Windows 10 blir gratis

Ny nettleser, varslingssenter og XboxOne-spill er bare noe av det Microsoft gir bort.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Det er allerede flere måneder sidenMicrosoft viste frem Windows 8-arvtakeren,Windows 10. Siden den gang har selskapethøstet over 800.000 tilbakemeldinger fra testereog sendt dem rett til utviklerne.

Onsdag kveld viste Microsoft hvordan de har tatt til seg tilbakemeldingene i utviklingen av fremtidens Windows, med nye måter å jobbe på, nye funksjoner, og et oppusset grensesnitt.

Blir gratis

Noe mange har lurt på er om Microsoft vil følge i fotsporene til Apple, og gjøre operativsystemet sitt gratis. Med Windows 10 nærmer de seg veldig.

Hele det første året Windows 10 er tilgjengelig vil de nemlig gi det bort som en gratis oppgradering for alle som har enheter med enten Windows 7, Windows 8 eller 8.1 installert fra før. Også mobiltelefoner som kjører Windows 8.1 i dag får glede av tilbudet.

For de som kjører Windows XP er det foreløpig uklart hva gjelder prising, opplyser kommunikasjonsdirktør i Microsoft Norge, Christine Korme, som understreker at dette gjelder et fåtall norske brukere.

Dette kan sees i sammenheng med at Microsoft fra og med Windows 10 ser på operativsystemet ikke lenger som et operativsystem, men som en tjeneste som vil kjøre på alle type enheter. Men Enterprise-versjonen for bedriftsmarkedet vil man fortsatt måtte betale for.

Hvordan gikk det da en Mac-entusiast ble tvunget til å bruke Windows 8 i én måned?

Skiftet han beite, eller ble opplevelsen for voldsom, les om reisen på Tek.no

Startmenyen

Microsoft har ikke bare utviklet nye funksjoner. Windows 10 har også fått et visuelt løft. Ikoner ser langt mer moderne ut, og akkurat som Apple med OS X, har selskapet banket brorparten av dem paddeflate.

Den nye startmenyen er bare én av alle Windows 10-nyhetene.

Rammene rundt utforskervinduene er slanket kraftig, og alle animasjoner er mykere og mer elegante enn noen sinne.Den nye startmenyen tar med seg det beste fra Windows 7 og Windows 8.Startskjermen fra Windows 8 er kastet ut til fordel for den gode gamle startmenyen. Den nye startmenyen ligner på den fra Windows 7, men har i tillegg fått et område med levende «fliser» med hurtigvalg for de appene du bruker mest.

Om du vil kan du også enkelt blåse opp startmenyen over hele skjermen, slik at alle appene dine vises på en gang og du slipper å bla.

Varslingssenter

win10_windows_actionCenter_Web1-6tMJkW4zOH.jpg

Til høyre på skjermen, der «Charms»-menyen fantes i Windows 8, har nå et eget varslingssenter tatt over. Herfra kan du gjøre alt fra å stille alarmer, ta Skype-samtaler og se varsler fra Facebook-venner.Hurtiginnstillinger for å endre lysstyrke på skjermen, låse skjermrotasjonen og lignende er også lett tilgjengelig herfra.

Varslingssenteret skal være helt «åpent», så det blir fritt frem for utviklere å ta det i bruk.

Tilpasser seg bruken

Microsoft har fått pepper for å være lite konsekvente i måten skrivebordsbrukere og brukere av berøringsenheter skiltes ad. Med «Contiunuum» tar Microsoft tilbake kontrollen. Om du kobler ut mus og tastatur får du automatisk spørsmål om du vil bytte til en modus bedre tilpasset berøring.

Vi fikk demonstrert flere nye «gestures», som alle virket å gjøre det lettere og mer intuitivt å navigere i berøringsmodus. Og til forskjell fra tidligere forblir både startmenyen og oppgavelinjen på skjermen i berøringsmodus.

Det var ventet at Microsoft kun ville lage én utgave av Windows 10. Det viser seg imidlertid at de også har utviklet en skreddersydd utgave for enheter med mindre skjermer på under åtte tommer, for eksempel mobiltelefoner.

Stemmestyring

Cortana flytter inn i Windows 10-oppgavelinjen,.

Windows Phone-brukere flest er nok godt kjent med stemmestyringsassistenten Cortana, Microsofts svar på Apples Siri. Med Windows 10 flytter Cortana også inn på datamaskinen og nettbrettet ditt.

Hun legger seg rett ved siden av startmenyen i oppgavelinjen og kan enkelt bes utføre oppgaver som å sette en timer, legge inn en avtale i kalenderen din, fortelle deg hvordan været blir, spille musikk eller søke i filer lokalt på enheten din eller på Internett.

Det er heller tvilsomt om Cortana lærer norsk innen Windows 10 ankommer Norge til høsten, men om du føler for å prate engelsk ser det ut til at hun mestrer diktering til det fulle.

Cortana oppførte seg fint under Microsofts demonstrasjon, men om du ikke vil snakke med henne har du også tilgang til en rekke søkeverktøy rett fra et eget søkefelt, det også pent integrert i oppgavelinjen.

Kaster ut forhatt nettleser

Spartan er den nye nettleseren i Windows 10.

win10_windows_spartan_Web-nFh_Qeo_ih.jpg

Med Windows 10 satser Microsoft på en helt ny, kjappere og lettere nettleser som kalles «Spartan». Den nye nettleseren vil erstatte Internet Explorer, og har funksjoner du ikke finner i andre nettlesere.I tillegg til Cortana-integrasjon vil du ha støtte for bruk av penn til å ta notater på en nettside og sende notatene til venner. Det å dele innhold skal også bli langt mer sømløst.

Microsoft henter videre inspirasjon fra Safari, og introduserer lesemodus. Lesemodus renser bort overflødige elementer og lar deg fokusere på teksten og bildene på en nettside.

Nettleseren vil se lik ut enten du bruker PC, mobil eller nettbrett.

Windows Phone

56-3NZX9sWb9T.jpg

Windows Phone får seg en velkommen oppgradering med Windows 10. Det nye brukergrensesnittet lar deg svare på meldinger rett fra varslingssenteret, innstillinger-menyen er ryddet skikkelig opp i, og du kan for eksempel be Cortana huske hvor du parkerte bilen din.Nye applikasjoner for bilder, kontakter, kart og musikk står også på trappene. Alle skal integreres med skylagringstjenesten OneDrive og synkronisere med Windows 10 på alle enhetene dine.

Vi har testet lagringstjenester i skyen:

Det er stor forskjell på hvilke funksjoner og hvor mye gratisplass du får

Kanskje det største for Windows Phone-eiere er at fullversjonen av Office ankommer i lommeformat. Word, Excel, PowerPoint og Outlook er alle såkalte «Universelle» apper, som Microsoft forteller skal fungere og oppføre seg likt på alle Windows 10-enheter.

Xbox-spill på Windows 10

En egen Xbox-app i Windows 10. PC-spilling skal bli mer sosialt og interaktivt med Windows 10 gjennom en egen Xbox-app som vil finnes på alle datamaskiner og nettbrett. Fra denne får du tilgang til Xbox Live-vennelisten din, meldingene dine, og aktivitetsfeeden din så du kan oppdatere deg på hva vennene dine spiller eller driver med.

Xbox-appen lar deg også ta opp video fra spilløktene dine og dele dem på Internett, akkurat som vi kjenner igjen fra Xbox Ones opptak-app.

Med Windows 10 får endelig PC-spillere mulighet til å spille sammen med Xbox One-eiere. Og ikke nok med det: Om du eier en Xbox One-konsoll kan du dessuten se frem til å strømme alle spillene dine over lokalnettverket til en Windows 10-enhet, være seg en datamaskin eller et nettbrett.

Ikke bare skal Xbox One-spill komme til Windows 10, men Windows 10-apper vil ta turen til Xbox One, som Microsoft kan fortelle også vil få det nye operativsystemet, eller tjenesten som de kaller det.

Snart kan du prøve selv

Microsoft viste en rekke spennende funksjoner i kveld, men de som klør i fingrene etter å teste selv må smøre seg med litt tålmodighet.

Neste testutgave av Windows 10 blir nemlig ikke tilgjengelig før i neste uke, og foreløpig vil ikke alle funksjonene Microsoft fortalte om under kveldens presentasjon være tilgjengelig i denne.

Selskapet lovet imidlertid at disse ville bli rullet ut fortløpende de nærmeste månedene. Den første utgaven for mobilenheter vil komme i februar.

Microsoft viste fremtidsteknologi i dag:

Project Hololens kan strø «hologrammer» rundt i stuen din

Publisert: