Dette hjelper mot solbrenthet og brennmanet

Hva skjer når man blir solbrent eller kommer borti en brennmanet? Og hva hjelper når skaden har skjedd? Les hva legen svarer.

Når vi ikke har rukket å bli brune nok, kan de sterke lysstrålene lage brannskade på huden.
  • Spaltist I Aftenposten Junior
  • Lege
  • Elisabeth Eggen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Les hva lege og spaltist i Aftenposten Junior, Elisabeth Eggen, svarer. Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior — Norges eneste avis for barn og unge.

Hvorfor brenner brennmaneten?

Brennmanetene har tynne tråder som kan bli mange meter lange. På trådene finnes det giftceller som skyter bitte små piler med gift inn i huden på oss.

Skal lamme dyr

Giften skal lamme dyr i havet så maneten kan svømme bort og spise dem. De klarer ikke å lamme oss heldigvis, men det er skikkelig vondt når vi blir brent!

Trådene ryker lett, og klistrer seg på huden uten at vi kan se dem så godt. Trådene som sitter fast på huden kan fortsette å skyte giftpiler, særlig hvis de blir irritert.

Mange råd gjør det verre!

Man skal skylle med masse saltvann for å få bort alle trådene. Hvis man skyller i vanlig vann, gnir, eller tar på kremer, blir trådene irritert. Da skyter de ut enda flere giftpiler.

Elisabeth Eggen, lege

Hva hjelper mot brennmaneter?

Etter å ha skyllet masse i saltvann, kan man skylle armen eller benet i varmt vann (varmere enn en deilig dusj). Giften tåler ikke varme, så da blir det raskere bra.

Hvis man har brent seg mye, har skikkelig vondt eller føler seg syk, må man dra til legen og få medisiner som kan hjelpe.

Hvorfor blir vi solbrent?

Solen sender sterke lysstråler som går inn i huden. Da starter huden å lage masse brunfarge så fort den kan, for brunfargen beskytter oss mot de skadelige strålene.

Men når vi ikke har rukket å bli brune nok, kan de sterke lysstrålene lage brannskade på huden. Nerveledningene i huden sender beskjed til hjernen om at huden er skadet og det er da vi kjenner at det er så vondt!

Hva hjelper mot solbrenthet?

Når vi er blitt brent hjelper det å kjøle ned, for eksempel med fuktige håndklær. Man kan også smøre på flytende krem som kjennes kald.

Hvorfor maser de voksne så mye om solkrem?

Klær og solkrem beskytter huden mot de skadelige strålene fra solen. Hvis huden blir brent mange ganger av solen, kan det bli hudkreft når vi blir voksne.

Derfor løper foreldrene rundt med solkremtuben hele sommeren. Som vanlig så har de voksne rett. Solen er litt farlig.

Les flere av svarene fra legen her:

Publisert: