- Jeg klarer ikke å si nei

Hvordan kan jeg bli flinkere til å si nei? spør gutt (11).

Det er viktig å kunne si nei, for ellers kan man komme til å si ja til ting man ikke vil, skriver Vera Micaelsen.
  • Spaltist I Aftenposten Junior
  • Forfatter
  • Vera Micaelsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge. Hver uke svarer forfatter Vera Micaelsen på spørsmål om følelser.

Hei Vera!

Jeg klarer ikke å si nei. Når jeg sier nei, tenker jeg bare at de jeg sier det til, blir lei seg. Derfor sier jeg ja noen ganger, selv om jeg egentlig ikke vil. Hvordan kan jeg bli flinkere til å si nei?

Hilsen gutt (11)

Hei du!

Tusen takk for et veldig fint spørsmål. Jeg er glad for at du tar opp dette, for det er ikke lett å si nei. Jeg kjenner mange voksne som heller ikke får det til. Derfor er det supert om man kan begynne å øve allerede som barn.

Vera Micaelsen, forfatter

Viktig å si nei

Det er faktisk veldig viktig å kunne si nei, og det har du allerede oppdaget. Det er viktig å kunne si nei, for ellers kan man komme til å si ja til ting man ikke vil. Og noen ganger kan vi si ja til ting som går langt over grensene våre. Det blir vi veldig ulykkelige av. Det er livsnødvendig å si nei innimellom, selv om det kan være veldig vanskelig.

Folk blir lei seg

Folk kan bli lei seg når du sier nei, fordi de hadde håpet du skulle si ja. De blir skuffet, men det er ikke farlig. Det gjør ingenting om folk blir litt lei seg. Det er bare sunt å bli skuffet litt av og til. Ingen har godt av å få alt som de vil bestandig. Og noen ganger kan folk bli veldig glad når du sier nei, enten fordi de innerst inne håpet du ville si nei, eller fordi de skjønner at du ikke vil. Da blir de glade for at du er ærlig.

Øv deg!

Du må øve på å si nei. Bestem deg for at du skal prøve å si nei neste gang du får et spørsmål om noe du egentlig ikke vil. Du må si nei på en hyggelig måte. Du kan for eksempel si: «Takk for at du spør, men jeg har ikke lyst akkurat nå.» Du trenger ikke å forklare hvorfor. Om de spør, holder det at du ikke har lyst nå. Kanskje du har lyst en annen gang. Om du ikke får det til, prøv igjen. Kjenn etter om du egentlig vil og forsøk å være ærlig. Det gjør ikke noe om du må prøve flere ganger. Det går til slutt. Og det er så nyttig! Dette har du bruk for hele livet, så ikke gi opp.

Lykke til!

Klem fra Vera

Les flere av Veras svar her:

Publisert: