett å si at en sak må settes i den eller den konteksten, men en forsvarlig behandling av noen som opplever at de har vært utsatt for seksuell trakassering, må alene fokusere på dette. Det som ligger omkring, er ikke relevant i en slik sammenheng, sier Støre.

Publisert